Посланици о оставци Вујовића, реконструкцији Владе...

Седница Скупштине Србије почела је постављањем посланичких питања, а главне теме које су посланици покренули биле су реконструкција Владе и оставка министра финансија Душана Вујовића.

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке Војислав Шешељ поставио је питање премијерки Србије Ани Брнабић да ли ће се задовољити само сменом министра у оставци Душана Вујовића и додао да би то значило заташкавање његових наводних афера као што су, по Шешељу, "обезвређивање Комерцијалне банке да би што јефтиније била продата, те сарадња са "нацистичким режимом у Украјини" у обнови украјинских железница.

"План је садашње украјинске Владе да све железнице широког колосека претвори у железнице тзв. европског нормалног колосека. То је толико крупан посао да ће ојадити Украјину за сва времена и ЕБРД може ту да пропадне, а неки људи из те банке ће узети огроман новац у чијој подели ће учествовати Душан Вујовић", рекао је Шешељ.

Друго питање поставио је председници Народне скупштине Србије Маји Гојковић – да ли је обавештена да је председник скупштинског Одбора за европске интеграције Ненад Чанак позвао председницу Одбора за спољне послове косовског парламента Виоче Османи Садрију да буде гост у Народној скупштини 11. и 12. маја.

Гојковићева је одговорила Шешељу да нема сазнања о томе и додала да ће проверити.

"Свакако посланици тзв. држава које Србија није признала не могу доћи, пошто немају званичан позив од челника ни Скупштине, ни председника, ни Владе. Ја гарантујем, ако буде другачије, спремна сам да одем ја", рекла је Гојковићева.

Посланик Ђорђе Вукадиновић поставио је питање премијерки Србије Ани Брнабић и директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу шта Влада намерава да предузме поводом тога што су, каже, челници Српске листе присуствовали прослави 18 година Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја у Приштини, у четвртак 3. маја.

Навео је да се не слаже са владајућом већином о томе шта је адекватно решење за косовски проблем и додао да, како год ко мислио, "апсолутно је недопустиво и скандалозно" да представници Српске листе присуствују приватној прослави, која је, како наводи, организована поводом резултата парламентарних избора на Косову за приштински парламент.

Алексић: Да ли ће доћи до реконструкције? 

Посланик Мирослав Алексић упитао је премијерку Србије Ану Брнабић који су разлози за реконструкцију Владе и да ли ће до ње икада доћи.

"Премијерка је још у марту најавила реконструкцију са образложењем да постоји превелика лична сујета појединих министара у Влади који имају сувише самопромоције, како је рекла и гурају своју личну агенду", рекао је Алексић.

Коментаришући оставку Душана Вујовића на место финансија, Алексић је рекао да се поставља питање да ли је Вујовић поднео оставку из личних разлога или "зато што није желео више да слуша налоге оних који су против интереса државе и који су у интересу дружине која данас руководи Србијом".

"Та реконструкција ће се вероватно развлачити током целе године и тиме ћете замајавати грађане Србије, скретати пажњу са суштинских питања и са онога што желите да потпишете, а зове се споразум са Приштином о неблокирању чланства у међународним институцијама", рекао је Алексић.

Додао је да је тужно што ће професионалца као што је Вујовић заменити Синиша Мали који је, каже, познат по разним аферама и корупционашким пословима.

Посланик Двери Иван Костић упитао је надлежне у држави када ће држава открити гробно место генерала Драже Михаиловића, те када ће покренути поступак за утврђивање идентитета личности која је "сахрањена или можда није сахрањена" у Кући цвећа, те зашто Србија и даље слави Јосипа Броза Тита, којег је назвао једним од највећих уништитеља српске нације.

Оптужио је министра одбране Александра Вулина да је на седници Скупштине, која је одржана 3. маја изнео низ клевета и увреда усмерених према председнику посланичке групе Двери Бошку Обрадовићу, када је рекао да "сваки фашиста у Европи сматра да су комунисти зло", те упитао одакле у српској Скупштини идеја да се ваде кости, поново нешто премерава".

Костић је рекао да је на тај начин Вулин означио "идеологију у ставу и активности Двери као фашистичке".

Питање за министра полиције 

Посланица Мариника Тепић поставила је питање, како каже, у име забринутих грађана Панчева министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу зашто се није огласио поводом покушаја убиства Владимира Јовановића Марадоне 30. априла, испред вртића "Кефалица" у Панчеву.

"Интересује ме да ли се не оглашава зато што је Владимир Јовановић члан СНС-а, зато што је по партијској линији запослен у ЈКП "Зеленило" у Панчеву, чији је оснивач самоуправа, односно Град Панчево", рекла је Тепић.

Додала је да осим министра Стефановића пита и министра здравља Златибора Лончара шта су предузели "поводом информација да су насилно и неовлашћено страначки функционери СНС Бранко Маловић и Дејан Симеуновић присуствовали у лекарским просторијама у Сали за интервенцију док се указивала помоћ Владимиру Јовановићу Марадони".

Посланик Радослав Милојичић поставио је питање премијерки Ани Брнабић ко ће бити нови министар финансија.

Он је уверен, каже, да Вујовић није поднео оставку из некаквих личних разлога, већ зато што није хтео да учествује у наводној "фарси лажних бројева СНС-а".

број коментара 0 пошаљи коментар