Вучић и Шиб: Односи Србије и Немачке на највишем нивоу

Председник Александар Вучић и амбасадор Немачке Томас Шиб размотрили су билатералне односе двеју земаља, ситуацију на Западном Балкану, посебно односе Београда и Приштине, а било је речи и о конкретним новим улагањима, чија се реализација очекује у скорој будућности.

Александар Вучић је изразио задовољство што је недавно у Давосу имао прилику да се поново састане са канцеларком Меркел, јер је сваки сусрет прилика да се научи нешто ново из њеног искуства и одважности, којим води Немачку и Европу.

Председник Вучић и амбасадор Шиб су констатовали да су односи Србије и Немачке на највишем нивоу у заједничкој историји, што је чврста основа за константно унапређење политичког дијалога и замах економске сарадње.

Вучић је изразио захвалност немачким инвеститорима што у Србији запошљавају више од 55.000 радника, уз наду да ће се, са даљим унапређењем нашег пословног окружења, тај број повећавати.

Истакао је да немачке компаније, осим што обезбеђују радна места, имају утицај на предузетнички дух и радне навике, као и на развој дуалног образовања у нашој земљи, наводи се у саопштењу Прес-службе председника Републике.

Амбасадор Шиб је рекао да Амбасада СР Немачке снажно подржава постојећи тренд повећања инвестиција и помаже пословне контакте.

Вучић је Шибу указао на последице које таксе на српску робу, као неодговорна једнострана мера Приштине, имају по односе и стабилност у региону.

Још једном је истакао спремност Србије да настави дијалог, након што Приштина одустане од неоправданих такси, које, осим српске привреде, угрожавају свакодневни живот Срба на Косову и Метохији.

Амбасадор Шиб је рекао да Немачка снажно подржава дијалог Београда и Приштине и изразио наду да ће се створити услови за његов наставак. 

Такође је поновио подршку за европски пут Србије и истакао важност поглавља 23 и 24. С тим у вези похвалио је рад на изради медијске стратегије у Србији.

Вучић је захвалио Немачкој што нас подржава на европском путу. 

Двојица саговорника су истакла значај учешћа Србије у Берлинском процесу, који је иницирала канцеларка Ангела Меркел, јер и тиме потврђује своју политику регионалне стабилности.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 08:35) - anonymous [нерегистровани]

maki

Podrška koju dobijamo od starne Nemačke, ima veliki značaj u procesu evro integracije.Dve zemlje imaju neverovatan visok stepen saradnje i poštovanja!

(понедељак, 11. феб 2019, 16:10) - anonymous [нерегистровани]

Nika

Nemačka je jedan od najvećih investitora u Srbiji, radićemo na tome da tako i ostane i da imamo još bolju saradnju.

(понедељак, 11. феб 2019, 14:01) - Milica [нерегистровани]

Glavni investitori

Nije slučajno što su Nemci naši najveći i glavni investitori. Ovi sastanci to i dokazuju.

(понедељак, 11. феб 2019, 13:52) - Ivan [нерегистровани]

Nemacka

Dobar odnos sa Nemackom je preduslov svakog daljeg napredovanja nase drzave.

(понедељак, 11. феб 2019, 13:25) - Srboljub [нерегистровани]

Podrska

To je jedan izuzetno vredan narod. Trebalo bi da se na tom polju ugledamo na njih.

(понедељак, 11. феб 2019, 13:23) - Marina [нерегистровани]

dualno obrazovanje

Treba razvijati dualno obrazovanje,to je u Nemackoj sjajno razvijeno. Na taj nacin bi postigli stopu zaposlenosti kao u najboljim ekonomijama. Treba i vaspitavati decu da ne moraju svi da zavrsavaju fakultete,vec neko treba i da radi za masinom.Ne vidim nista lose u tome.U nemackoj je preko 70 odsto radne snage sa srednjim obrazovanjem,a jedna su od najboljih ekonomija na svetu.Zadovoljan radnik je osnov svake vrste ekonomskog prosperiteta jedne zemlje.

(понедељак, 11. феб 2019, 13:11) - Saša [нерегистровани]

Budućnost

Nemačke kompanje danas u Srbiji zapošljavaju više od 55 000 ljudi. Ja ne znam kako Vama ali meni je to odličan podatak.

(понедељак, 11. феб 2019, 12:54) - Ana [нерегистровани]

Podrska

Nemacka je veliki investitor u Srbiji i dobri odnosi su izuzetno vazni.

(понедељак, 11. феб 2019, 12:51) - Bane [нерегистровани]

odnosi

Odnosi nase dve zemlje su veoma dobri.Realno ocekujemo vecu pomoc Nemačke po pitanju Kosovskog cvora