Сијарто: Србија кључна за стабилност Балкана

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да отварање једног или два поглавља у преговорима Србије са ЕУ сваке године не представља одговарајуће охрабрење.

МТИ преноси да је Петер Сијарто то поручио у интервјуу румунском телевизијском каналу "Диги 24", током прошлонедељног боравка у Букурешту, на неформалном састанку министара спољних послова држава чланица ЕУ. Текст интервјуа објављен је данас.

Наводи се да је Сијарто казао да су земље централне Европе из сопственог искуства научиле да интеграција у ЕУ и НАТО пуно помаже у отклањању међусобних напетости и да због тога централноевропске земље траже убрзавање преговора о приступању Србије и Црне Горе Европској унији.

"Србија кључна за стабилност Балкана. Отварање једног или два поглавља у преговорима сваке године не представља одговарајуће охрабрење. Али, ми би требало да их охрабримо и ставимо им јасно до знања да вреди усредсредити се на приступање (ЕУ) пошто би било који други сценарио ојачао антиевропска осећања, што је развој ситуације који сви желимо да избегнемо", рекао је Сијарто.

број коментара 0 Пошаљи коментар