Цесид предлаже мере за бољу изборну комуникацију

Центар за слободне изборе и демократију предложио је више мера којима би се регулисала изборна комуникација. Између осталих, то су увођење обавезног и систематског мониторинга медија, који би обављао РЕМ, увођење санкција за кршење изборне тишине, те строжије дефинисање правила за политичко оглашавање и оглашавање ван предизборне кампање.

Цесид у саопштењу за медије наводи да, имајући у виду раније изборне кампање, осим ових промена у регулисању изборне комуникације, предлаже и да се јавно објављују ценовници политичког оглашавања на почетку кампање, те да се у кампањама обрати додатна пажња на понашање штампаних и онлајн медија, било кроз обавезно формирање надзорног одбора за праћење избора или кроз увођење регулаторног тела за надзор штампаних и онлајн медија у изборним кампањама.

Ове препоруке Цесид је понудио и како би се покренуо дијалог о реформи изборног законодавства, те подсећа на своје предлоге за реформу изборног система, изборне администрације и за реформу финансирања изборне кампање.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 13:14) - Sava [нерегистровани]

Sava

Mozda i jesu potrebne promene i mere za bolju izbornu komunikaciju, ali je ipak najvaznije da Srbija nastavi sa razvojem i na svom putu ka uspehu