"Важно укидање такси, али Харадинају се не може веровати"

Премијерка Ана Брнабић каже да се нада да ће таксе Приштине на српску робу бити брзо укинуте. Истиче да Рамуш Харадинај ниједним гестом до сада није дао разлог да му се верује и да ће испунити оно што обећа.

Брнабићева је то рекла коментаришући најаве да је косовски премијер Рамуш Харадинај спреман да на дневни ред седнице владе стави питање суспензије такси на робу из Србије, ако то неко од министра предложи.

"Надам се да ће питање такси ускоро бити решено, али Харадинај ниједним гестом до сада није дао разлог да верујемо да оно што обећа, и испуни. Искрено се надам да ће таксе бити укинте, не само због привреде, већ и због наставка дијалога Београда и Приштине", рекла је Брнабић новинарима након обиласка Дирекције за националне референтне лабораторије.

Премијерка је упитала и ко ће Србији и произвођачима из централне Србије надокнадити губитке и када се укине одлука о таксама, која је, подсетила је, у супротности са ЦЕФТА споразумом.

Брнабићева се захвалила свим партнерима, укључујући и писмо које је стигло из САД, у којем се каже да таксе на робу из централне Србије представљају кршење свих споразума и супротне су свим вредностима повезивања и сарадње, као и регионалној стабилности.

"Ово траје дуго и сваки дан је нови удар на привреду Србије и регионалну стабилност", закључила је Брнабићева.

"Финансирање кампање у складу са Уставом"

Премијерка је напоменула да је кампања "Будућност Србије", коју води председник Александар Вучић, финансира се у складу са уставним овлашћењима Владе Србије и председника државе, додавши да ни у једној нормалној земљи таква кампања не би била тема.

Брнабићева је рекла да је посао председника државе, ако жели одговорно да обавља своју дужност, да обилази земљу и разговара са грађанима и привредницима, као што то чини Александар Вучић.

То је, истиче, суштина и срж демократије.

"Прави се тема од нечега што није тема. Не знам какво је посебно финансирање потребно за ту кампању", рекла је Брнабићева, након обиласка Дирекције за националне референтне лабораторије у Београду, одговарајући на питање новинара да ли се кампања "Будућност Србије" финансира из буџета.

"Да ли би у Италији неко питао да њихов председник иде и разговара са грађанима. Питате ме за нешто што је посао председника", нагласила је Брнабићева.

Похвалила је то што ће председник обићи више од 100 локалних самоуправа и чути проблеме грађана и додала да ће након тога сви заједно сести и разговарати како да те проблеме реше.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

Radisa,slazem se

Ni meni nije jasno sta kukamo za te separatisticke takse. Ne da ne treba sa njima bilo sta,nego uopste treba izbaciti iz recnika "Nastavicemo pregovore ako....". Ma kave pregovore !!!! Izbiti to jednom iz glave,uvesti kontramere i prestati sa kuknjavom. A ovo sto amerikanci pricaju....Pa valjda nam je svima jasno.

(среда, 13. феб 2019, 17:30) - Radisa Ristic [нерегистровани]

Izdaja

Ne mogu da verujem dase srpsko rukovodstvo samo bavi taksama i ponasa kao daim je to osnovni problem Kosova.Zasto se Vucic i njegova vlada plase da zauzmu stav i javno kazu nema priznanja Kosova.Kosovo je srbija i tacka.Zasto ne zatrazi dase u skladu sa rezolucijom 1244 nasa vojska i policija vrate na Kosovo i granicu sa Albanijom.Zasto cutite gospodine Vucicu od kada ste na vlasti niste pomenuli rezoluciju 1244.Vise je pominju nasi prijatelji Rusi iKinezi.To pitanje trebate postaviti u Ujedinjenim Nacijama.Zasto i kada cete Vucicu pokrenuti to pitanje?

(среда, 13. феб 2019, 15:32) - Goga [нерегистровани]

Ukidanje taksi

Haradinaju se ne može verovati ali ako su im iz SAD naredili pismeno da moraju da reše problem taksi onda će morati i Haradinaj da reaguje.