Вучић: Плате и пензије више не расту по партијском договору

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија више не повећава плате и пензије на основу партијског договора, већ на основу добрих економских резултата. Председник Србије најавио је да ће ове године бити још једно повећање минималне цене рада и да ће са садашњих 27.000 доћи до 30.000 динара.

Вучић је, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк, казао да данас Србија исплаћује 37 до 38 одсто из буџета пензије, и подсетио да је стање раније било такво да се из буџета обезбеђивало 58 одсто за пензије.

Због добрих економских резултата и више фабрика, држава је у могућности да повећава плате и пензије.

"Због тих података можемо да кажемо да ћемо повећати и зашто хоћемо да повећамо више од индексације. ММФ је хтео да повећавамо на основу раста, а то би значило да, ако имамо раст од три одсто, пензије и плате могу да расту за три одсто. Међутим, на основу суфицита и раста можемо да дамо повећање од шест до седам одсто које ће пензионери заиста да осете", објаснио је председник. Истако је да су то ствари за које се бори држава и да је од кључног занчаја да држимо здраву економију.

Нагласио је да није ствар партијског договора, као раније, када су две странке одлучиле да без економског покрића повећају плате и пензије и поред негативног раста од 3,1 одсто.

Председник Србије је најавио да ће ове године бити још једно повећање минималне цене рада и да ће са садашњих 27.000 доћи до 30.000 динара. Објаснио је да то важно за оне који имају најнижа примања као што су радници на пословима одржавања, попут чистачица.

"Минималац у Србији од почетка јануара износи нешто више од 27.000 динара, и реч је о расту минималца од 42 процента у односу на период када је био 15.000", рекао је председник. 

О новим пројектима у наредном периоду

Председник је најавио неколико нових инвестиција и инфраструктурних пројеката у Србији у наредном периоду.

Рекао  је да се очекује долазак једног великог инвеститора за којег се "Србија бори са Румунијом и Бугарском", а како каже - "ми тренутно водимо".

Навео је између осталог да да се завршава ауто-пут према Северној Македонији, да ће у наредном периоду бити отворен ауто-пут Обреновац - Чацак, те да почињу да се граде бројни путеви, као што је на пример Нови Сад- Рума - Шабац, Зрењанин - Нови Сад... као и брза саобраћајница Вршац - граница са Румунијом.

Нагласио је да ће се посебно градити и реновирати путеви у источној Србији, код Зајачара, Жагубица-Бор, Мајданпек -Бор али и пројекат Дунавска магистрала.

Подсетио је да је у ранијем периоду пре његовог доласка на власт, како је рекао угашено 4.500 погона и предузећа те да се део њих обновило и да се у том правцу наставља те да ће Србија доћи ускоро до БДП-а какав је био 1989. године.

Вучић је рекао да укупан бруто друштвени производ Србије, све оно што наша земља произведе износи на годишњем ниовоу око 40 милијарди долара, док је пре његовог доласка на власт, општи приход државе се смањивао свајке године за 1,5 милиради долара.

И Путин обилази Русију 

"Задовољан сам јер знам колико сам се борио за бољи живот грађана Србије, али има још доста посла и доста фабрика треба отворити за све оне људе који немају посла", рекао је председник Александар Вучић, сумирајући утиске с почетка кампање "Будућност Србије". 

Вучић је рекао да је јутрос разговарао са амбасадором Русије Александром Чепурином, који га је обавестио да је и председник те земље Владимир Путин, такође, кренуо да обилази 12 великих регионалних центара у Русији.

"Разговрао са са Чепурином јутрос и рекао ми - невероватно, као да сте се договарали, пошто је дан или два касније Путин кренуо у нешто слично, јер обилази 12 великих центара са Државним саветом и разговара о развоју свих 86 региона", рекао је Вучић.

Говорећи о кампањи "Будућност Србије", Вучић је рекао да је на југу Србије посетио и места која ниједан премијер или председник државе до сада није посетио, као што је место Радовница између Трговишта и Босилеграда.

Вучић је рекао да у многим местима које други нису обилазили био по ко зна који пут како би видео да ли може да се отвори још нека фабрка и на који начин може да се повећа запосленост, повећају плате и побошља живот људи.

О субвенцији горива 

Додао је да је донета одлука о субвенцијама на гориво, од 20 динара, која, како каже, неће пресудно помоћи пољопривредницима, али је важна као додатна мера сигурности.

"И, они су задовољни. Разговарао сам са пољопривредницима да видимо шта ћемо са уматиченим грлима коза, како то да се повећа... То је велика и важна ствар", рекао је председник.

Истакао је да је у Врању и целом Пчињском округу очекивао добар пријем, али се изненадио таквом пријему у Јужном Банату, који није најсиромашнији, али су ту неке од најсиромашнијим општина, попут Ковина, Пландишта, Опова...

Кад нема разговора постоји опасност од насиља над Србима

Поред економских, Вучић је говорио и о политичким темама. Каже да жели да Приштина укине таксе и да се наставе разговори, јер, каже, док нема разговора Београда и Приштине постоји опасност од насиља над српским живљем.

Вучић је рекао поводом најаве могућности да Рамуш Харадинај укине таксе, да тај косовски политичар већ дуго размишља о томе.

"Видећемо шта ће уследити. Мислим, када је реч о вербалном притиску, да можемо да кажемо да је у реду све што су урадили западни партнери, а хвала и Кинезима и Русима који су увек били уз нас. Данас постоји јединствена осуда, по том питању, у свету", пренео је он.

Рекао је да је његова процена - а испоставило се да су други све што су причали промашили, мада није сигуран да ће то уследити одмах - да у Приштини на гласању буде 17:3, како би сачували образ Харадинају, да настави да буде премијер, а да ће терет укидања такси преузети ДПК и друге странке.

"Такву ће игру да направе, али то је нихова ствар. За нас је важно да се укину таксе, јер је штета 40 милиона евра коју трпимо као држава", нагласио је он.

Вучић је најавио да ће Србија, када прође 90 дана, покренути друге механизме при ЦЕФТА и ЕУ. Вучић је казао да постоји нервоза у Приштини и да га брине да би после такси могли да предузму неке друге кораке.

"Једино што ме плаши на Косову и Метохији је да не крену у насиље против српског живља. То је ствар која ме мучи, прогања и плаши", рекао је председник. 

Вучић је указао да зато ради са међународним партнерима на јачању наше позиције и што жели да укине таксе, јер све док нема разговора постоји могућност за сукобе.

"Када се разговара, тешко је очекивати сукобе, а када их нема идемо уназад и то не кривицом Србије", нагласио је он. Упитан за односе Приштине и САД Вучић је нагласио да нема сумње да су стратешки.

"Смета им што је Србија снажнија"

Говорећи о региону, председник Вучић рекао је да земљама у окружењу смета то што је Србија снажнија.

"Зашто се они (медији у региону) радују пропасти Александра Вучића, што сам им ја проблем? Шта сам урадио против њих? Смета им што је Србија снажнија", рекао је Вучић.

Каже да прати и регионалне и светске медије и да је приметио да од када су почели протести у Београду најснажнија подршка стиже Загреба, загребачких медија, приштинских, босанскохецеговачких.

"У Приштини су главну вест направили од 19 њих у Грачаници, то је била главна вест у свим приштинским медијима", каже Вучић.

Коментаришући интервју Вука Јеремића за ТВ БИХ, Вучић је рекао да је чуо један клип. "Толико одвратно за земљу. Важно је да смо од лажног патриоте чули да је Србија крива за све сукобе. Од када сам ја ту, ми нисмо имали никакве сукобе. То је лична мржња и жал зато што не може да буде на мом месту", рекао је Вучић.

Како каже, кад неко тако изгуби на изборима онда то није једноставно поднети, и онда морате да сипате мржњу. "Са лакоћом се са њом носим. Проблем је што своју земљу оптужује за све и што у страним медијима говоре све најгоре о земљи", додао је Вучић.

"Нервозни су, очекивали су већу подршку"

Коментаришући речи Марка Видојковића о Правном факултету, Вучић је рекао да му се чини да су "неки нервозни", јер су очекивали већу подршку професора, а да увреде на рачун те установе највише говоре о начину на који неки људи доживљавају кључне институције у друштву.

"Рећи за професоре Правног факултета да су смадрови, кретени, криминалци, то је онако... Чини ми се да та нервоза произилази из нечега другог, на страну незнање и безобразлук", рекао је Вучић.

Додао је да су неки људи нервозни, јер су очекивали да потпише на одређене папире стави већи број људи, посебно на Правном, Економском, Филолошком факултету, па су се изненадили због чињенице да многи нису желели да потпишу.

"Нећу да лицитирам, али на Правном факултету од редовних професора и асистената, потписало је мање од једне четвртине, а неки су очекивали 95 одсто или макар у проценту као са ФПН-а", рекао је Вучић.

"Правни факултет је дао различите људе, и Војислав Коштуницу и Слободана Милошевића, и Вука Драшковића и Војислава Шешеља. То је све изнедрио тај факултет. Видојковић није имао нарочитог успеха на факултету, па можда је одатле и жал што су други имали више успеха", рекао је Вучић.

Он каже да се у време социјалних мрежа не постаје запажен на леп начин и лепим речима, већ екстремним стварима и да зато највише пратилаца имају они најекстремнији.

Наводи да је лако "живети" у вирутелном свету, а да у стварном свету неко мора да решава стварне проблеме.

Рекао је да су га сарадници обавестили како поједини прете да ће да блокирају ауто-пут и траже да се објаве снимци несреће на ауто-путу код Дољевца, у којој је учествовао директор "Коридора" Зоран Бабић да би се видело ко је био на месту возача.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 12:40) - anonymous [нерегистровани]

Lepo.....all....

Raduje me sto idemo pravim putem, ali....

Pominje se BDP od 40 milijardi dolara za godinu.....

Cisto da znamo gde stojimo, Nemacka samo izvoz ima od 115 milijardi evra mesecno.....

Toliko o produktivnosti.....ima jos dosta posla

(среда, 13. феб 2019, 12:28) - Gavra [нерегистровани]

Plate, penzije i minimalac

Nije više kao nekada kad se povećavaju plate, penzije i minimalac ili se vrši rekonstrukcija određenih delova Srbije samo kad se približavaju izbori. Ova vlast radi i daje rezultate tokom cele godine.

(среда, 13. феб 2019, 11:42) - Stefan [нерегистровани]

Povecanje

Mislim da je vec pozitivno to sto se povecava, i ide na gore (bolje nego na dole).To je minimalac naravno.Za svako rodjeno dete ide " PREMIJA" da bih se podrzao taj natalitet.I nisu male sume, jer sam ih licno primio.Bolje 30000 nego 15000.

(среда, 13. феб 2019, 11:20) - anonymous [нерегистровани]

Minimalne plate i penzije

Iz teksta: "Predsednik Srbije je najavio da će ove godine biti još jedno povećanje minimalne cene rada i da će sa sadašnjih 27.000 doći do 30.000 dinara."
Logicno pitanje koje sledi je kako preziveti sa 27.000-30.000 dinara? A na ovo pitanje se nadovezuje pitanje kako raditi na natalitetu sa 228-254 (sa buducim povecanjem) evra?
Ako moze neko da mi odgovori.Hvala!

(среда, 13. феб 2019, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

srbija

Zahvaljujući odgovornoj i odlučnoj politici koju sprovodi sadasnja vlast, otvoreno je mnogo fabrika, znacajno smanjena nezaposlenost, ekonomska situacija je bolja nego ikada, suficit u bidzetu.Sve u interesu Srbije!

(среда, 13. феб 2019, 10:12) - Dejan [нерегистровани]

prijateljstvo

Najbolji pokazatelj da se brine o svim gradjanima jeste da se isti obidju i sa njima razgovara,tako bi trebali svi buduci predsednici da obilaze svoju zemlju.

(среда, 13. феб 2019, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

Protiv bahatosti

i primitivizma boriti se na svim nivoima i nosioce toga iskljucivati iz rada po kratkom postupku.

(среда, 13. феб 2019, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

Rezolucija 1244...

...Vucic je u pravu za Putina,Putin obilazi Rusiju i za razliku od njega i Srba u Srbiji,Rusi vole Putina!

(среда, 13. феб 2019, 10:04) - Ivan [нерегистровани]

Medvedja

Zaboravljena opstina, zadnjih 30 godina ostalo 10% stanovnistva, obilaze je svi redom kao Tursko groblje....