Интензивирање политичког дијалога Србије и Гане

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је са министарком спољних послова и регионалних интеграција Републике Гане Ширли Ајоркор Бочвеј. Она је пренела поздраве председника Акуфо-Адоа, коме је председник Вучић узвратио позивом да посети Србију, наведено је у саопштењу из Председништва.

Председник Вучић и министарка Бочвеј су констатовали да је у току интензивирање политичког дијалога двеју земаља, с обзиром на то да се ова посета реализује непуна три месеца после посете председника Парламента Оквајеа.

Двоје саговорника су изразили очекивање да ће се на овај начин створити услови за јачање свих врста веза између Србије и Гане, као и других афричких земаља, подсетивши на дугогодишње пријатељство, изграђено у прошлости кроз заједничке активности у Покрету несврстаних.

Они су, такође, нагласили да би отварање амбасада у Београду, односно у Акри, дало значајан подстицај билатералним односима Србије и Гане, наводи се у саопштењу.

Председник Вучић и министарка Бочвеј су се сагласили да је потребно искористити одличне могућности за сарадњу у области пољопривреде, као и фармацеутске индустрије, грађевинарства и енергетике.

Председник Србије је изразио спремност да се настави добра пракса школовања студената из Гане на универзитетима у Србији, кроз стипендирање у оквиру програма "Свет у Србији", као и других облика сарадње у оквиру образовања, науке и културе.

Председник Вучић је обавестио гошћу о ставу Србије према питању Косова и Метохије, као и о стању дијалога између Београда и Приштине и потреби постизања компромисног решења. Током разговора изражена је нада да ће Гана размотрити позицију према једнострано проглашеној независности Косова.

Са министарком спољних послова Гане данас су разговарали и потпредседник Скупштине Ђорђе Милићевић и народни посланик Јосип Броз.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. авг 2018, 13:42) - milan lala [нерегистровани]

KiM

To je ispravna politika nese valade prema Africkim zemljama koje su priznale nezavisnost "kosove". Potrebno je samo tu politiku intezivirati da u posetu dodje zantno vise zemalja . Pozvati ih u Srbiju ponuditi ekonomsku / privrednu saradnju , skolovanje / stipendiranje njihovih studenata , ponuditi i nase investicije . Objasniti polozaj Srbije po pitanju KiM i zamoliti da i oni nama pomognu povlacenjem priznanja "kosove".

(понедељак, 20. авг 2018, 12:54) - Kobi [нерегистровани]

Gana

Nasa zemlja je uvek bila u prijateljskim odnosima sa africkim drzavama. Nadajmo se da ce se to prijateljstvo dokazati i u buducnosti.

(понедељак, 20. авг 2018, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

kata

Svima bi bilo lakše da se sve zemlje koje su ishitreno priznale kosovo povuku isto.

(понедељак, 20. авг 2018, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

Povlačenje priznanja

Samo neka Gana prvo povuče priznanje takozvanog Kosova kao drzave, pa saradnji nigde kraja!

(понедељак, 20. авг 2018, 11:19) - Stole [нерегистровани]

saradnja

Sa Ganom imamo prijateljske odnose jos od doba nesvrstanih.

(понедељак, 20. авг 2018, 11:02) - anonymous2 [нерегистровани]

Svaka saradnja je dobrodošla

Svaka saradnja je dobrodošla

(понедељак, 20. авг 2018, 10:59) - Nika [нерегистровани]

Srbija

Srbija je oduvek imala dobru saradnju sa ovom zemljom,nadamo se da ce tako biti i ubuduce.