Столтенберг: На север Косова КСБ само уз одобрење

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је Бриселским споразумом из 2013. године о нормализацији односа између Београда и Приштине регулисано да Косовске снаге безбедности не могу улазити на територију северног Косова без одобрења Кфора.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је Рамушу Харадинају да НАТО очекује да се Косовске безбедносне снаге придржавају важећег договора.

Одговарајући на изјаву премијера привремених приштинских институција који је генералном секретару НАТО-а поручио да "не постоји север и југ, већ само целовито Косово", Столтенберг каже да је и директно Харадинају пренео очекивања Алијансе да се примењује важећи договор када је у питању кретање КБС на северном делу, где живи већинско српско становништво. 

"Очекујем да се споразум поштује и то је став многих чланица НАТО-а", навео је Столтенберг уочи почетка састанка министара одбране Алијансе.

Столтенберг је поновио је да ће НАТО током дводневног министарског састанка у Бриселу, који почиње данас, преиспитати своје активности ван Кфора, које се односе на изградњу капацитета и подршку КБС.

"Проценићемо ниво тог ангажмана на основу чињенице да многе чланице НАТО-а сматрају да је одлука о трансформацији КБС у војску Косова дошла у погрешно време", каже Столтенберг.

Столтенберг је изјавио да је Кфор присутан на Косову на основу мандата Уједињених нација и да су међународне снаге важне за стабилност не само Косова већ и целог региона.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 06:48) - anonymous [нерегистровани]

KiM

Pita se KFOR, a ne Srbija.

(среда, 13. феб 2019, 20:17) - anonymous [нерегистровани]

Бриселским споразумом из 2013. године о нормализацији односа између Београда и Приштине

Bez odobrenja KFORA, pa sta ima sa tim NATO???, ...KFOR je deo medjunarodnih snaga pod rezolucijom UN 1244

(среда, 13. феб 2019, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

U pogrešno vreme?

Da li je Dačić reagovao na ovo? On direktno izražava podršku ilegalnoj, paravojnoj formaciji kojom se preti, ali samo da ne bude sada? Gde je osuda kriminaliteta i mafijaškog ponašanja njihovih pulena?

(среда, 13. феб 2019, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

Sta je sa ROSU ?

Ako se ne varam ROSU je interventna jedinica policije Kosova a ne vojske Kosova tako da bas nije jasno

(среда, 13. феб 2019, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

KIM

jeste imali smo mi mnogo toga po rezoluciji 1244 ali nismo puno toga ostvarili.

(среда, 13. феб 2019, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Zasto mi saljemo nase mirovnjake po belom svetu.Bolje i jeftinije je da ih saljemo na KiM.Jer ako se Haradinaj stvarno naljuti i NATO i ameri pobeci ce glavom bez obzira.Tako da njegove stavove ne treba uzimati u opste naivno.

(среда, 13. феб 2019, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

I Vojska Srbije

i MUP Srbije imaju pravo da rasporede 5000 svojih pripadnika na Kosovo i Metohiju takodje na osnovu mandata Ujedinjenih Nacija tj Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN !

(среда, 13. феб 2019, 14:45) - anonymous [нерегистровани]

@Најбоље би било..

Kako da priznaju da je greska kada iz njihove perspektive nije greska uradili su ono sto im je i bio cilj?

(среда, 13. феб 2019, 14:19) - Priluzje Kosovo [нерегистровани]

Znači

Znaci da ce uskoro uci bez ikakvog odobrenja.Jer se do sada cutalo niko nista nije ni spominjao o vojsci Kosova.A sada odjednom spominju odobrenje, to u prevodu ZNAČI obrnuto od onog sto je izjavljeno.Najeli smo se mi na Kosovu takvih izjava i koje kakvih suprotnih lazi.....

(среда, 13. феб 2019, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

Jedno je teorija

A drugo praksa, u čemu nato i nije nešto dobar.