Кларк: Доћи ће време када ће Косову требати властита војска

Командант НАТО снага у Европи у време агресије те алијансе на Србију, Весли Кларк, изјавио је да није прави тренутак за формирање косовске војске и да такав корак треба предузети тек након потпуне нормализације односа Београда и Приштине.

"Доћи ће време када ће Косову требати властита војска, али овај пут би требало да дође само након што се све са Србијом нормализује. А до тада, НАТО би требало да остане на КиМ са Кфором и да Косову омогући потпуни економски развој, улагање у економске ресурсе и инфраструктуру, енергију, путеве и друго што ће учинити Косово још атрактивнијим за стране инвестиције", рекао је Кларк у интервјуу за Глас Америке.

Кларк ових дана борави у Приштини, а синоћ је учествовао на скупу под називом "Подршка будућој причи о успеху" у организацији Америчког универзитета на Косову.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Кларк је рекао да том процесу треба посредник са пуним радним временом и да је једини задатак те мисије да доведе до међусобне нормализације.

"Мислим да би то могао бити Американац, па чак и Европљанин, где год је подршка већа. Али на крају, како и Косово и Србија желе да буду део Европске уније, то мора бити Европљанин или би идеална била америчко-европска група", навео је Кларк.

Додао је да сматра да "процес независности Косова није испуњен" и да треба посветити пажњу стварању и јачању демократије.

број коментара 34 пошаљи коментар
(среда, 16. мај 2018, 19:47)
anonymous [нерегистровани]

To vrijeme je proslo i nece se vratiti

Prosto se ne moze prepoznati ovaj americki jastreb koji je 90-tih zario i palio po srpskim zemljama,a sada se malo spustio na zemlju ali i dalje sanja stvaranje militantne atmnosfere na KosMetu.A,Albanci su i tada imali vojsku koju im je spremala i naoruzavala Amerika pa bez NATO-a nije mogla protiv Srba.
Dakle,vremena se mijenjaju pa Klark ne moze vise udarati sakom o sto i slati hiljadu i dvjesta aviona na srpske civile i civilne objekte.A,ne znam hoce li ovaj ratni zlocinac ikada spoznati da su vjecni samo pravo i pravda a ne sila..

(среда, 16. мај 2018, 19:22)
aca [нерегистровани]

Kosovo

Kosovo ima vojsku,to je vojska Srbije! Samo cekamo poziv i za 24h smo na svim nasim starim polozajima!

(среда, 16. мај 2018, 19:19)
anonymous [нерегистровани]

Turska

Turska je u NATO, i sta joj je drugacije od ostalih? Vojni puc je krenuo iz NATO baze Idzirlik?! Samo su na meti Rusa, a o suverenosti teritorije moze da se prica u nadrealnom kontekstu pri NATO..

(среда, 16. мај 2018, 18:41)
anonymous [нерегистровани]

kako general?

zar je general ko je naredjivao da se bombarduju naselja i ubijaju posteni ljudi

(среда, 16. мај 2018, 18:23)
anonymous [нерегистровани]

Овај документовани ратни злочинац нешто изјављује?

Он би, да је по правди и међународном праву, заглавио робију за ратне злочине само на основу онога што је написао у властитој књизи.

(среда, 16. мај 2018, 18:15)
anonymous [нерегистровани]

Re: Mir

Srbija bi trebalo odmah da udje u NATO...i sve bi bilo drugacije..

(среда, 16. мај 2018, 17:32)
anonymous [нерегистровани]

Doći će vreme...

I strašnoga suda , Klark !

(среда, 16. мај 2018, 16:30)
anonymous [нерегистровани]

pristinski korpus.

pristinski korpus davno umro nemaga vise.

(среда, 16. мај 2018, 15:58)
anonymous [нерегистровани]

Doci ce vreme

Doci ce vreme kada ce biti kasno da se kajes.

(среда, 16. мај 2018, 15:40)
anonymous [нерегистровани]

Klak general

Još da tebe stave za vrhovnog komandanta da tamo što bolje iskoristiš prirodna bogastva za svoj džep.