Тачи: Размена територија најбоља могућност напретка ка ЕУ

Председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи сматра да су планови о размени територија са Србијом најбоља могућност да се напредује ка чланству у Европској унији и НАТО-у.

"Споразум би донео већу стабилност и мир у региону. Косову би то омогућило пријем у ЕУ и НАТО", рекао је Хашим Тачи, који је боравио у Бечу, агенцији АПА.

Он је истакао да неће бити никаквих етничких граница, већ да ће, како је рекао, "две земље" остати мултиетничке.

Према његовим речима одговарајући споразум би значио да између њих више никада неће доћи до рата.

"Грађани би живели бољи живот, јер би споразум побољшао и економско стање, дошло би до стварања више радних места и границе би се отвориле", објаснио је Тачи истичући да је узор "европски модел".

Шансе за постизање успешног договора, према његовом мишљењу, су никада боље, јер ЕУ и САД подржавају планове.

"Новина је да би и Русија била спремна да подржи споразум, који би две стране прихватиле", тврди Тачи.

Истакао је да је због тога важно да се искористи актуелни тренутак како би се постигао споразум који би био избалансиран и узео у обзир интересе обе стране.

"У прошлости таква велика спремност није постојала. Ако не будемо искористили ову шансу онда ће нас због тога наше становништво наредних деценија проклињати", указује Тачи.

Споразум, према његовим речима, не треба само да изнова регулише ток границе. "Не ради се само специфично о размени територија, већ и о многим другим аспектима", објаснио је он.

Тачи каже да споразум треба да буде свеобухватни, који треба да се бави и другим питањима као што је и питање несталих особа у рату на простору бивше Југославије.

"Регулисати и културно наслеђе "

Споразумом, такође, треба регулисати и културно наслеђе Срба на Косову. Биће, како најављује, и речи о економском развоју, као и о оним темама које су и даље отворене између Приштине и Србије.

"Споразум треба коначно да реши проблем и не треба да буде само привремена солуција", подвукао је он.

Тачи је одбацио оптужбе да се залаже за "велику Албанију". "Неће бити никакве 'велике Албаније', као што неће бити ни 'великог Косова'. Уместо тога тежимо ка интеграцији региона у европски простор", објаснио је он.

Када је реч о трансформацији Косовских безбедносних снага у косовску војску, Тачи је рекао да се ради о оправданој одлуци суверене државе.

"Одлучио сам на основу жеље грађана Косова. Војска је мултиетничка и треба заједно са другим земљама, као и са Србијом и другима у региону да се бави обезбеђењем мира. Наша грешка је била што нам је требало превише времена. То је одавно требало учинити", сматра Тачи.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

e...

Kosovo je deo Srbije i taj deo je otet od strane Nato i njenih saveznika,to svi dobro znaju i oni i mi da je to uradjeno van svih pravila i zakona medjunarodnih zakona, povelja, rezolucije koje ne postuju,sad bi da ih menaju i za Kosovo i za BiH jer im ne odgovaraju takve rezolucije...sad bi gospoda da Srbija potpise da se odrice teritorije Kosova i da taj nesramni akt postane legalan u potpunosti...to ti je kao kad bi ti se neko uselio u kucu i fizicki te izbacio iz nje jer je jaci od tebe i primenjuje silu,pa te tera da ides u opstinu i da prepises imanje njemu jer tek tako moze biti njegovo kad stavis svoj potpis..dakle dotle je Kosovo Srpsko bez obzira koliko su jaki,Kosovo je i dalje nase...samo ne potpisivati i tacka.

(понедељак, 21. јан 2019, 08:28) - anonymous [нерегистровани]

re: Razmena teritorija

Tako je, to je jedino na šta Srbija treba da pristane. To podržavaju i Rusi i Kinezi, kao što je Putin rekao, kompromisno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244, odnosno najšira moguća autonomija. Sve ostalo, je ravno porazu.

(понедељак, 21. јан 2019, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

Čekaj, čekaj ...

... a koje dve zemlje!?

(понедељак, 21. јан 2019, 08:04) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci

Menjati deo Srbije za drugi deo Srbije. Bravo Taci.

(понедељак, 21. јан 2019, 06:26) - anonymous [нерегистровани]

Nobel

Ovaj Taci jos samo da razmeni srpsku zemlju sa srpskom zemljom i da dobije Nobelovu nagradu za mir.Kakva crna razmena tetitorije.Neces dobiti ni milimetar necega sto ti ne pripada niti ti je ikada pripadalo.Ko to pokusa da uradi krsi Ustav Srbije.Zna se sta to znaci.Nema nazad.

(понедељак, 21. јан 2019, 01:57) - vuk [нерегистровани]

Istina

Razmena u kome bi naravno se opet moralo pregovarati.

(недеља, 20. јан 2019, 22:32) - anonymous [нерегистровани]

Једини сталан став је руски став

"Новина је да би и Русија била спремна да подржи споразум, који би две стране прихватиле", тврди Тачи. Каква је то новина? Само за политичке дилетанте и за оне који не знају да читају. Русија је одувек забетониралаа да ће подржати свако решење које БЕОГРАД хоће. Чак и такво решење да Београд ништа не предузима него да чека боља времена која сигурно долазе за Србе. Тако да је руски став одавно познат и нема благе везе са тим шта хоће Приштина, Вашингтон, Брисел или ко зна ко већ...

(недеља, 20. јан 2019, 22:12) - miloje [нерегистровани]

Sta ovaj blebeta

Kako bre mozes da razmenjujes nesto sto nije tvoje? Gde si to video? U americkim filmovima

(недеља, 20. јан 2019, 22:11) - ,," [нерегистровани]

Поред

Нити они, а Богами ни ми, иду игде. Ту смо једни другима за вратом, на сат вожње оклопних возила.
Значи, неког договора мора бити. Ове његове изјаве су приви пут да и њихове вође показују дугорочнији поглед на дешавања.
Ценкање јесте, али шта у животу није.

Мој предлог је да се обезбеди самоуправа за здања СПЦ ван Заједница Српских општина (за свако свештено лице по два војника Србије да их чувају), враћање Заједница Српских општина у Уставно Правни оквир Србије, препуштање општине Прешева њиховој управи (преусмерити пут и пругу на земљиште око кога их нема), потпуно отварање граница уз милиметарско одређење докле сме неко ко није Држављанин Србије да има имовну. Прихватити њихово уједињење са албанском републиком уз додатак у Нашем Уставу да Наши Држављани не могу имати и држављанство албанских република (или албанске републике).

Све мање од овог би било само полувреме.


(недеља, 20. јан 2019, 19:08) - Rajko [нерегистровани]

Kojih teritorija??

Koje teritorije Tači hoće da razmenjuje ?? Kosovo je Srpska teritorija odnosno Srbija !! Odakle njemu neke teritorije koje bi razmenjivao??