Смисао амандмана – ко опструира рад парламента?

Осим расправе о садржају предложених закона, последњих недеља у Скупштини се више говори о томе чији су амандмани бесмисленији. Наиме, војни закони нису први на које је владајућа већина поднела велики број амандмана. Опозиција сматра да тиме опструирају рад парламента. Посланици власти кажу да све раде по пословнику.

И на сет војних закона посланици су поднели више од хиљаду амандмана, укупно 1.600. Од тог броја, близу 400 амандмана поднела је владајућа коалиција.

Уместо о законским решењима на седници Скупштине Србије посланици неретко расправљају о смислу и бесмислу поднетих амандмана. Ко опструише рад парламента, а ко не?

Гордана Чомић из ДС-а каже да је то имитација институционалног дијалога, исмевање расправе и воља да представници владајуће већине себе промовишу и идентификују.

То је легално, али није легитимно, истиче Чомићева.

Санда Рашковић Ивић, из посланичке групе ПГ НС - Покрет за спас Србије, каже да они неће бојкотовати рад парламента, већ дискусију у појединостима.

"То значи дискусију о амандманима, јер се она претворила у тоталну бесмислицу", сматра Санда Рашковић Ивић.

Из седнице у седницу опозиција негодује. Не оспоравају право на подношење амандмана, али критикују њихову садржину.

С друге стране, посланици владајуће коалиције користе право које произилази из Пословника.

Александра Томић из СНС-а каже да посланици позиције предлажу амандмане у складу са Пословником, исто као и посланици опозиције.

"Предлог опозиције је да време које користе једноставно удвоструче кроз образложење њихових амандмана, што једноставно Пословник не дозвољава, јер на крају крајева и они су учествовали у писању Пословника", указује Томићева.

Ђорђе Милићевић из СПС-а истиче проблем празне сале.

"Како наметнути посланциима који су добили поверење грађана да обављају тај посао, да присуствују седницама Народне скупштине", упитао је Милићевић.

Сличне ситуације и у прошлости

И у прошлости су у српском парламентаризму бележене сличне ситуације, али углавном опозиције.

Демократска странка је 1997. године посезала за сличним опструкцијама парламента када је на закон о територијалној организацији поднела чак 2.000 амандмана, а радикали су од двехиљадитих, до 2008. предлагали и на хиљаде решења.

"Нисмо ми то први измислили. То је нешто што је постојало у другим земљама. Може се срести у другим парламентима. То је начин да се опозицији онемогући да она врши опструкцију, јер смо имали ситуацију да су 2017. опозиционе странке такође радиле сличне ствари на сет закона о образовању. Било је поднето 400 амандмана од стране (посланика) Доста је било", каже Иво Чоловић из Цесида.

На питање председнице Парламента упућеном шефу делегације ЕУ Србији Сему Фабрицију - како ограничити право неком посланику да подноси амандмане, одговора није било.

Фабрици је рекао да за то нема никакво решење.

број коментара 0 пошаљи коментар