"Србија није под притиском НАТО"

Шеф Канцеларије НАТО за евроатлантско и глобално партнерство Џеjмс Меки изјавио је у Бриселу да не постоји надметање у сарадњи Србије са Алијансом и Русијом и да Србија није изложена притиску.

"Има довољно посла на којем можемо заједно радити, због јачања регионалне безбедности и стабилности", оценио је Џејмс Меки, нагласивши да НАТО не излаже Србију било каквом притиску.

Србија и НАТО имају врло чврсто партнерство. Годишње имамо више од 150 заједничких активности, што је у интересу и НАТО и Србије, рекао је Меки током састанка министара одбране чланица Алијансе.

Меки је изјавио да је на Београду да одреди будућност односа са НАТО, који поштује војну неутралност Србије.

Многе земље су врло блиски партнери НАТО, мада су војно неутралне - Аустрија, Швајцарска, Шведска, Финска. Неке од тих земаља су чланице ЕУ, што би и Србија желела да буде, рекао је Меки.

Одговарајући на питање да ли је НАТО забринут због руског војног хуманитарног центра у Нишу, Меки је изјавио да од Србије зависи одлука о томе са ким ће сарађивати.

"Ако су се одлучили за хуманитарни центар, то је у реду. На Србији је да одлучи са ким ће сарађивати и у којим областима", рекао је Меки.

Он је навео да је јесенас одржана заједничка вежба НАТО и Србије везана за хуманитарне катастрофе.

"У то је НАТО укључен и ради са Србијом на јачању капацитета, ради ширења могућности реаговања на хуманитарне катастрофе", изјавио је Меки.

број коментара 0 Пошаљи коментар