Прве мере САД према Приштини због таксе, шта даље?

Сједињене Америчке Државе предузеле су иницијалне мере према централним косовским институцијама, због одбијања премијера Рамуша Харадинаја да укине или суспендује таксу од 100 одсто на српске и производе из Босне и Херцеговине, а из појединих политичких кругова у Приштини оцењују да су прве поруке америчке администрације забрињавајуће.

Најјача опозициона парламентарна странка, Демократски савез Косова, саопштила је да је отказивање посете команданта Националне гарде Ајове, генерал-мајора Тимотија Ора, због трговинских мера према централној Србији и БиХ, "дубоко забрињавајуће".

Посланик ДСК Насер Ругова рекао је да би косовска влада требало да направи корак уназад и да "мирно" поново процени своје поступке, јер Косову нису потребне популистичке мере, које слабе односе са САД.

Такса од 100 одсто, иако није званично потврђено, поред израде платформе за дијалог, била је тема јучерашњег састанка челника косовских институција у Приштини.

Према наводима приштинских медија, председник скупштине Кадри Весељи, који је сазвао састанак, и косовски председник Хашим Тачи, захтевали су од Харадинаја да повуче одлуку о такси, како би се дала шанса дијалогу са Београдом.

Харадинај се одупро позивима и, у доцнијем разговору са новинарима и породицама палих припадника ОВК у Пећи и Дечанима, поновио да такса остаје док Београд не призна једнострано проглашену независност Косова, сматрајући да такса није препрека за постизање финалног споразума.

Харадинај се у обраћању породицама погинулих припадника бивше ОВК дотакао и разграничења, рекавши да "ако границе буду отворене, биће отворени гробови оних којима смо данас дошли да одамо почаст".

Премијер је рекао да има поштовање према лидерима на Косову и у Албанији, али се не слаже са онима који предлажу измене граница, те да исто важи и за све друге земље које подржавају такву опцију.

Лист Коха диторе пише да су САД почеле да покрећу мере против одлуке косовске владе да не укида увозну царину на производе из Србије и Босне и Херцеговине.

Подсећа се да Харадинај није добио америчку визу да присуствује Молитвеном доручку, а да је последња последица одлуке о такси, отказивање посете генерала америчке војске Косову.

У извештају лист наводи да се може очекивати да ће америчке мере бити појачане ако влада Косова устраје на томе да не укине таксу и да ће то бити највидљивије у процесу транзиције Косовских безбедносних снага, укључујући суспензију програма обуке и образовања припадника те организације.

Харадинај је изјавио је да није примио никакве званичне информације о анулирању посете америчког генерала Тимотија Ора.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 22:57) - buki [нерегистровани]

x

Ovo je novi blef SAD,cekaju Srpske politicare da naprave gresku,..Srpski politicari da se uzdrze od ne odmerenih izjava. Ramuš Haradinaj se suprostavlja NATO-U i SAD. jedino ako ima za saveznika Kinu i Rusiju .

(уторак, 12. феб 2019, 11:14) - anonymous [нерегистровани]

U pravu je Albanac

Međunarodno priznate granice Republike Srbije ostaju nepromenjene.

(уторак, 12. феб 2019, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

koja igra

Taci i Veselji pozivaju Haradinaja da povuce takse, a zna se da je Tacijeva stranka poduprla takse, isto tako je predlog o "sto posto" bio od Veseljija. Sada Haradinaj kao ispada negativac i ekstremista. A zapravo je cela njihova politicka elita nekooperativna i svoj imidz gradi na konfliktu i tenzijama.
Dobro je sto Haradinaj nece podici takse, tako ce i Amerika shvatiti da Albanci i nisu tako pouzdan partner i da sa njima nikakvi dogovori ne vaze. Srbija do sada vodi prilicno dobru politiku: ostati privrzen diplomatiji i pomoci narodu na Kosovu, to su dva najbitnija prioriteta.

(уторак, 12. феб 2019, 11:07) - Danilo [нерегистровани]

Bas jaka mera

Kakva kazna! Pa kako će sad bez posete generala :(

(уторак, 12. феб 2019, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

Nepristrasan posmatrač

Slažemo se apsolutno sa Albancima, da nema izmena granica. Ni Kosovskih a ni Srpskih. Kako Kosovo ne priznaje izmenu granica, po istom kriterijumu ni Srbija ne priznaje izmenu granica. Kosovo nikad nije bila država, i nema svoje granice u međunarodnoj, priznatoj državi Srbiji. Albanci imaju državu Albaniju, i ako im ova ne odgovara, mogu da biraju. Teritoriju koju je okupirao Nato pakt, i dao njima na koriscenje je privremenog karaktera