ЕП: Пуно признање Косова и даље врло далеко

Аналитичко одељење Европског парламента у свом последњем извештају оцењује да је "пуно признање Косова и његово чланство у већини међународних институција и даље врло далеко, иако је преко 100 земаља, укључујући 23 земље чланице ЕУ, признало Косово".

У извештају аналитичког центра, који служи за информисање европских парламентараца о развоју ситуације у областима о којима се разговара у Европском парламенту, констатује се да су односи између Београда и Приштине затегнути, а напредак ка нормализацији у застоју. 

"Упркос све јачем притиску на обе стране, у циљу коначног постизања споразума који би отворио врата чланства у ЕУ, односи остају затегнути, а напредак ка нормализацији је у застоју", закључују у ЕП.

У извештају се, такође, наводи да Србија "своју некадашњу покрајину и даље види као део своје територије" и да је ЕУ условила "приступање и Србије и Косова Унији претходном нормализацијом односа две стране" и подсећа да су од 2011. године, уз посредовање ЕУ, две стране решиле нека од "техничких питања", али све до данас неслагања спречавају свакодневну комуникацију у области трговине, енергетике, преласка граница. 

"Упркос напорима да интегрише већинску српску заједницу са севера Косова, Приштина се и даље мучи са контролом тог региона. Иако је 2013. и 2015. године договорена аутономија за већинску српску заједницу на Косову, напредак по том питању је у ћорсокаку", стоји у извештају тинк танк службе Европског парламента. 

Додаје се и да су 2018. године председник Србије и косовски председник покренули идеју о "корекцији граница", што је, како се наводи, снажно критиковала Немачка, због страха од покретања нестабилности и довођења у питање других граница на Западном Балкану.

У извештају аналитичара који раде за Европски парламент додаје се да идеја замене територија има снажан отпор и "унутар Србије и унутар Косова". 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 23:22) - Бојан из СРН'е [нерегистровани]

Врло је далеко...

и биће још много даље!!!

(среда, 13. феб 2019, 17:11) - anonymous [нерегистровани]

manje do 100

Zasto EU ne prizna istinu pa kaze manje 100 zemalja je priznalo Kosovo jer su vec 13 njih ponistile tu odluku.

(уторак, 12. феб 2019, 21:08) - Југослав [нерегистровани]

Ако се добро сјећам

Понајвише је томе кумовала баш ЕУ.

(уторак, 12. феб 2019, 20:35) - anonymous [нерегистровани]

?

Nit ih je priznalo 100 zemalja nit ih ima 2 000 000 na Kosovu.

A priznanja tek nema niti ce ga biti ikad.

(уторак, 12. феб 2019, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

Uz posredovanje EU...

...nista nikada nije bilo ni priblizno reseno,vec je EU svojom politikom stvarala i stvara krizna zarista.Za to su bez sumnje dokaz bivsa SFRJ,Ukrajina,ostali regioni sveta gde je EU davala podrsku politici SAD (NATO)!?

(уторак, 12. феб 2019, 19:47) - anonymous [нерегистровани]

Vrijeme radi za Srbe i Srbiju

Kako unipolarni svijet polako prelazi u multipolarni tako zapadna sila slabi a pravnih argumenata nemaju,oni su u srpskim rukama.I ovo je prvi znak da EU pocinje shvatati da od "nezavisnosti" srpskog KosMeta nema nista.Neka sada u Pristini svoje ambasade pretvore u konzulate,uz saglasnost Beograda,naravno.
Opet ce se potvrditi da je sila i bezakonje za jedno vrijeme,a pravo i pravda za sva vremena.

(уторак, 12. феб 2019, 19:11) - anonymous [нерегистровани]

<100 UN

Kojih je to "preko stotinu" zemalja priznalo Kosovo?

(уторак, 12. феб 2019, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

Horizont

Zamisljena nevidljiva linija koja se sve vise udaljava, sto joj se vise priblizavas.