"Срушити табу о мењању граница"

Разговори Београда и Приштине блокирани су јер у европским престоницама нема сагласности о мењању граница. Време је да се границе не третирају као вечне, преноси "Дојче веле" коментар новинара Андреаас Ернста за "Ноје цирхер цајтунг".

Косовски премијер Рамуш Харадинај све чешће губи живце у последње време – свежи пример је прекид комуникације са мисијом УН на Косову, пише угледни Ноје цирхер цајтунг.

Овог пута га је изнервирало што је генерални секретар УН Антонио Гутерес тражио да Приштина укине царине на српску робу. Слично се Харадинај односи и према челницима ЕУ којима ноншалантно одговара да ће повући царине кад Србија призна независност Косова.

"Спектакуларна је међутим његова конфронтација са Вашингтоном", пише у коментару швајцарског листа који потписује одлични познавалац Балкана и дугогодишњи дописник из Београда Андреас Ернст.

Прича се, пише Ернст, да је амерички амбасадор залупио врата напуштајући састанак са Харадинајем који ни за јоту није хтео да одступи по питању царина.

"То је ново и узнемирујуће. Откад је косовски конфликт ескалирао пре двадесет година, Косовари су увек водили рачуна да координирају сваки корак са силама заштитницама. И онда када би им деловали иза леђа, брже-боље би се побринули да им се не узме за зло. То је важило пре свега за однос са 'америчким пријатељима'. Шта се то онда променило последњих година?", пита се Ернст и одговара:

"Косово је блокирано, осећа се остављеним на цедилу и боји да је време поново наклоњено Србији. Харадинај на то реагује националистичком офанзивом која наилази на одобравање многих Косовара. Али на Косову никако нису недужни за стагнацију. Влада нема ни воље ни способности да предузме нешто против привредног застоја. Политика тамо значи гомилање моћи, сакупљање синекура и њихову поделу присталицама", пише у циришком листу.

Таљигање у Бриселу

Додуше, додаје се, понекад Косово и спроведе реформе, рецимо оне потребне за визну либерализацију. Али те визне либерализације и даље нема иако је Приштини давно обећана те је "разумљиво да на Косову јачају ресантимани против ЕУ која једно прича, а друго ради. Харадинај то незадовољство упреже у своју политику конфронтације и још га појачава."

Закопавање у ровове према суседу блокира развој – како на Косову, тако и у Србији.

"Нема ниједног разлога да Приштина и Београд хитно не испреговарају мировни договор. Уместо тога 'дијалог о нормализацији' у Бриселу некако таљига или је сасвим заустављен. За то постоје разлози: несретна висока представница ЕУ Федерика Могерини је на крају мандата, а у европским престоницама нема сагласности о томе да ли српско-косовски договор сме да обухвата и промене граница. И тако све стоји", пише Ернст.

Она закључује да би "разуман излаз" били избори на Косову пред које би тамошње партије морале да појасне позиције према договору са Србијом. "Онда је потребно јако вођство преговора, да држи Приштину и Београд за столом док не нађу решење. При томе треба рушити табуе. Рецимо онај да су промене граница ђавоља работа чак и онда када су договорне и демократски легитимизоване."

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 09. феб 2019, 21:08) - stric iz tame (E.U) [нерегистровани]

poternica

postojala je medjunarodna poternica za haradinajem (ramusom) da li je ista jos uvek na snazi? u svakoim slucaju sad je momenat da se ona obnovi ili osvezi.

(субота, 09. феб 2019, 16:25) - Воронцов [нерегистровани]

По којем Међународном праву има границу неко ко је извршио отимачину

Тзв Косово јесте вештачка творевина на територији државе Србије. У УН само је призната Србија и њене границе, Тзв Косово признају насилници који су га окупацијом отели од Србије и што Међународно право не признаје и зато то и није признато у УН. Е сад ако неко хоће да легализује безакоње то је противно сваком Међународном праву и представља класично насиље над правом.

(субота, 09. феб 2019, 14:35) - anonymous [нерегистровани]

1244

Ici dalje , postovanjem i na osnovu rezolucije UN 1244 . Centri moci misle drugacije . Bombardovanjem Srbije su stvorili nesto sto na svojoj teritoriji nemogu da zamisle , Egleska , Francuska , Italija , Spanija , Belgija , tamo se ne stvara Kosovo , svaka drzava ima apsolutno pravo na svoju teritoriju , svi pokreti se neutralisu na jedan ili drugi nacin . Srbija bi imala kontrolu nad svojom teritorijom da se SAD i NATO nisu umesale i putem sile stvorili nesto sto na svojoj teritoriji nikad ne bi dozvolili

(субота, 09. феб 2019, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

Plemeniti

Kad su tako velikodusni neka Albancima formiraju drzavu u Nemackoj pa sa svojim granicama neka rade sta zele.