Арифи: Могућа привремена суспензија такси

Шеф кабинета косовског премијера Авни Арифи изјавио је у интервјуу за КТВ да би влада могла да привремено суспендује тексе од 100 одсто за робу из Србије и БиХ на ограничен период током којег би Косово и Србија интензивно радили на постизању коначног споразума.

"Ако постоји озбиљна спремност за разговоре, а они би могли да се планирају од 1. до 28. фебруара, могли бисмо одлучити да суспендујемо таксе у том периоду", рекао је Авни Арифи.

Говорећи о састанку председника косовске скупштине Кадрија Весељија, премијера Рамуша Харадинаја и америчког амбасадора Филипа Коснета, Арифи је рекао да је састанак био конструктиван и да не постоји ултиматум САД за укидање пореза.

Огласила се и представница за Западни Балкан у Европској служби за спољне послове Ана Марија Бура која очекује да ће заједнички притисак ЕУ и САД на власти у Приштини имати ефекта. 

"Почињем да видим неке назнаке да се ови позиви чују. Очекујем да ћемо моћи да видимо помаке у наредном периоду", казала је Ана Марија Бура.

Она је током дебате у Европском парламенту о безбедносној ситуацији на Косову навела да су одлуке о тарифама и трансформацији Косовских безбедносних снага "ујединиле јавност на Косову" и учиниле да се политичари на Косову "осећају добро".

"Одлуке о тарифама и КБС су изузетно популарне и уједињујуће на Косову. Обе мере уживају подршку јавности. Чак и политичари који су имали резерву морали су се ускладити овим мерама због њихове популарности", навела је Бура.

Током дебате европски парламентарци поновили су осуду која се односи на увођење тарифа за увоз робе из Србије и БиХ које су наметнуле приштинске власти Поручено је да се тим једностраним потезом крши Цефта и дух споразума о Стабилизацији и придруживању, а Приштина опет позвана да повуче уведене ове мере.

У међувремену је портпарол косовске царине Адриатик Ставилеци изјавио да је, од увођења такси на производе из Србије и БиХ повећан прилив производа из Албаније и Македоније на тржишту териотрије КиМ.  

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 23. јан 2019, 14:36) - milan lala [нерегистровани]

Taxe = sankcije

Kad SAD odluce sankcije ( taxe ) Srbiji ce se ukinuti , kad SAD odluce sankcije ( taxe) ce se uvesti . Haradinaj i Tachi su samo pajaci na kanapu mentora.

(среда, 23. јан 2019, 14:32) - Laufer [нерегистровани]

kakva velikodušnost

Od ovoga bi još bolji fazon bio, da privremeno ukinu takse za one dane, kada bi se u Briselu održavali razgovori. Tako bi i njihovim sponzorima bila pružena mogućnost da "pozovu obe strane, da ...", kako već vole da čine.

(среда, 23. јан 2019, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

Takse

Ako oni privremeno ukinu tako i mi privremeno treba da uvedemo iste onoliko koliko su oni nama drzali pa da nastavimo sa pregovorima..pa dokle vise ponizavanja?cuj ti to,,privremeno''

(среда, 23. јан 2019, 13:39) - anonymous [нерегистровани]

Taksa na taksu

Eto za mjesec dana će mo prihvatiti da sve bude kako ste planiralu!? Piši propalo. Samo kompromisno rješenje i ništa drugo. Najmanje što moramo dobiti su sjever Kosova. Gazivode i Trepča. Ekteritorijalnost za sve baše manastire i crkve i maksimalna prava i zaštita našeg stanovništva na jugu e tek tada može dogovor.

(среда, 23. јан 2019, 13:29) - Dragan S [нерегистровани]

Privremena suzpenzija

Privremena suzpenzija privremene vlasti i drzave. Njihovi sponzori su odavno uvideli da su pogresili u podrsci ove privremene drzave koja nema , snage ni pameti za samostalni opstanak . Sada se moraju pomiriti stime nadajuci se da ce se ovi njihovi sticenici prizvati pameti i uvideti sta im je ciniti da bi zaziveli . Ako ovo stanje potraje, sve ja veca mogucnost da ce ova njihova lazna i privremena drzava da se urusi .Zato Srbija treba da saceka sa konacnim resenjem jer oni su sami sebi najveci oponenti njihovim nerealnim ambicijama i bezobrazlukom.

(среда, 23. јан 2019, 12:25) - Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

Igraju ping pong sa nama

Tako nam i treba kada ćutimo i neodgovaramo istom merom a možemo jako da ih pogodimo