Опозициони посланици настављају са бојкотом рада парламента

Дан уочи наставка скупштинског заседања, наставља се и расправа да ли ће припадници опозиције присуствовати заседњу. Из владајуће партије најављују да ће у наредне три недеље одлучити да ли ће бити расписани ванредни парламентарни избори.

После два месеца паузе, парламент ради. Окрњен странкама из Савеза за Србију и појединим самосталним посланицима – њих око 40.

После Ђорђа Вукадиновића и председник Нове странке, посланик Зоран Живковић је, пошто бојкотује народну скупштину "у пленуму",  посланичка питања Влади Србије "послао" посредством новинара, уместо за скупштинском говорницом.

Живковић је тако, између осталог, "питао" министра финансија Синишу Малог из којих средстава и по ком закону се финансира актуелна кампања председника Републике, Будућност Србије, као и министра одбране Александра Вулина да ли је тачно да је у последњих годину дана војску напустио, бројчано, један батаљон људи.

Чланице Савеза за Србију и поједини самостални посланици од понедељка не учествују у пленарном раду републичког парламента, али су присутни у здању Народне Скупштине где држе конференције за новинаре.

"Опозиција се више неће враћати у парламент. Та прича је готова – нема више парламента. То је сада једна играоница СНС-а и његових сателита у којој говоре циркузанти. Нема више скривања иза Мартиновића, Шешеља, Чанка, Чеде Јовановића – то је готово. На захтеве народа и опозиције мора да одговори Вучић", наводи се у саопштењу Савеза за Србију.

У бојкоту их не подржавају посланици СРС, ЛСВ и ЛДП, којима су спорни они који на бојкот позивају. Чедомир Јовановић поручује да ЛДП неће у бојкот.

Између два пола, односно не тако изричит је Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије. 

Вукадиновић је новинарима рекао да није преузео "писану обавезу", те да не искључује могућност да се обрати и на пленарном заседању, ако је на дневном реду неко питање које сматра важним – уколико се говори о Косову и Метохији, промени Устава или уколико, каже, нађе за сходно да одговори на безбројне прозивке.

А КиМ је један у низу аргумената појединих представника власти за евентуално расписивање избора. На тај аргумент потпредседник СНС-а Милош Вучевић додаје и притиске из региона, општу ситуацију у земљи и захтеве опозиције.

Функционерка напредњака Зорана Михајловић каже да је СНС увек спреман за изборе и да су они најбољи и најлегитимнији начин да се провери воља грађана.

Последњи пут, када је реч о парламентарним, та воља је проверена 2016. године. Уколико не буде донета другација одлука, наредни нас чекају 2020.

Остали аутори: Сања Љубисављевић
број коментара 0 Пошаљи коментар