Два месеца под таксама, политика празних рафова

Председник косовске скупштине Кадри Весељи позвао је премијера привремених косовских институција Рамуша Харадинаја и амбасадора САД у Приштини Филипа Коснета на састанак о таксама уведеним на робу из централне Србије и БиХ у уторак. РТС је истраживао које су последице таксе од 100 одсто, два месеца након њеног увођења.

Првих дана, таксе од 100 одсто нису утицале на снабдевеност продавница робом из централне Србије и Босне и Херцеговине. Два месеца касније, те робе је све мање. Залихе су при крају.

"Елементарне ствари које нам недостају то је вода. Недостају "роса", "пролом вода". Недостају млечни производи", рекао је Драгослав Маринковић уз "Југомаркета" у Грачаници.

Двомесечно искуство трговаца, каже да су таксом од 100 одсто погођени сви потрошачи, невезано за националност.

"Видимо да је негативно за све. И за Албанце и Србе, наравно и Албанци овде покушавају да се снабдеју, рачунајући да ће наћи неке заостале артикле који су пореклом из Србије, међутим, ми њих немамо. Немамо уља, то су све артикли који су сада практично дефицитарни", навео је Маринковић.

Одлуку о увођењу такси, прати кампања куповине косовских производа. Пре два дана почела је примена административног упутства, којим је предвиђено да у свакој продавници поред цене, мора да стоји и застава земље порекла производа.

Економски аналитичари истичу да су мере косовске владе, најпре политичке, да су платформа Рамуша Харадинаја за нове изборе и да представљају велики удар на грађане, а нарочито на пословну заједницу на овом простору.

"У том контексту ако смо нешто и само за транспорт користили и плаћали 300 до 400 евра и за исту робу из вана, морамо платити више од 2.800 евра зар то није први показатељ", навео је Сафет Гржалиа, економски аналитичар.

Таксом од 100 одсто, медији у Приштини тврде, да је влада успела да Србију економски ограничи на Косову и да српској привреди нанесе губитак. "За 57 дана Рамуш Харадинај оштетио Србију за 78 милиона", један је од коментара.

"Психолошки можда оваква одлука је донела неке предности, јер видим да је расла свест грађана и да се воде разне кампање, али сама чињеница да је то такса, да је то баријера, не иде у прилог ни регији, а поготово нормализацији односа Београда и Приштине", каже Гржалиа.

Из Америчке амабасаде, Европске уније, више пута су поновили да таксе треба укинути и дати шансу дијалогу.

Ако је веровати најави да у фебруару треба очекивати први сусрет представника Приштине и Београда у Бриселу, онда је за очекивати да таксе на српску и робу из Босне и Херцеговине, буду ако не укинуте, онда привремено суспендоване у скорије време.

Остали аутори: Андрија Игић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 20. јан 2019, 07:20) - anonymous [нерегистровани]

Srbija bi prije svega trebala biti doslijedna sama sebi :

Nikakvi razgovori i sastanci dok Pristina ne ukine takse(100%) i ne ispuni do sada sve preuzete obaveze _ ZSO itd, a prije svega vracanje pregovora u UN i pregovarati na osnovu Rezolucije UN 1244 sto podrazumjeva ponistavanje Briselskog "sporazuma".
U suprotnom sve ce ici na stetu Srbije kao i do sada