Јоксимовићева са Мондолинијем о наставку европских интеграција Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са амбасадором Француске Федериком Мондолонијем. Разговарали су о наставку европских интеграција Србије, реформском процесу, приликама у региону, интензивирању билатералних односа и другим питањима.

Јадранка Јоксимовић је захвалила на свеукупној помоћи и подршци коју Француска пружа Србији у процесу европских интеграција. Истакла је да је Србија технички спремна за отварање неколико поглавља и да очекује да током председавања Румуније Саветом ЕУ отвори нека од њих. 

Министарка је нагласила да Србија у процесу приступања нарочиту пажњу посвећује реформама. 

У том смислу, она и Мондолони сагласни су да су за развој друштва и државе у целини и даљу афирмацију демократских вредности веома битна поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права, односно да су реформе у тим областима најзахтевније.

Француска примећује напредак Србије у овим областима и охрабрује да се интензивирају реформе у њима.

Амбасадор Мондолони је рекао да ће Француска наставити да подржава Европске интеграције Србије – која је за Париз једна од најважнијих партнера из региона.

Србија је показала да је поуздан партнер ЕУ и да на одговоран начин настоји да решава отворена питања у региону. 

Тиме је перципрана као значајан фактор регионалне стабилности и држава која доприноси европској безбедности. Француска стога, подвукао је Мондолони, изузетно цени допринос Србије европској безбедности, што је потврђено значајним учешћем Србије у мировним мисијама ЕУ и чињеницом да смо први у региону почели са припремама за цивилне мисије, наводи се у саопштењу из њеног кабинета. 

Јоксимовићева и Мондолони констатовали су да су билатерални односи две државе у успону и да има капацитета за њихово јачање. Посебно имајући у виду и податак да су бројне француске компаније присутне у стратешким секторима у Србији. 

Саговорници су разговарали и о предстојећој посети француског министра за европске послове Натали Лоазо Србији, која ће – како је наглашено, потврдити опредељење за развијањем међудржавних односа и још бољем разумевању политике проширења и европског пута Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар