Јеврејска општина: Опасан преседан "нормализација" нациста

Председнику ПСГ Сергеју Трифуновићу, Јеврејска општина Београда поручила је да је опасан преседан "нормализација" нациста и њихових сарадника, а још опаснија уравниловка коју покушава, то гнусно стављање у исти кош оних који су се борили против фашизма и оних који су помагали окупатору у прављењу Србије "Јуденфреи" државом.

"Обраћамо се и желимо да Вам помогнемо да можда сазнате неке аспекте историје Србије са којим очигледно нисте упознати имајући у виду Вашу изјаву ''И левичару и десничару је стало да има пруге, путеве, правосуђе које функционише, просвету која функционише. А сада, да ли кући држи слику Драже Михајловића, Димитрија Љотића или Броза или не знам Коче Поповића, то је потпуно небитна ствар''", навела је Јеврејска општина Београд у поруци упућеној Трифуновићу.

Напомињу да се обраћају у име оних који више немају глас, оних чији су преостали потомци, "у име 11.000 београдских Јевреја који су уз помоћ пропагадне машинерије нацистичког колаборационисте Димитрија Љотића и шефа квислиншке владе коју је предводио његов рођак Милан Недић страдали у логорима и на стратиштима широм Београда".

Поручују Трифуновићу да логори у Београду формално нису били под директном управом Недићеве владе, али је његова полиција сакупљала и хапсила Јевреје, његов апарат је спровео нацистичке расистичке законе (Нирнбершке законе). 

"Домаћи издајници окупљени око марионетске владе су омогућили да се у Берлин већ у августу 1942. године пошаље нота како је ''Србија Јуденфреи''. Димитрије Љотић је тесно сарађивао са Герингом, организовао је највећу антисемитску изложбу у овом делу Европе, био је антисемита и клерофашиста коме су се дивили Хитлерови најближи сарадници", наводи се у саопштењу.

Њихов шеф квислиншке београдске полиције Драги Јовановић, каже се у саопштењу, био је политички интимус Хајнриха Химлера. "Да појаснимо оно што је сасвим очигледно - Љотић, Недић и Јовановић нису били само партнери нациста, они су били нацисти по свим параметрима (Јовановић је редовно присуствовао Нинбершком конгресу НСДАП познатије и као Нацистичка партија)", додаје ЈОБ.

Можда нисте знали, наводи се у поруци Трифуновићу, да је човек који је осмислио НДХ је био и идејни творац Недићеве Србије - СС генерал Едмунд Весенмајер је добио задатак од Хитлера да на рушевинама Краљевине Југославије створи две нацистичкој Немачкој пријатељске државе.

Наводећи да Јеврејска општини Београд има око 3.000 чланова, то су људи разних политичких преференци и налазе се и на левој и на десној страни политичког спектра, у поруци се каже да око једне ствари нема дискусије: сви који су сарађивали са окупатором, сви који су наше претке слали у смрт су они против којих ћемо се огласити јуче, данас и заувек.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. феб 2019, 14:10) - Kolja [нерегистровани]

PSG i Trifunović

Ja ne znam šta su ovi iz PSG razmišljali kad su doveli Trifunovića za predsednika? 

(понедељак, 11. феб 2019, 13:25) - Jelena [нерегистровани]

Sram me je zbog njih

Treba da se stide oni koji ovo izazivaju i podstiču zbog naših hrabrih predaka koji su goloruki i gladni izdvojevali našu slobodu.

(понедељак, 11. феб 2019, 13:02) - Zoran [нерегистровани]

Strasno

Uzasno je to sto je Trifunovic izjavio, morao bi da dobro razmisli pre nego sto nesto kaze jer obicno kada kaze to ima ovakve posledice.

(понедељак, 11. феб 2019, 12:33) - Boki [нерегистровани]

Tako

Treba da se poštuju sve manjine i verske organizacije, tako jedino možemo očuvati mir.

(понедељак, 11. феб 2019, 12:33) - Darko [нерегистровани]

Nema

Nema opravdanja za izjavu o zločincima u vreme nacista.

(понедељак, 11. феб 2019, 12:27) - Boki [нерегистровани]

Srbija

Sergeja treba da bude sramota.

(понедељак, 11. феб 2019, 12:26) - anonymous [нерегистровани]

nacisti veliko zlo

Za Trifunovica on bi sve u jedan kos da spoji nespojivo ali nacisti su veliko zlo svuda u svetu pa i u Srbiji i oni nece nikad imati podrsku.

(понедељак, 11. феб 2019, 12:25) - Sasa [нерегистровани]

Komentar

Sergej vrlo cesto nije svestan tezine reci koje izgovara. Morao bi malo da povede racuna i o recniku!

(понедељак, 11. феб 2019, 12:18) - Sanja [нерегистровани]

Strašno

Zaista ne znam šta ljude tera da daju takve izjave poput Sergejeve. Da li svesno ili nesvesno, nikako nije na mestu.