Албанци са југа Србије о дијалогу Београда и Приштине

Представници Албанаца са југа Србије тврде да становници такозване Прешевске долине желе да се уједине са Косовом, али да не желе да узрокују додатну поделу.

Градоначелник Бујановца Шаип Камбери изјавио је да је за Косово важно да не буде подељено у процесу дијалога Београда и Приштине.

"Свесни смо ситуације на Косову и политичке поделе. Ако Косово процени да би подела била штетна, онда је на нама да захтевамо од Косова да коначно преузме одговорност у овим дискусијама и инсистира на реципроцитету права за Албанце у Прешевској долини, једнако онима које Срби уживају на Косову", рекао је Камбери за Радио Косова.

Председник Националног савета Албанаца Рагми Мустафа рекао је за исти радио да су спремни да учествују у овом процесу без уплитања у унутрашњу дебату.

"За и против дебата је отворена на Косову, али ипак сматрамо да не треба да будемо умешани у ту дебату док чекамо платформу коју ће представити тим за дијалог и за коју сматрамо да би требало да третира питање Прешевске долине", рекао је Мустафа.

Градоначелник Прешева Шпетим Арифи тврди да неки од услова нису да се подели Прешевска долина.

"Желимо заштиту територијалног интегритета и суверенитета", рекао је Арифи, говорећи при том о општинама Прешево и Бујановац.

број коментара 0 Пошаљи коментар