ЕК: Одређени напредак у области владавине права

Србија је постигла одређени напредак у области владавине права, али је и даље суочена са великим кашњењима и тешкоћама да покаже конкретне резултате у области реформе правосуђа, борбе против корупције и слободе медија, наводи се у извештају Европске комисије о поглављима 23 и 24 у који је увид имао РТС.

Извештај о стању владавине права и напретку у поглављима 23 и 24 које земљама чланицама редовно доставља Европска комисија биће одлучујући за одлуку о броју поглавља које ће Србија отворити у децембру, оцењују извори упућени у процес преговора о чланству Србије у ЕУ.

У целини, Србија је постигла одређени напредак у законодавним и институционалним реформама у више области, укључујући питање националних мањина, политику азила и прања новца.

"У исто време, присутна су велика кашњења у спровођењу мера, а конкретне, опипљиве резултате и даље је тешко показати у правосуђу, процесуирању ратних злочина, медијским слободама и борби против корупције", пише у извештају Европске комисије.

Извештај констатује да су уставне промене у циљу јачања независности судства још у току и да Венецијанска комисија сматра да предложени амандмани следе њене препоруке из јуна 2018. године. Европска комисија наглашава да су осим уставних промена значајни и закони о њиховој примени и најављује да ће блиско пратити овај процес.

У извештају се наводи да је један од конкретних резултата смањење броја дугих суђења и припрема новог информационог судског система.

Кад је реч о борби против корупције, извештај Европске комисије констатује да је ревизија закона о Агенцији за борбу против корупције и о финансирању политичких активности суочена са озбиљним кашњењем.

Европска комисија оцењује да је значајан број закона усвојен у оквиру поглавља 24: закони о спречавању прања новца, финансирању тероризма, азилу и државним границама, као и да су завршене структурне реформе у Министарству унутрашњих послова.

"Појачани напори у области финансијских истрага, прања новца и конфискације имовине треба да доведу до бољих резултата у борби против организованог криминала", наводи се у извештају.

Овај извештај, који два пута годишње подноси Европска комисија, послужиће као основа земљама чланицама за политичку процену о броју отворених поглавља у децембру.

Тренутно је пет поглавља у процедури у радним телима Европског савета, а Београд очекује да ће пре краја године бити отворена бар три: поглавље 17 о економској и монетарној политици, 18 о статистици и поглавље 9 о финансијским услугама.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 15. нов 2018, 23:50) - anonymous [нерегистровани]

Поштовање Устава је темељ владавине права.

Кад је Србија у питању, ЕУ комисија (шта год то значило) није веродостојна и не приступа владавини права у Србији на начин који је једино могућ и исправан него само коментарише оно што је очигледно погрешно.
Суштина проблема у односу врхова ЕУ према Србији што се не поштује основни предуслов за владавину права, а то је хијерархија правних норми. Врховни правни акт једне државе је Устав и сви закони, међународни уговори и подзаконски акти морају да буду у складу са Уставом Србије. Самим тим што глобалистичка ЕУ бирократија ниподаштава Устав Србије све остале примедбе падају у воду. А такво стање је "идеално" и за ЕУ и за локалне законодавце да сакривајући се иза ЕУ придруживања могу да изгласавају да је ноћ једнако дан (а то онда води циркусу у практичној примени)
Иначе, Устав Србије је одличан ако би се стриктно спроводио посебно у сфери прописане поделе и међусобне контроле власти.

(четвртак, 15. нов 2018, 22:56) - Petar Mihajlovic [нерегистровани]

Управо зато

Па то и јесте главна корист од европске уније, ако усле да натера наше политичаре да се заведе правна држава. Хрватима су само дали паре и зато им тако и иде као што им иде. Медвеђа услуга. Нама би боље да и не дају паре, него ако натерају политичку елиту да прихвати правну државу, извућићемо већу добит него Хрвати.

(четвртак, 15. нов 2018, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

Mene samo zanima

Voleo bih da vidim da li je hrvatska pre nego sto je usla u EU sva ova poglavlja uspesno zavrsila. Ja koliko znam i koliko svi mozemo da vidimo hrvatska nije uradila ni 1% onoga sto Srbija sada radi i samim tim ne razumem zasto Srbija pokusava da se pridruzi toj pogubnoj zajednici zvanoj EU

(четвртак, 15. нов 2018, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Treba uciniti vise u borbi protiv korupcije.