Вучић захвалио Молдавији на ставу о Косову

Председник Републике Србије Александар Вучић је, у разговору са потпредседником Владе Републике Молдавије задуженим за европске интеграције Јуријем Леанком, рекао да је неопходно подстаћи унапређење политичког дијалога и економске сарадње двеју земаља, јер су билатерални односи пријатељски, али не и довољно развијени.

Председник Вучић је захвалио због принципијелне позиције Молдавије да не признаје једнострано проглашену независност Косова и подршке по том питању у регионалним и међународним организацијама.

Истакао је и да Србија подржава суверенитет и територијални интегритет Молдавије, залажући се за принцип поштовања суверенитета и територијалног интегритета међународно признатих држава.

Председник Вучић је свог саговорника упознао и са застојем у дијалогу Београда и Приштине, изазваним увођењем такси на производе из централне Србије, што је противно ЦЕФТА споразуму, чији је потписник и Молдавија.

Председник Вучић је молдавском званичнику представио и спољну политику Србије, која подразумева намеру наше земље да постане чланица Европске уније, али уз неговање и даље унапређење традиционалног пријатељства и сарадње са Русијом, као и развој односа са осталим земљама.

Двојица саговорника су се сагласили да ниво економске сарадње не одговара могућностима и да је јачање трговинске размене, инвестиционе и сваке друге економске сарадње заједнички интерес.

Они су позвали привреднике двеју земаља да успоставе нове модалитете сарадње у оквиру ЦЕФТА споразума, као и да учествују на привредним манифестацијама и сајмовима, који се организују у Србији и Молдавији.

На састанку је, такође, констатовано да је неопходно убрзати унапређење уговорно-правне основе билатералне сарадње, посебно потписивање Споразума о узајамном подстицању и заштити инвестиција. Поменута је и могућност скорог успостављања Програма сарадње у области образовања, науке и иновација.

Потпредседник молдавске Владе Леанка је захвалио Србији за политику поштовања суверенитета и територијалног интегритета Молдавије. Он је изразио интерес своје земље, као учеснице програма Европске уније "Источно партнерство", чији је спољнополитички приоритет чланство у ЕУ, да користи наша искуства у евроинтеграцијама.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 20:04) - anonymous [нерегистровани]

Nađa

Sa Moldavijom možemo da razvijemo još bolje odnose, i poslovne i prijateljske, od kojih će korist imati i naše zemlje i naši narodi.

(уторак, 12. феб 2019, 14:17) - Ana [нерегистровани]

Moldavija

Moldavija se postavila prijateljski prema Srbiji, a bolji odnosi i saradnja će se tek razvijati.

(уторак, 12. феб 2019, 12:29) - Anita [нерегистровани]

A

Jaчање трговинске размене, инвестиционе и сваке друге економске сарадње заједнички je интерес.

(уторак, 12. феб 2019, 12:28) - Vlaki [нерегистровани]

Vlaki

Hvala dragi prijatelji iz Moldavije !

(уторак, 12. феб 2019, 12:17) - anonymous [нерегистровани]

Mirjana

Hvala im na podrsci koju nam pruzaju.