Одбор за образовање тражи од Шарчевића да смени Арсенијевића

Скупштински одбор за образовање затражио је од министра просвете Младена Шарчевића да у складу са законом предузме мере и смени ректора Универзитета у Крагујевцу Небојшу Арсенијевића.

Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво упутио је и препоруку Тужилаштву да се истражи кривична одговорност Арсенијевића.

Председник Одбора Муамер Зукорлић каже да позиција и опозиција желе да ставе тачку на бахатост, непотизам и друга незаконита понашања ректора Универзитета у Крагујевцу.

Он је нагласио да то није једина високошколска установа где има неправилности и да су следеће високе школе у Београду, Врњачкој Бањи, Ћуприји, Новом Пазару.

Државни секретар Министарства просвете Владимир Џамић обавестио је чланове Одбора о поступцима које је Министарство предузело у случају Арсенијевића.

Он је нагласио да је покренут инспекцијски надзор и да је утврђено да је син Небојше Арсенијевића, Александар Арсенијевић, уписао докторске студије пре него што је завршио основне студије на Медицинском факултету у Крагујевцу.

Џамић је рекао да је Министарство упутило допис да се диплома поништи и да се размотри разрешење ректора не желећи да се наруши аутономија универзитета.

"Рок за поништење дипломе истиче 28.марта и уколико то не буде учињено, министар ће наложити формирање комисије која ће се бавити овим сучајем'', рекао је Џамић и додао да министар по закону има право да разреши ректора.  

В. д. председника Националног савета за високо образовање Бранислав Јеремић казао је да је Савет у септембру прошле године стигла пријава да ректор крши Закон о високом образовању и Закон о раду, те да су Министарству просвете и Универзитету у Крагујевцу проследили препоруку да се успори поступак избора ректора у Крагујевцу.

Посланица Демократске странке Александра Јерков рекла је да је срамота да Арсенијевић води један од највећих универзитета у земљи и додала да је задатак Одбора да ''учини све да он не остане на том месту''.

Како каже, Одбор треба да оде корак даље и да се пронађе системско решење за тај проблем.

"Треба да будемо предлагачи измена и допуна Закона о високом образовању како би се овај и слични проблеми системски решили", нагласила је Јерков и додала да није први пут да се игноришу препоруке националног савета за високо образовање.

Посланик Српске напредне странке Марко Атлагић рекао је да Одбор даје пуну подршку Министарству не само да Арсенијевић буде смењен него и да кривично одговара. 

"Мафија у вискоком образовању већа је од грађевинске", рекао је Атлагић и додао да запошљавања по родбинској вези има и на другим факултетима.

Посланик СНС Љубиша Стојмировић рекао је да појкединац не може бити јачи од система и да мора да се појача управљачка снага државе на факултетима и универзитетима.

Он је предложуио и да се оснују два минмистарства једно које би се бавило предшколским, оснмовним и срредњим образовањем и друго које би се бавило високим образовањем и науком.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 13. мар 2018, 19:08)
anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Sta kaze zakon ? Ako kaze da moze,onda ce ga smeniti,verovatno.

(уторак, 13. мар 2018, 15:44)
Misa [нерегистровани]

Uvedite red

Drzava mora uvesti red u visoko obrazovanje. Ne moze to biti polje bahatosti i zloupotreba.