Зечевић: Немачка је заинтересована да се реши косовски проблем

Професор Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је за РТС да је Немачка заинтересована да Србија уђе у ЕУ, али и да се реши косовски проблем – да Србија не уђе у ЕУ са нерашчишћеним односима са Албанцима. Неукидањем таксе ни под притиском САД, Приштина постаје одметник у односу на међународно право и међународне односе, истиче Зечевић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, професор Слободан Зечевић је рекао да је интересантно оно што је Рамуш Харадинај јуче рекао, а то је да Приштина у суштини више не слуша никога и да је то њихова самостална одлука да више нико нема утицаја на њих.

Према његовим речима, руководство косовских Албанаца је прешло један изгледа поприлично дуг пут, они су се прво побунили против правног поретка Србије и Југославије и сада прелазе у нову форму побуне: сада се буне против међународне заједнице и права и против Америке, која им је помагала свих ових година.

"Наводно као ни Америка нема више утицаја на њих, постају нека врста међународног одметника у односу на међународно право и односе јер они себе сматрају државом", рекао је Зечевић.

Како каже, за њих не важи Бриселски споразум, оснивање ЗСО, третирају преговараче из Србије на начин како су третирали Марка Ђурића на улици, не важи ни Цефта ни правилник ЕУ о слободном кретању робе.

Интересантно ће бити да ли ће САД и ЕУ да их приведу правди, а то је оно што се очекује, каже Зечевић.

"Изненадила ме је вест у новинама да је Јоханес Хан био спреман да направи неке нове уступке, да више не пише Унмик, неки договор око регистрације возила, а сви уступци су бесмислени и САД, које су показале у овој ситуацији већу одлучност, и ЕУ морају да запрете оштријим мерама да би Албанци поштовали оно што су потписали", рекао је Зечевић.

То води у суштини неком разјашњавању ствари. САД, ЕУ и власти у Приштини морају да рашчисте односе: да ли је ЕУ довољан посредник у овим преговорима.

Да ли поред ЕУ треба укључити и САД и Русију у преговоре 

Питање које се све чешће поставља у међународној јавности је да ли поред ЕУ треба укључити и САД и Русију у преговоре да би се дошло до решења и не би ли се извршио притисак на власти у Приштини.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је тражила сусрет са Александром Вучићем у Давосу. То су, како каже, редовни разговори.

"Немачка је заинтересована да Србија уђе у ЕУ, али и да се реши косовски проблем, да Србија не уђе у ЕУ са оптерећењем да има нерашчишћене односе са Албанцима и можда неку спорну границу", рекао је Зечевић.

Тема разговора ће бити и квоте на челик јер је било противречних изјава. Подсетио је да је премијерка Ана Брнабић говорила да то неће бити проблем, а јуче је председник рекао да ће се о томе разговарати јер то може да утиче на извоз челика из Србије.

"Ми имамо један аргумент који можемо да користимо, а то је ССП, ми смо на путу уласка у ЕУ и кроз њега се либерализује потпуно робна размена, тако да иако има право ЕУ да у одређеним околностима уведе квоте, мислим да би у овом тренутку то било политички и економски непродуктивно", каже Зечевић.

Зечевић се нада да ће Србија бити изузета.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 23. јан 2019, 15:17) - Rade -Braunschweig [нерегистровани]

Pa u pravu ste...

Nemacka je zainteresovana da se resi kosovski problem ali u svom interesu. Pa nije dzaba osamdesetih bavarski ministar Franz Josef Straus cetiri puta posetio Albaniju i s njima zajedno pripremio plan za Kosovo. Trenutno se na Bayern 3 radio stanici samo slusa Lipa Duo i Rita Ora. Reklamira se albanska obala kao najlepsa u EU. Naseg Djokovica nemacka TV spomene samo kad mora, inace nikad ni na jednoj reklami ga ne vidimo. Sta mislite zasto je to tako i zasto se forsiraju svuda Albanci?

(среда, 23. јан 2019, 12:24) - Воронцов [нерегистровани]

То су само приче

То су само приче да је тзв. Косово отказало послушност својим покровитељима САД и ЕУ. Једна таква творевина уопште не би могла опстати без њихове подршке . А то што тврде да се треба наћи решење то за Немачку и бројне друге значи признати Косово.

(среда, 23. јан 2019, 11:34) - Markovljev [нерегистровани]

Prosto kao pasulj

Rešenje je jednostavno. Povucite priznanje izmišljene države, platite ratne reparacije za štete iz 1999 godine nanesene Srbiji i Srpskom narodu, a onda sedimo zajedno da rešimo pitanje najšire autonomie Albanaca na Kosovu i Metohiji a ne stvaranje velike Albanije. Prosto kao pasulj.

(среда, 23. јан 2019, 09:57) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Kad kaze bilo ko sa Zapada da je zainteresovan da se resi pitanje Kosova sto ne kazu otvoreno da ocekuju nase priznanje nezavisnosti,kao da mi to ne znamo.

(среда, 23. јан 2019, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

Za mene je ovo

Potpuno zanosenje.Nemacka i da jeste zainteresovana to znaci jedino "medjusobna normalizacija odnosa",a svi znamo sta to znaci. I vrlo me cudi da vecina strucnjaka ne prica,ne prepoznaje ili sta vec, da se mora cekati bar 50 godina dok se ovo ne resi.Ili,da se u bilo kakve pregovore ne moze ulaziti bez dobre zaledjine.

(среда, 23. јан 2019, 09:42) - Dragan S [нерегистровани]

Treba malo vremena

Nemackoj ce trebati malo vremena da shvati , da joj je Rusija glavni partner u ovome svetu koji dolazi i da se moraju i Ruski zahtevi uvazavati. Tada ce nastupiti i bolje vreme za nas jer Rusija ima interesa da nas zastiti i time svoj uticaj prosiri.

(среда, 23. јан 2019, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

Merkelova

Merkelova ja trazila sastanak sa Vucicom ne zbog Kosova, nego zbog skorasnje posjete Vladimira Putina Srbiji.

(среда, 23. јан 2019, 09:31) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Divno i verovatno

Interes Nemacke DA problem Kosova se resi,,verovatno ali pod njihove USLOVE mozda...