Посланичка питања о последицама НАТО бомбардовања, ракетама...

Посланици Скупштине Србије данашњу седницу започели су постављањем посланичких питања члановима владе и државним органима, а интересовало их је, између осталог, да ли су веће последице чернобилске катастрофе од последица НАТО бомбардовања по здравље људи.

Посланица ЛДП-а Наташа Мићић је, коментаришући тачку дневног реда коју је предложила председница Скупштине Србије Маја Гојковић о образовању Комисије која би требало да утврди последице НАТО бомбрадовања, рекла да разуме да су грађани забринути, да постоји страх и да треба рећи истину, али је напоменула да то није посао политичара већ науке.

"Опасно је да се власт меша у слободно тржиште, медије, правосуђе, али је најопасније када власт покушава да доведе науку у питање", рекла је Наташа Мићић.

Она је навела да од Института "Винча" тражи одговор, јер су, како каже, они дужни да на то одговоре, да ли је и у којој мери утицало на здравље грађана НАТО бомбрадовање 1999. године, али и које су последице чернобилске катастрофе.

Како је рекла, постоје бројна питања у земљи на која треба одговорити, а желела је да зна због чега се младима не омогућава да под повољнијим ценама купе станове, а не само припадницима војске и полиције.

Посланик Народне странке Мирослав Алексић поставио је питање у вези са системом одбране од града уз констатацију да су многи пољопривредници Србије претрпели штету.

"И у овој години се суочавају са тим да држава нема ефикасан систем за одбрану од града", рекао је Алексић и упитао премијерку колико има стрелаца који су потписали уговоре за обављање тих послова, колико има активних противградних станица и да ли су за премијерку важније геј сликовнице од пољопривредника.

Посланица Двери Марија Јањушевић питала је да ли и када ће у наставни програм бити "уврштено подробније проучавање стварање српске Војводине", јер смо "сведоци да се мало зна о томе".

"То јесте прошлост, али је важно за разумевање садашњости и одлучно реаговање у осетљивом политичком тренутку", рекла је Јањушевићева.

Јањушевићева каже да једине одговорне особе "за евентуалну издају" у вези са Косовом могу бити потписници Бриселског споразума, те премијерка, министар спољних послова и председник Србије.

"Да ли је Мост на Ади имао дозволу приликом почетка градње"  

Посланик СНС-a Жељко Сушец питао је да ли БИА има сазнања да посланица Мариника Тепић има контакте са лицима за које постоји сумња да сарађују са агентима страних служби.

Посланик са листе СНС Маријан Ристичевић питао тужилаштво шта ће предузети у вези са пребијањем "старца од 63 године у центру Смедеревске Паланке".

Према његовим речима, то је урадио тадашњи председник општине Радослав Милојичић, иначе посланик ДС-а.

Питао је и шта ће надлежни органи предузети јер је бивши министар одбране Драган Шутановац док је био на тој функцији "умањио борбену моћ земље и распродао војну опрему".

Желео је да зна и да ли је Мост на Ади имао дозволу приликом почетка његове градње, а навео је и да је бивши градоначелник Драган Ђилас за време власти "дебело пљачкао медије, на одређени начин контролисао слободу штампе и да су се његови приходи од 2008. до 2012. године увећали за више десетина пута".

Јасно је, рекао је Ристичевић, да је било трговине утицајем.

Посланик ДС-а Радослав Милојичић питао је шта ће урадити поводом протеста у фирми "Кајзен" где запослени раде 12 сати денвно за 22.000 динара и не могу да траже повећање зарада.

Питао је и када ће посланички клуб ДС добити снимке са камера који би требало да покажу да су радикали претили Александри Јерков. 

број коментара 0 пошаљи коментар