Јункер: Нема фиксних датума и крајњих рокова за Западни Балкан

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер каже да за земље Западног Балкана нема фиксних датума нити крајњих рокова када је у питању приступање ЕУ. Неће бити убрзаног пута, а суштина ће бити претпостављена брзини, поручио је Јункер.

У свом обраћању у Европском парламенту у Стразбуру, Жан Клод Јункер је рекао да се недавно вратио са своје "балканске турнеје", која ће, према његовим речима, бити "за памћење" из више разлога.

"Оно што ме је највише дотакло јесте страст и убеђење у ЕУ. То ми је дало нови осећај вере и наде да, ако је тако драматичан регион као што је Западни Балкан одлучио да се реформише од почетка до краја како би се приближио нашој унији, онда то мора да значи да смо ми унија која је вредна да се буде њен део", изјавио је Јункер на пленарној седници Европског парламента.

Како је рекао, јасно је да он Западни Балкан види у Европској унији много више него што је то случај унутар саме Уније и пожело је да "исту веру у Унију" покаже и 27 држава чланица.

Председник Европске комисије каже да је још много посла остало да се уради у региону, посебно нагласивши неопходност решавања билатералних конфликата, постизање већег јединства, али и спровођење реформи у области владавине права, основних права и вредности.

"Рекао сам свим лидерима да неће бити убрзаног пута, да ће суштина бити претпостављена брзини, а да ће сваки случај бити вреднован по сопственим достигнућима, без фиксних датума и крајњих рокова", нагласио је Јункер.

Председник Европске комисије каже да се са пута по Западном Балкану вратио са "више вере него икада пре" да је у питању заједничка будућност, помирење заједничке историје и географије, те да је време да се фокус стави на грађење јаче, демократскије и уједињене ЕУ.

број коментара 3 пошаљи коментар
(среда, 14. мар 2018, 13:12)
anonymous [нерегистровани]

A ............ ?

Kakva su dostignuca u ljudskim pravima kada je srpski narod na Kosovu u pitanju ???????

(уторак, 13. мар 2018, 22:40)
anonymous [нерегистровани]

Tacno,g-dine Junker,nikad se ne zna..

Medjutim,ako znamo da je "Bregzit" bio potez za rusenje EU,a taj proces jos nije zavrsen,onda se isto pitanje moze postaviti i za opstanak EU.Ko zna sta ce se desiti i sa EU za narednih 5-10 godina?

(уторак, 13. мар 2018, 19:06)
anonymous [нерегистровани]

Tumacenje

Ovo kao da produzuju ?