Лидери ЕУ усвојили Декларацију, недвосмислена подршка региону

Лидери Европске уније и земаља чланица ЕУ, у консултацији са партнерима са Западног Балкана, усвојили су у Софији Декларацију у 17 тачака, у којој су поновили недвосмислену подршку европској перспективи региона и навели задатке и принципе које би стране требало да испуњавају током процеса евроинтеграција.

На Самиту у Софији усвојен је и Анекс декларације који се односи на јачање веза и сарадње између ЕУ и Западног Балкана.

Текст Декларације гласи:

"Ми, лидери ЕУ и држава чланица, у консултацијама са партнерима са Западног Балкана и у присуству релевантних регионалних актера, данас закључујемо следеће":

1. ЕУ поздравља заједничку посвећеност партнера са Западног Балкана европским вредностима и принципима, као и визији снажне, стабилне и уједињене Европе, подржане нашим историјским, културним и географским везама и узајамним политичким, безбедносним и економским интересима.

2. Подсећајући на самит у Солуну 2003. године, ЕУ поново потврђује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана. На основу досадашњег напретка партнери са Западног Балкана поново су потврдили посвећеност европској перспективи као свом чврстом стратешком избору, повећању својих напора и узајамној подршци. Кредибилитет ових напора зависи од јасне јавне комуникације.

3. ЕУ је одлучна да појача и интензивира ангажман на свим нивоима како би подржала политичку, привредну и друштвену трансформацију региона, између осталог и кроз појачану помоћ која се заснива на конкретном напретку у области владавине права, као и у друштвено-економским реформама партнера са Западног Балкана.

4. ЕУ поздравља посвећеност партнера са Западног Балкана приоритету демократије и владавине права, нарочито по питању борбе против корупције и организованог криминала, доброг управљања, као и поштовања људских права и права припадника националних мањина. Њихово ефикасно спровођење реформи почива на тим основама. Цивилно друштво и независни медији играју кључну улогу у процесу демократизације.

5. ЕУ подржава опредељење партнера са Западног Балкана да наставе јачање добросуседских односа, регионалне стабилности и узајамне сарадње. То се нарочито односи на проналажење и примењивање коначних, инклузивних и обавезујућих решења за билатералне спорове укорењене у наслеђу прошлости и на улагање додатних напора у помирење.

6. Изградња густе мреже веза и могућности у региону и са ЕУ је од виталног значаја за приближавање наших грађана и економија, као и за унапређење политичке стабилности, економског просперитета, културног и друштвеног развоја. На основу постигнутог напретка, укључујући и регионалне иницијативе, обавезујемо се да унапредимо значајну повезаност у свим димензијама: саобраћајној, енергетској, дигиталној, економској и људској.

7. ЕУ се сложила да промовише тржишно и инвестиционо пријатељско окружење на Западном Балкану како би се брже кретао према дигиталној економији и одрживим и климатски пријатељским друштвима у складу са париским споразумом. Енергетска безбедност ће бити приоритетна, укључујући кроз побољшану енергетску ефикасност, боље прекограничне међусобне везе, диверсификацију извора и путева, као и балансирани енергетски микс који боље интегрише обновљиву енергију.

8. Посебан нагласак биће стављен на стварање нових могућности за младе, уз истовремено обезбеђивање да то доприноси друштвено-економском развоју Западног Балкана.

9. У ту сврху ЕУ поздравља посвећеност партнерских земаља Западног Балкана, између осталог, да убрза спровођење стеченог у оквиру Споразума о енергетској и саобраћајној заједници, а како би се уклониле све административне препреке на границама, довршило Регионално тржиште електричне енергије и хитно применио вишегодишњи акциони план за развој регионалног економског подручја из јула 2017. године. ЕУ ће наставити да подржава ове напоре.

10. ЕУ и Западни Балкан деле бројне безбедносне изазове који захтевају координирано индивидуално и колективно деловање. Када радимо заједно, способни смо да ефектно решимо ове проблеме. Наша сарадња у решавању илегалних миграционих токова показала је своју вредност и даље ће се развијати.

11. Сузбијање тероризма и екстремизма, укључујући финансирање, радикализацију и повратак страних терористичких бораца, захтева нашу повећану сарадњу.

12. ЕУ и партнери са Западног Балкана потврдили су да су резултати у борби против корупције и организованог криминала есенцијални за регионалну политичку и социо-економску трансформацију, као и за регионалну стабилност и безбедност, који су у интересу грађана. ЕУ поздравља њихову преданост у предузимању одлучне акције, у сарадњи са ЕУ и међусобно, у борби против трговине људима, узгоја дроге, кријумчарења људи, дрога и оружја.

13. ЕУ поздравља допринос партнера са Западног Балкана својој заједничкој спољној и безбедносној политици (ЦФСП) у свим њиховим аспектима и очекује прогресивно продубљивање сарадње у овој области, посебно побољшаног нивоа усклађивања, нарочито у вези са проблемома у којима су главни заједнички интереси у питању.

14. Против дезинформисања и других хибридних активности бориће се кроз већу сарадњу у еластичности, сајбер безбедности и стратешке комуникације.

15. Да бисмо убрзали побољшање живота наших грађана у областима повезаности и безбедности с обзиром на европску перспективу Западног Балкана, данас, узимајући у обзир релевантне аспекте Комуникације Комисије усвојене 6. фебруара 2018, ЕУ је покренула Приоритетну Агенду Софије за ЕУ и Западни Балкан, која је анексирана овој Декларацији.

16. ЕУ поздравља намеру Хрватске да буде домаћин самита ЕУ – Западни Балкан током њеног председавања 2020. године.

17. Напомињемо да се наши партнери са Западног Балкана придржавају горе наведених тачака.

број коментара 11 пошаљи коментар
(четвртак, 17. мај 2018, 22:58)
anonymous [нерегистровани]

Dakle, nista novo,

jedno-te-isto ponovljeno 17 puta i puta toliko godina od kada se Balkan zove zapadni Balkan.

(четвртак, 17. мај 2018, 17:26)
anonymous [нерегистровани]

Vidimo se opet za 18 godina

Snažno i ja podržavam EU, pa se vidimo ponovo za 18 godina , ds se opet lepo ispricamo

(четвртак, 17. мај 2018, 17:04)
anonymous [нерегистровани]

Цитат

Цитирала бих Иву Андрића:
"...заразити неког чекањем, то је најсигурнији начин владања над њим, то значи учинити га непокретним и безопасним потпуно и заувек, и та обмана чекања тврђа је од сваког затвора и јача од најјачих букагија, јер се, са много среће и вештине, из затвора може побећи и окова се може човек ослободити, али те обмане - никад ни довека."

(четвртак, 17. мај 2018, 15:33)
anonymous [нерегистровани]

Protiv EU!

Ne ulaziti u EU ni pod kakvu cijenu!Pozdrav iz Hrvatske!

(четвртак, 17. мај 2018, 15:32)
anonymous [нерегистровани]

Divno, potvrdjeno je sve sto smo znali!

Deklaracija nije obavezujuci dokument.
Do 2025 (za 7-8 godina) mnogi sefovi drzava I vlada koje su prisustvovale ovom samitu ce se promeniti I doci novi politicari.
Mnogo toga recenog I ne dorecenog ce se promeniti ili zaboraviti. Danas je zaista nebitno koje prvi a ko drugi u redu za EU. Sam EU klub vec sledece godine ce postati klub ne 28 vec 27 zemalja.
Niko tu nikome nista ne garantuje pa isto vazi I za prosirenje unije ili kluba. Politicari u svom vremenskom periodu gledaju kako da "izboksuju" neke svoje ciljeve I agende I skupo naplate sve sto nude u ovom smislu I EU je jako skup klub. Obecanja da ce biti para ako bude I reformi ako se prihvate prestavljaju obavezu koja ce postati veoma skupa. Nase shvatanje mora da bude jasno da mi samostalno treba da se reformisemo jer samo tako mozemo napredovati I nasa deca ce imati neke koristi od toga I bolju buducnost. Samostalnost nam niko nece zabraniti niti ucenjivati. Ulaganje u nasu decu I buduci narastaj u skolstvo, otvorena privreda I privredjivanje, drzavne subvencije i sto vise nashih proizvoda i sto vise gradnje a sto manje birokratije, svakoj drzavi to pomaze pa ce I nasoj.

(четвртак, 17. мај 2018, 15:30)
anonymous [нерегистровани]

eu

e podrska je bitna.. i to je to... dalje se snadjite sami kako hocete...

(четвртак, 17. мај 2018, 15:05)
anonymous [нерегистровани]

Ha haa

Godina osamnaesta: Podrska i dalje i to nedvosmislena... a da vi gospodo batalite tu podrsku i primenite istu formulu kao za Bugarsku i Rumuniju jer ako se ovako nastavi mozda vi ostanete bez nase podrske koja ce preseliti na istok.

(четвртак, 17. мај 2018, 15:03)
anonymous [нерегистровани]

Разочарење

Штаааа? Само "недвосмислена подршка"!!! А кад ће "снажна недвосмислена подршка"? То ће већ да буде нешто важно.

(четвртак, 17. мај 2018, 14:43)
anonymous sasa [нерегистровани]

A gde je turska!

Koliko ona jadna čeka i sada je nema ni na sa-mitu ! Mi treba da prvo njoj pustimo da uđe u EU!

(четвртак, 17. мај 2018, 14:28)
anonymous [нерегистровани]

А где је печат?

Потврђена потврда потврђене потврде.