Завршена начелна расправа у Скупштини, наставак у среду

Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о више предлога закона из области просвете, као и о неколико споразума, а рад ће наставити у среду. Заседању нису присуствовали посланици Савеза за Србију.

На дневном реду било је више предлога измена и допуна закона који се, између осталог, тичу образовања, културе, избора судија, председника судова, нуклеарног истраживања, авио-саобраћаја, граничних прелаза, оружја и муниције.

На предлог шефа посланичке групе Српске напредне странке Александра Мартиновића, парламент о свим тачкама дневног реда води обједињену расправу. На ту одлуку реаговао је председник радикала Војислав Шешељ, који је оценио да због различитости тема није могуће водити обједињену расправу, те да се на тај начин крши пословник.

На предлог председнице Одбора за финансије Александре Томић дневни ред је проширен за још две тачке, избор члана Савета Народне банке Србије и председника Комисије за хартије од вредности.

Посланици власти су током расправе позитивно оценили предложене законе, а осврнули су се и на бојкот дела опозиције, као и на рад претходне власти коју су чиниле демократе и више пута поручили да њихова политика за разлику од СЗС нису вешала, линч и насиље, већ будућност Србије.

За разлику од претходних седница у сали данас није било полемике, као ни међусобних оптужби.

Министар просвете Младен Шарчевић говорио је о сету закона из те области, који ће се наћи пред посланицима, а то су предлози закона о изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању, о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду.

Министар Шарчевић је рекао да расадници талената – две гимназије, београдска Математичка и новосадска "Јован Јовановић Змај" добиће статус установа од посебног националног значаја.

"Уводимо термин установа од посебног националног интереса", рекао је Шарчевић и додао да ту престижну титулу имају Институт за физику, Инстутут за хемију, технологију и металургију, Институт за ратарство и повртарство, Институт за биолошка истраживања и Београдски универзитет.

"Математичка гимназија дала је 500 доктора наука, њени ђаци освојили су исто толико медаља, то је установа која на међународном плану наше обазовање промовише као најбоље", рекао је Шарчевић и додао да су ђаци те београдске гимназије прваци не само у физици, математици већ и глуми, певању...

Министар је додао да нови сатус неће захтевати додатне финансијске награде, али да ће професори који у њима раде, када се усвоји закон о платама у јавном сектору, моћи да напредују брже и да имају више плате.

Шарчевић о увођењу јединственог образовног броја 

Министар Шарчевић рекао је да се измене и допуне Закона о предшколском образовању односе искључио на електронско вођење администрације у предшколским установама.

Шарчевић је објаснио да је у старом закону писало да се она може водити и писано и електронски.

"Пре непуне две године радили смо системски Закон о образовању и васпитању, а то су закони о предшколском основном и средњем образовању. Пошто живот иде брже него закони схватили смо да неке ствари морамо допунити и оне се односе на информатички систем и увођење јединственог информационог система у просвети", рекао је Шарчевић.

Објаснио је да јединствени информациони систем у просвети има за циљ да се дође до укупног регистра свих установа, регистра запослених и регистра свих полазника у образовном систему Србије. 

"То је увођење такозваног јединственог образовног броја. То доводи до ефикаснијег целокупног система образовања и васпитања", истакао је Шарчевић.

Када је у питању основно образовање и васпитање и те измене се односе на електронско вођење документације. 

Такође, новина је да се други страни језик враћа на стару форму, а то је као предмет који се оцењује и чија оцена улази у просек и закључне оцене. 

Када се говори о изменама и допунама закона о основној школи прецизирано је да се прописује општи успех ученика закључно са изборним програмима, такође, владање, разредни и поправни испити.

Како каже, усаглашавања закона се врше највише због увођења дигиталног система образовања кроз Завод за вредновање квалитета.

Према његовим речима, тај завод добија Центар за образовну технологију.

"Такође смо омогућили да се у иностранству, пошто имамо много допунских школа, могу појавити предавачи, наши људи који тамо живе, а стекли су одређене компетенције у склопу свог образовања", рекао је Шарчевић.

Омогућено је, каже, стипендирање и према потребама привреде за дефицитарна занимања.

Министар културе Владан Вукосављевић говорио је о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Српској књижевној задрузи.

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ оценио је да Скупштина Србије не би смела да усвоји Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и САД о изручењу, јер би он могао да има катастрофалне последице, а свака "накнадна кукњава би била узалудна".

Шешељ је у парламенту казао да тај споразум предвиђа изручење људи из Србије које се сумњиче за кривична дела још од 1901. године, односно да има ретроактивно значење што је, према његовим речима, врста преседана у праву.

Додао је да је циљ споразума "потцењивање" Србије правосудним властима САД и да се није водило рачуна о разликама измађу кривичноправних система две земље.

"Прво ће уследити захтев за изручење убица браће Битићи, али не оних за које српски органи утврде да су починиоци, већ оне за које Американци кажу да су осумњичени", рекао је Шешељ.

Шта је све на дневном реду 

На дневном реду су и Предлог одлуке о избору председника суда, који је поднео Високи савет судства, предлози одлука о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, које је поднео Високи савет судства, као и предлози одлука о престанку функције председника Вишег суда у Крагујевцу и Краљеву, које је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу и Предлог одлуке о престанку функције јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Руми, који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Скупштина разматра и Предлог одлуке о избору члана Савета гувернера Народне банке Србије, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Предлог одлуке о престанку функције председника Комисије за хартије од вредности, који је такође поднео Одбор за финансије, као и збирну Листу кандидата за чланове Националног савета за културу, коју је поднео Одбор за културу и информисање.

Пред посланицима је и Предлог закона о измени Закона о оружју и муницији, које је поднела Влада Србије, Предлог закона о изменама и допунама Закона о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности, који је поднела посланица Маја Гојковић.

Разматра се и Предлог закона о потврђивању Конвенције о оснивању Европске организације за нуклеарна истраживања, Предлог закона о потврђивању Протокола о привилегијама и имунитетима Европске организације за нуклеарна истраживања, Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Транспортне заједнице о седишту Сталног секретаријата Транспортне заједнице.

На дневном реду је и Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Казахстан о сарадњи у борби против криминала, Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Мађарске о изменама и допунама Споразума о граничној контроли у друмском, железничком и водном саобраћају, које је поднела Влада.

Скупштина разматра и Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и ЦГ о међународнин друмском граничном прелазу Гостун - Добраково, Шпиљани - Драченовац, Границе - Чемерном такође расправлхаће се и о отварању заједничког граничног прелаза Годово - Вуча, Пријепоље - Врбница - Бијело Поље, Јабука - Ранче.

Посланици разматрају и Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и САД о изручењу, Предлог закона о потврђивању Протокола између Србије и УАЕ о укидању виза за носиоце дипломатских службених/специјалних пасоша, Предлог закона о потврђивању Споразума са Грузијом о укидању виза, Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и Израела о избегавању двоструког опорезивања и спречавању пореске евазије у односу на порезе на доходак, Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Израела о узајамној помоћи у царинским питањима.

Затим, Предлог закона о потврђивању Споразума о ваздушном саобраћају између Србије и Шри Ланке, Србије и Канаде, Србије и Индије, Србије и Азербејџана, Предлог закона о потврђивању Финансијског уговора Развој речне транспортне инфраструктуре између Србије и Европске инвестиционе банке, Предлог закона о потврђивању Конвенције која се односи на безбедност и здравље у пољопривреди, Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Индије о сарадњи у области здравља биља и биљног карантина, на предлог Владе.

Остали аутори: Даница Костић
број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. феб 2019, 16:47) - Sanja [нерегистровани]

Demagogija

Da li bi opozicija bila ljubazna da bojkotuje i plate??

(понедељак, 11. феб 2019, 13:12) - Dana [нерегистровани]

Smešno

Po ko zna koji put opozicija bojkotuje!? Zašto, ne znaju ni sami ali bitno da prave cirkus. Narod nije glasao za takve apsurde.

(понедељак, 11. феб 2019, 13:08) - Ana [нерегистровани]

Sramota

Opozicija nastavlja da bojkotuje ono sto je vazno za nase gradjane.

(понедељак, 11. феб 2019, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

СзС

Ништа необично, они и показују да их скупштина или избори уопште не занимају. Они хоће власт на улици а после ће већ да нађу начин да неометано раде по својим плановима.

(понедељак, 11. феб 2019, 12:32) - Milos [нерегистровани]

Opozicija

Odlicno...jako je vazno da skupstina neometano nastavi svoj rad...dok se opozicija ponasa krajnje detinjasto

(понедељак, 11. феб 2019, 12:04) - Boban [нерегистровани]

nekultura

Još jedno neozbiljno ponašanje od strane opozicionih političara, nemaju argumente za raspravu pa hoće da bojkotuju skupštinu.

(понедељак, 11. феб 2019, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

bojkotovanje

Ako bojkotuju skupstinu videcemo da li ce bojkotovati dnevnice, putne troskove i restoran.

(понедељак, 11. феб 2019, 11:52) - Ivana [нерегистровани]

Nista pametno

Pametnije bi im bilo da daju konstruktivne predloge a ne da ne dolaze na sednice skupstine.

(понедељак, 11. феб 2019, 11:45) - Coka [нерегистровани]

komentar

Samo ometaju rad onih koji zaista nesto rade.

(понедељак, 11. феб 2019, 11:33) - Ravnogorac [нерегистровани]

Prisutni

"Bicemo prisutni u zgradi i drzati koferencije za medije", jel zato primate dve prosecne plate obicnog radnika da drzite koferencije za medije.?Ko ovo odobrava.?