Осуде поновног ношења вешала на протесту

Председник Србије Александар Вучић, министри и страначки функционери су осудили то што су се међу окупљенима синоћ на протесту опет појавила импровизована вешала.

Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва Српске напредне странке (СНС) Зорана Михајловић, оценила је да поновно појављивање вешала на протестима у Београду показује неодговорност представника опозиције и њихов однос према грађанима, саопштила је њена служба за информисање.

"Кад се после свих осуда у јавности, један опозициони посланик, дакле изабрани представник грађана у Скупштини, поново на протесту појави са вешалима, то није више само питање недостатка политике опозиције, такав чин вређа све грађане који знају шта тај симбол представља и који се томе противе, без обзира коју политичку опцију подржавали", наведено је у саопштењу. 

Министар одбране Александар Вулин сматра да су вешала једина политика коју има Савез за Србију.

"То је Србија којој се радују, Србија у којој се неистомишљеници лустрирају, пребијају, вешају. Више се и не крију, позивају на рушење власти на улицама, на пребијања, на вешала. Вешала су слика и знак оних који се окупљају под њима", рекао је Вулин.

Министар Александар Антић, који је и члан СПС-а, рекао је да би присталице Савеза за Србију "требало добро да се замисле да ли заиста желе да се поистовете са нацистима и њиховим сарадницима".

"Лидери Савеза за Србију потврдили су да ношење вешала кроз центар Београда за њих није никакав инцидент, нити грубо гажење по успомени на жртве нацистичког терора над Београђанима, већ део њиховог политичког програма. Понављање овог мрачног перформанса, из недеље у недељу на београдским улицама, не наилази на осуду и противљење Драгана Ђиласа, Вука Јеремића, Бошка Обрадовића и других, и тако не оставља простор за било који други закључак, него да је за њих улично вешање прихватљива и пожељна политичка акција", наводи се у саопштењу Антића.

Високи функционер СПС-а Бранко Ружић сматра да су константа у ономе што нуде политичари опозиције "неваспитање, уз дефицит свега онога што је креативно, државотворно и визионарско.

"Та 'креација' се своди на деструкцију, позиве на линч, ношење вешала у срцу Србије, која је увек била слободарска и поносна. Чак се такав вид понижења сопственог народа понавља без икаквог срама", истакао је Ружић реагујући на протесте и поновно ношење вешала.

Ружићева колегиница из странке Славица Ђукић Дејановић је истакла да СПС и она лично осуђују изношење вешала на протестима, оцењујући да није реч о незадовољству већ о претњи и агресији.

"И као што се тражи од припадника власти сасвим основано да имају спремност на дијалог, да чују и друго мишљење, тако грађани вероватно очекују од учесника било каквог протеста да не гађају јајима институције које представљају Србију, да не носе вешала која асоцирају на изузетно непријатне догађаје. Шта значи тај симбол висибаба на вешалу. Хоће ли њихов програм рада бити вешала?", упитала је Ђукић Дејановићева.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 10. феб 2019, 12:30) - Tami [нерегистровани]

komentar

Vesla su direktan poziv na nasilje i to je ono sto opozicija nudi narodu.

(недеља, 10. феб 2019, 12:02) - Davor [нерегистровани]

nekultura

Ovakve provokacije i paradiranje vešalima je za svaku osudu.

(недеља, 10. феб 2019, 11:47) - Daliborka [нерегистровани]

protesti

Postoje transparenti na kojima moze da se napise i izrazi nezadovoljstvo. Vesala su deo provociranja i to je krajnje neprimereno i za svaku osudu.