Ипсос: Већина грађана за КиМ у Србији, али без личне жртве

Чак 82 одсто грађана не би живело у околностима безбедносног ризика на Косову и Метохији уколико је то услов за решење косовског проблема, док 77 одсто не би прихватило издвајање из плата и пензија за пројекат очувања КиМ, показало је најновије истраживање Ипсос Стратеџик маркетинга, које је данас представљено јавности.

Велики број грађана Србије као решење види Косово и Метохију у саставу Србије, али већина испитаника није спремна на значајније личне жртве, уколико је то услов за решавање статуса Косова, показало је истраживање.

Половина грађана изјавила је да прати дешавања у вези са КиМ, док је исто толико њих навело да их не прати, а већина испитаника није спремна на значајније личне жртве уколико је то услов за решавање статуса јужне покрајине.

Директор Ипсоса Срђан Богосављевић каже да постоји велика конфузија међу грађанима када је у питању КиМ, те да нема прецизних и коегзистентних ставова.

"Међу грађанима не постоји јединствен став које решење је у најбољем интересу Србије. Иако највећи проценат грађана верује да је то враћање Косова Србији, заступљена су и друга решења. Тако је Косово као суштинска аутономија у оквиру државе Србије најбоље решење за 26–28 одсто грађана, док је подела територије између Албанаца и Срба са посебном бригом за права Срба који остају на КиМ и заштитом српских цркава и манастира најбоље решење за 15 и 20 одсто грађана", каже Богосављевић.

Наводи да је питање Косова веома "експлозивна" тема, која није високо рангирана када је у питању интересовање грађана, осим, каже, ако се нешто деси.

Како каже, економске теме које се тичу питања "како да преживим" увек су прве за грађане, па онда друга питања међу којима је и КиМ.

"Део преамбуле о КиМ да остане у Уставу – 26 одсто" 

Када је реч о ставу о преамбули Устава, у којој се помиње да је КиМ саставни део Србије, 36 одсто грађана Србије нема јасан став, 26 одсто сматра да преамбула треба да остане у Уставу, док 22 одсто сматра да је треба избацити.

Са ставом да је Косово као територија већ изгубљено, те да Србија треба да брине о Србима и културној баштини, али да је неразумно да се због већ изгубљене територије одричемо шанси за бржи развој Србије које нам се нуде кроз придружење ЕУ, слаже се нешто више од 42 одсто испитаника.

Супротно томе, став да Србија од ЕУ нема никакве користи и да не треба да прави никакве компромисе везане за Косово макар прекинули све везе са ЕУ заузима између 36 и 37 одсто испитаних.

Половина грађана, 51 одсто, верује да се компромисом са Косовом не губи национални идентитет Србије, док 44 одсто сматра да ће културна баштина и Срби на Косову бити боље сачувани уз сарадњу са међународном заједницом и компромисним решењем са Албанцима на Косову.

"Напуштање борбе за Косово као дела Србије отворило би питање отцепљења других територија од Србије, као што су Војводина и Санџак, сматра 41 одсто испитаних, док је за 62 одсто неприхватљиво да Албанци буду на високим функцијама унутар државе уколико би Косово званично функционисало као део Србије", каже Богосављевић.

Додаје да, упитани колико је пожељно да се народу отворено саопшти да је Косово изгубљено, у просеку четири од десет грађана верују да би политичар који то уради стекао поштовање народа, али би то било и политичко самоубиство.

"Грађани немају довољно информација о ситуацији на КиМ" 

Истраживање је спроведено на иницијативу Фондације за отворено друштво, а извршна директорка те фондације Јелена Јелинчић каже да 82 одсто грађана не би живело у околностима безбедносног ризика уколико је то услов решења за КиМ, док 77 одсто не би прихватило издвајање из плата и пензија за пројекат очувања КиМ.

Када је у питању одржавање референдума како би се решило питање КиМ, она очекује да ће питање КиМ бити постављено заједно са питањем промене Устава.

Наводи и да је могуће да његово одржавање буде неуспешно, док из Ипсоса кажу да, под условом да референдумско питање буде поштено и прецизно дефинисано, решење о признању Косова не би било прихваћено.

Јелинчић подвлачи да грађани немају довољно информација о ситуацији на КиМ.

"Грађане занима, али не знају бројке. Колико Косово кошта Србију, какво је тржиште, како се од Косова може зарадити у слично. Такође, не знају како живе ни Срби ни Албанци, а нарочито Срби јужно од Ибра, јер се увек говори о северу КиМ", навела је.

Посебно забрињава, каже, што грађанима и даље није јасно шта значи формулација "нормализација односа", као ни шта је Бриселски споразум.

Истраживање је спроведено у периоду од децембра 2017. до фебруара 2018. године методологијом истраживања јавног мњења и кризних фокус група, а проценти се у мањем или већем степену разликују у односу на време истраживања.

број коментара 18 пошаљи коментар
(петак, 20. апр 2018, 09:15)
anonymous [нерегистровани]

Vidjenje

Pa naravno da ne verujem stranim kompanijama koja vrse takva istrazivanja a i sa formulisanim pitanjima koja nisu pravilna.Evo jednog pitanja koje cesto se postavlja a to i sad mnoge drzave isticu.Napr."dali se brani cela Srbija kad branimo KiM kao svoju teritoriju.

(петак, 20. апр 2018, 08:09)
anonymous [нерегистровани]

Ankete

Ova kao i druge slicne "ankete o ispitivanju javnog mnjenja". nemaju vaznost i znacenje, jer sluze nekim drugim ciljevima. Moje okruzenje prijatelja i poznanika, kojih nije malo, ne bi dalo KiM, ni po koju cenu.

(петак, 20. апр 2018, 08:05)
sremac [нерегистровани]

srem77@web.de

E moj seljak samo napred mada mislim da se zapuca nebi ti mrdno sa sela a jos manje dao tvoju decu da ginu za sveto Kosovo

(петак, 20. апр 2018, 08:02)
anonymous [нерегистровани]

Ajde da vidimo

Koliko će velikih patriota otići kući i reći, moramo imati najmanje petoro dece. A onda velike patriote koji vode državu da dođu u Skupštinu i kažu, odmah ćemo izdvojiti velike pare za našu decu, za vrtiće, škole, školski pribor i doktore. Naša deca su briga svih nas, a ne samo roditelja.

(петак, 20. апр 2018, 07:36)
Petar [нерегистровани]

Da dopunim anketu

Građanin Srbije nisam. Jesam seljak Srbije. Ne dajem Kosovo i Metohiju i spreman sam da podnesem žrtvu za svoju svetu zemlju. Ko se ne bi pobrinuo da obezbedi sebi carstvo nebesko i svetao obraz svojoj deci?

(петак, 20. апр 2018, 07:23)
anonymous [нерегистровани]

јојо

Ова анкета је на линији изјаве оног Антонијевића, дате за Спутњик како ће давање посматраћке столице у УН косову, решити питање Срба и обезбедити им сигурност, а да се Србија обавезно измакне из тог процеса ''давања сигурности''.Ово је следећа фаза испирања мозга Србима .

(петак, 20. апр 2018, 07:08)
anonymous [нерегистровани]

ko vas to naucio?

sramotno je reci da je narod za Kosovo ali se ne bi zrtvovao!
sta hoce da kazu? Da smo kukavice? Izdajice?
Zar se vec ne zrtvujemo?
Uostalom, "kad se bara zatrpava zabe se i ne pitaju"! Zar je neko pitao Albance da li su za zrtvovanje?
Ovo je sakrivanje iza ledja naroda!

(петак, 20. апр 2018, 07:05)
anonymous [нерегистровани]

Јел Ви то озбиљно

Када прочитам ко је анкету наручио, а ко је спровео, баш ме чуде резултати.

(петак, 20. апр 2018, 07:04)
anonymous [нерегистровани]

јокс

Ово је измишљено истраживање, наручено ради даље ''пацификације'' народа у циљу да власт преда Косово и Метохију без оптужбе за издају.Укратко даље спиновање у циљу наметања животног стила '' у се, насе и подасе'' као основног.Само, питам Вас којима је то стил живота, где ћете и шта ћете када они други закуцају на ваша врата?

(петак, 20. апр 2018, 04:58)
anonymous [нерегистровани]

kiM

Super, ali ne moze, ne dam!