Бугарска и Србија интензивно развијају сарадњу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Бугарске Радко Влајков разговарали су о билатералним односима две државе, плановима Србије у процесу евроинтеграција, реформама, приликама у региону и другим темема.

Ниво билатералних односа две суседне државе је висок, оценили су Јоксимовићева и Влајков, уз констатацију да постоји обострана жеља, али и опредељење, за њиховим јачањем и интензивирањем.

Министар и амбасадор посебно су истакли значај програма прекограничне сарадње Србије и Бугарске - финансирани су из средстава ЕУ од 2014. године, за јачање капацитета локале самоуправе. 

За њих је опредељено 34,1 милион евра, од чега 28,9 милиона евра ИПА средстава.

Министар је подвукла колико је било знацајно што је Бугарска током председавања Саветом ЕУ, прошле године, високо на агенди дрзала политику проширења.

Она очекуја да Бугарска настави да подржава Србији као кандидата за чланство у ЕУ.

Амбасадор Влајков потврдио је да ће Бугарска наставити да подржава процес ЕИ Србије која је, како је оценио, значајна држава региона. Поздравио је напоре које Београд улаже у реформски процес и настојање да се на миран начин обезбеди мир и стабилност у региону.

Јоксимовић је прецизирала да је Србија спремна за отварање неколико поглавља и да очекује да нека од њих, током председавања Румуније Саветом ЕУ, буду отворена.

број коментара 0 Пошаљи коментар