Шведски генерал: Нисмо били спремни за интензитет насиља 2004. на КиМ

Све процене безбедности уочи мартовских догађања 2004. године на Косову и Метохији биле су погрешне, каже бивши командант Мултинационе бригаде Центар на Косову, шведски генерал, Андерс Брансторм.

Нешто више од месец дана уочи годишњице мартовског погрома на КиМ, Бранстром за Политику каже да су били свесни тензија које су постојале тих дана, али ипак изненађени интензитетом нападa јер, како објашњава, нису били спремни за догађаје који су уследили.

"Иако нисмо били спремни за интензитет насиља, успелисмо да сачувамо село Чаглавицу захваљујући професионалном односу војника и команданата бигаде. Такође су нам помогли добри људи, и Албанци и Срби", прича генерал Бранстром, којег Политика представља као човека који је одиграо одлучујућу улогу у спречавању потпуног уништења српске Чаглавице.

Према његовим речима, иако се НАТО бринуо о безбедносној ситуацији, заједно са осталим члановима међународне заједнице, није дошло до спречавања насиља у марту 2004. године.

"Од дана када је наша бригада била распоређена на терен 2003. године интензивно смо се фокусирали на циљ да разумемо шта се дешава. Такође смо напорно радили да будемо спремни на реаговање уколико се нешто лоше деси. Надам се да ће у будућности међународна заједница моћи да обезбеди методе за уочавање првих сигнала евентуалног надолазећег насиља и да реагује на њега. Процене готово целе међународне заједнице о ситуацији на Косову 2004. године уочи насиља нису биле тачне", прича Бранстром.

Он подсећа да Шведска није чланица НАТО-а, али да је упркос томе годинама сарађивала са алијансом на многим пољима, од којих је једно подршка миру.

"Ја сам био командант шведског батаљона на Косову током 2000. године, а када је НАТО 2003. понудио Шведској да преузме одговорност за једну мултинационалну бригаду на Косову, било ми је драго што ми је поверен положај командира бригаде", рекао је Бранстром.

У исто време док се одигравала драма у Чаглавици, прича генерал, слична ситуација одвијала се у Приштини, где су нападнута два стамбена блока у којима су живели Срби.

"Поједини припадници наше бригаде уочили су претњу у Приштини и спровели операицију спасавања током ноћи између 17. и 18. марта, када су сачувани бројни животи. Бројни наши војници су због повреда завршили у болници", каже генерал.

Према његовим речима, осећај је био лош у данима након немира на Косову 2004. године, али је постојала и одлучност да се уради све што је могуће како би се фокусирали на најважнији циљ у том тренутку - заустављање насиља и заштита српског народа, инфраструктуре и културног наслеђа.

"Мислим да већина мојих колега и пријатеља из међународне заједице дели моје мишљење, иако могу да говорим само у своје име", додаје генерал Бранстром.

Сматра да НАТО и даље игра значајну улогу у одржавању безбедности за све народе на Косову.

"Када то кажем, такође је важно споменути и Уједињене нације, Европску унију и ОЕБС, међу бројним другим међународним чиниоцима", рекао је генерал.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. феб 2019, 03:02) - anonymous [нерегистровани]

Накнадна памет или ....?

Шта је господин генерал хтео да постигне овом изјавом? И то после пуних петнаест година! Добро је што је шведска бригада спасила народ у Чаглавици и неке у Приштини. За то заслужује захвалност. Али то је била и прилика да господин генерал подигне свој глас и читавом свету објави да је НАТО био пасиван. Генерал то није могао, јер, како је и сам напоменуо, НАТО му је био "послодавац". Дакле, остаје дилема: накнадна генералова памет или покушај прања сопствене савести. Било како било, пасивност оних који су имали задатак да спрече насиље сваке врсте је НЕОПРОСТИВА! Каснији догађаји су то само потврдили.

(недеља, 10. феб 2019, 17:30) - anonymous [нерегистровани]

Niste bili spremni?

Namerno ili ne namerno niste bili spremni? Sta ce te na Kosovu ako ste ne spremni, setkate tuda samo zbog debelih plata. Da je boga pa da niste uopste ni dolazili.

(недеља, 10. феб 2019, 17:12) - anonymous [нерегистровани]

Ok

A zašto onda nije rekao istinu celom svetu ko napada i ko pali i ubija a ko je zrtva. I da nas posle 15. godina on ubija da kaze istinu. A Srbija i srbi na Kosovu nisu znali da iskoriste tak pogrom i egzodus i ta okenu javno mnjenje u svoju korist. Politicari su porucivalida sacuvaju prisebnost i mirno postupaju . I dan danas ito porucuju a srba na Kosovu sve manje. Dušan

(недеља, 10. феб 2019, 11:39) - FORum LIvii [нерегистровани]

sto se rodi grbo , to vreme ne ispravi

Процене готово целе међународне заједнице о ситуацији на Косову 2004. године уочи насиља нису биле тачне"
NE samo 2004. godine , nego uopste od pocetka krize , izazvane teroristickim napadima paravojnih ogranizacija Albanaca.
Kako onda moze da se prica o miru ako je cela situacija OD POCETKA bila pogresna a i danas se sve nastavlja pritiskom na Srbiju da se pomiri sa time???

(недеља, 10. феб 2019, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

Спремност

Како нису спремни, па они су сигурно знали и тада и сада шта се дешава и вероватно нису ни видели да је у питању нешто лоше. Ионако су ту да сачувају ту наказу од државе коју су само измислили од Срба па је насиље у обрнутом смеру нешто небитно. Да су којим случајем Срби кренули негде на албанце, реаговали би максимално. 

(недеља, 10. феб 2019, 10:06) - anonymous [нерегистровани]

Vi niste ni dan danas spremni.

Paravojne formacije upadaju sa dugim cevima u severni deo Mitrovice, zastrasuju narod i hapse bez nekih dokaza srbe. Kosovska privremena Vlada krsi svakodnevno medjunarodno pravo, mada i to vise ne postoji, i sve do sad postignute obavezajuce dogovore. Vi i u 2019 god. niste spremni, jer i sami ne znate Sta trazite na Kosovu i koja je svaka Misija uopste.