Шта Србији доноси посета јапанске делегације

У протеклих 18 година, Јапан је био један од највећих донатора развојне и хуманитарне помоћи Србији. Многе јапанске компаније већ су на нашем тржишту, али први пут после три деценије, Београд ће угостити и јапанског премијера. Почетком идуће недеље стиже Шинзо Абе, који са собом доводи велику привредну делегцију. Србија је једина држава Западног Балкана коју ће посетити. Састаће се с председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, а предвиђен је и сусрет пословних људи две земље.

Премијер треће привреде света, чланице Г-7, током источноевропске турнеје два дана провешће у Србији. Када је 2006. први пут дошао на чело владе, био је најмлађи премијер у јапанској историји. Лидер конзервативне Либерално-демократске партије, земљу је извукао из рецесије, а у Србију доводи представнике 17 највећих јапанских компанија.

Ненад Ђурђевић, саветник председника Привредне коморе Србије каже да ће као ПКС имати прилику да организују мали пословни сусрет са премијером и његовом делегацијом.

"Изабрали смо пројекте и компаније који могу да буду интересантни Јапанцима, пре свега из ИТ индустрије, а такође и из области производње замрзнутог воћа и поврћа, јер је то један од најзначајних извозних артикала који тренутно Србија пласира у Јапан", истакао је Ђурђевић.

Иако нас дели више од девет хиљада километара, дипломатске односе имамо већ 136 година. У време СФРЈ потписан је споразум са клаузулом најповлашћеније нације у трговини с Јапаном, а од 2001. нашу земљу стигло је 500 милиона евра развојне помоћи.

Ивона Лађевац са Института за међународну политику и привреду рекла је да су реално гледано, Србија и Јапан далеко.

Међутим, како каже, наше политичке и културне везе као и научна сарадња је врло квалитетна.

"Ми смо и сами у Институту имали један пројекат који већ десет година траје. Ми сваке године имамо билатералну конференцију са колегама из Јапана, што признаћете није лако. Јапан је био уз српски народ и у неким нама врло тешким тренуцима. Они су водећа земља по питању хуманитарне помоћи која је испоручена Србији, затим помоћи нашим школама за обнову, болницама и слично, али сада је прави тренутак да се и та привредна сарадња мало више развије", рекла је Лађевац.

Јапански капитал већ је у Србији - од компанија "Јапан Тобако" и "Панасоник" до недавно отвореног предузећа "Јазаки" у Шапцу и улагања у Термоелектрану у Обреновцу. Амбиција обе стране је да јапанске инвестиције, које досежу 300 милиона евра, буду далеко веће. Стручњаци су сагласни да је посета делегације са Далеког истока корисна и за наш пут ка Европској унији.

Ненад Ђурђевић сматра да не би они долазили овде да нема, како каже, та једна снажна порука да они виде нас у том делу света.

"Значи, Европска унија јесте природна дестинација Србије и не само због историјских и којих год хоћете услова и због чињенице да на тај начин ви обезбеђујете једну стабилност, обезбеђујете једну реформу која има једно стабилно друштво, а стабилно друштво је то које уствари привлачи инвестиције", рекоа је Ђурђевић.

По оцени јапанских званичника, Србија има бројне предности - од географског положаја и високог квалитета радне снаге до могућности извоза без царина.

Посебан интерес влада за наше пољопривредне производе и природни мед, па је то прилика и да смањимо дефицит у трговини с Јапаном.

број коментара 5 пошаљи коментар
(недеља, 14. јан 2018, 08:52)
Bozic CH [нерегистровани]

Uvijek na dijelu

Prijatelji

(недеља, 14. јан 2018, 08:39)
Иван [нерегистровани]

Јапанска делегација

Ништа посебно, људи су у пропутовању. Посетили су скоро све државе европског континента, врло је вероватно да се посете Србији неће ни сећати када дођу кући.

(недеља, 14. јан 2018, 03:10)
Saša [нерегистровани]

Japan-Srbija

Dolazi u nekoliko država u Evropi a što se tiče naše regije premijer Japana dolazi u 3 države!

(недеља, 14. јан 2018, 01:05)
Aleksandar [нерегистровани]

Prodajemo se

Stalno ih uzdižemo a među prvima priznali Kosovo kao nezavisnu državu.

(субота, 13. јан 2018, 21:11)
DDanonymous [нерегистровани]

Dobrodosli u Srbiju g-dine Sinzo Abe

Za Srbiju je velika cast sto premijer Sinzo Abe dolazi u Srbiju,jedinu drzavu u regionu,i to govori koliko je srpska politika dobrih odnosa sa svima opsteprihvacena sirom svijeta.O Japanu,kao trecoj ekonomiji svijeta,treba reci da je uvijek bio naklonjen dobrim odnosima sa Srbijom a posebno im se trebamo zahvaliti sto je jedan od najvecih donatora razvojne i humanitarne pomoci Srbiji.
Dakle,ovo je dokaz da i Japan postuje nesvrstanu politiku Srbije.