Лакетић: Прво истражити локације које су погодиле бомбе

Посланик СНС-а Дарко Лакетић, који је предложен за председника Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље људи и животну средину, изјавио је да ће први задатак те комисије бити да ажурира мапу локација које су погодиле бомбе, а паралелно ће истраживати податке из здравствених установа.

"Ми већ имамо мапу локација, али је неопходно ажурирати и проверити, јер је тих локација много. Треба их утврдити не само на основу НАТО података где су бачени пројектили са осиромашеним уранијумом већ и на основу наших истраживања и података које имају наша војска и држава", рекао је Лакетић новинарима у парламенту.

Како је рекао, то ће бити полазни корак.

"Чека нас комплексан посао. Позваћемо све релевантне стручњаке и лица који нам могу помоћи у откривању истине", рекао је Лакетић и додао да ће он, када посланици усвоје предлог о формирању Комисије, предложити чланове из редова власти и опозиције, оне који ће, каже, бити од користи у професионалном смислу.

Према његовим речима, Комисија која се формира има пре свега медицински и хумани аспект свога рада.

"То да ли ћемо успети или не (да докажемо последице) време ће показати, али је суштинска ствар да имамо повећану стопу обољевања и да се морају наћи узроци те повећане стопе. Имамо пример италијанске комисије која је врло студиозно пришла том проблему чија је Комисија нашла ту узрочно-последичну везу", навео је он.

Лакeтић је рекао да ће Србија усвојити њихову методологију и њихов начин истраге, те да ће њихови сведоци бити значајни и за српску комисију, наводећи да ће један од првих сведока бити председник италијанске комисије Ђан Пјеро Скану.

Каже да ће Комисија подносити шестомесечне извештаје, а први прелиминарни извештај биће предат 2020. године.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 17. мај 2018, 17:34)
anonymous [нерегистровани]

Падај сило и неправдо!

Па господине Лакетићу, не ради се овде само о бомбама са осиромашеним уранијумом (које су у појединим местима повећале зрачење 8000 пута веће од дозвољеног!!!). Него и о монструозном бомбардовање петрохемијског комплекса (Рафинерија и Петрохемије - изливене у водотокове тоне олова и живе, бомбардована колона винилхлорид мономера), као и електропостојења где су у воду и земљу испуштене огромне количине пиралена.