Варади: Скупштина одлучује да ли је пресуда Шешељу правоснажна

Професор међународног права Тибор Варади каже да о даљем посланичком мандату Војислава Шешеља, након пресуде Хашког трибунала, одлучује искључиво Скупштина Србије на основу важећих закона.

Тибор Варади истиче да Народна скупштина треба да одлучи да ли се пресуда Хашког трибунала може сматрати "правоснажном судском одлуком", и не види да би се то могло "тумачити другачије".

Подсећа да Закон о избору народних посланика каже да посланику престаје мандат ако је правоснажном судском одлуком осуђен на безусловну казну затвора од најмање шест месеци, а да је јасно да је Шешељу изречена казна дужа од шест месеци.

"Остаје питање да ли се коначна одлука Хашког трибунала може сматрати правоснажном. О томе треба да одлучи Скупштина, но мислим да би тешко било одлуку Хашког трибунала квалификовати другачије него као правоснажну судску одлуку", каже Варади за Танјуг.

Варади у том контексту скреће пажњу и на то да према нормама међународног права, Статут Трибунала, који су усвојиле УН у одговарајућој процедури, обавезује и Србију.

"Статут предвиђа обавезу држава да сарађују са Трибуналом. Мислим да сарадња претпоставља и то да се правоснажне одлуке Трибунала сматрају правоснажном судском одлуком", закључује Варади.

Истовремено појашњава законску одлуку која прецизира да дан престанка мандата констатује Скупштина одмах после пријема обавештења о разлозима за престанак мандата посланика.

Варади претпоставља да би се под пријемом обавештења могла сматрати достава пресуде у писаној форми.

број коментара 9 пошаљи коментар
(петак, 27. апр 2018, 09:16)
Dragan [нерегистровани]

presuda Šešelju

Čak i da je Haški sud u pravu,a nije, Šešelj je sviju kaznu odslužio. Valjda je posle toga svaki ćovek nevin pred zakonom. Neke države, nakon odlužene kazne za inkriminisano delo, to brišu iz biografije.
U suprotnom nikakva kazna nebi omala smisla. Onda je svako osuđen na doživotnu kaznu pa bi definicija "kazneno popravna mera bila besmislena".

(петак, 27. апр 2018, 08:32)
anonymous [нерегистровани]

Stav

Prvo. Taj sud treba ignorisati. A drugo. Potpuno je smesno da se glasanjem odlucuje o nekom pravnom pitanju. Video sam da se to kod nas radi i krstim se sa obe ruke. A ovaj sud treba u potpunosti ignorisati,ponavljam. Pa jos samo fali da mu mi dajemo na znacaju.

(петак, 27. апр 2018, 06:59)
anonymous [нерегистровани]

Mislim

Hashki Trabunjal je "sud" na kojem se sudi samo malim i nejakim. To hashko korumpirano drustvo je odgovorno za smrt brojnih zatvorenika koji su umrli pod sumnjivim okolnostima. U normalnim uslovima oni bi morali izaci na sud pravde i da odgovaraju za logore u kojima su drzali nevine ljude. Sve dotle dok se to ne dogodi, Seselj nije kriv ni po kojoj optuzbi. Uzalud se trude njihovi "pravnici" da objasne taj njihov nemoralni zakon.

(петак, 27. апр 2018, 04:02)
Dalmatinac [нерегистровани]

Tribunal

Moj profesore koliko je Srba osudjeno a koliko je Hrvata I Muslimana osudjeno.
Koliko je Srba Hrvatska drzaqva protjerala etnicki ocistila I pobila. Pa ujeo vuk magarca.
Ovaj sud nema nikakav legitimitet jedino je instrument NATO.

(четвртак, 26. апр 2018, 23:41)
anonymous [нерегистровани]

Kljucni problem

Je taj sto Haski kazamat nije medjunarodno pravni sud nego politicki kazamat osnovan od strane USA i njenih satelita da bi se sudilo onima koje su oni i prije svih sukoba na prostoru exYu proglasili za ''lose momke'', a da bi opravdali svoja (ne)djela pomagajuci ''dobre momke''. Dakle sve i da je Seselj osudjen na 40 godina od tog i takvog suda Srbija ne bi trebala da se obazire na takve odluke.

(четвртак, 26. апр 2018, 20:46)
anonymous [нерегистровани]

Poslanik

On kao narodni poslanik radi ono sto misli da je najbolje za stranku, i na to ima pravo.

(четвртак, 26. апр 2018, 19:51)
anonymous [нерегистровани]

Ne radi se...

...ovde vise o samoj presudi i mandatu Seselja.On je potpuno izgubio sve orijentire i jedino sto radi to je da steti Srbiji svojim ponasanjem iz dana u dan!

(четвртак, 26. апр 2018, 19:23)
anonymous [нерегистровани]

Seselj nije osudjen prema pravu i statutu suda

Posto je prva presuda Seselju bila oslobadjajuca,nije se mogla donijeti druga presuda dok se ne ponisti prva i ponovi sudjenje.Jer,u "zalbenom vijecu" koje je donijelo ovu drugu presudu je bilo sudija koji nisu ucestvovali u prvostepenom sudjenju sto je nonsens,ne mogu da presudjuju sudije koji nemaju pojma o predmetu.
A,da i ne govorimo o Haskom Tribunalu koji je bio nista drugo nego NATO-sud za presudjivanje samo Srbima.

(четвртак, 26. апр 2018, 18:27)
anonymous [нерегистровани]

Profesor

Upravo ovakve "profesore" medjunarodnog prava je Seselj pobedio u sudnici. S obzirom da je Seselj svu kaznu vec odlezao, ne postoji mogucnost oduzimanja mandata. Postojala bi da nije ni dana proveo u zatvoru i da tek treba da lezi. Moj profesore....