Дачић: Србија ојачала позицију на међународној сцени

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да су очување и заштита територијалног интегритета, европске интеграције и унапређење сарадње са државама широм света главни спољнополитички циљеви Србије и истакао да је Србија ојачала своју позицију на међународној сцени.

Дачић је на седници Одбора за спољне послове Скупштине Србије, на којој је представио извештај о раду тог министарства за период од маја прошле године до 1. фебраура ове, рекао да то министарство улаже велике напоре да би се смањио број земаља које признају независност Косова и најавио нова повлачења признања.

Говорећи о недавној седници Савета безбедности УН, на којој је разматран извештај генералног секретара о КиМ, Дачић је рекао да је вођена велика борба да се та седница одржи и да је постојала опасност да се то не деси, те подсетио да је договорено да се ове године одрже три седнице тог типа, а следеће године две.

"Тиме смо затворили то питање, више се неће постављати питање да ли ће бити тих седница или не. Косово је било изненађено што се та седница уопште одржала", рекао је Дачић и истакао да је та седница била врло позитивна за српске интересе. 

Дачић је рекао да Србија треба да одржава и успоставља контакте и са мањим и мање утицајним земљама на свету, између осталог и да би на међународним форумима осигурала да гласају у корист Србије.

"Многи функционери би пре отишли у Брисел него у Бурунди, али, верујете, у Бурундију је лепше, јер нас тамо воле. То су наше пријатељске земље где нико од нас није био двадесет година", напоменуо је Дачић.

"Приштина нема већину за чланство у важним организацијама"

Наводећи да ће ове године поново бити гласања на седницама Унеска и Интерпола, Дачић је рекао да Косово више нема већину да може лако да уђе у важне међународне организације.

"Зато је битно да држимо контакте са свим овим земљама како бисмо имали стабилну ситауцију што се тиче оних који би гласали за наше предлоге", рекао је Дачић. 

Дачић је рекао да Косово не може да буде члан ОЕБС-а, а да могуће је да се пријаве за чланство у Савету Европе, што би било најтеже спречити јер је већина земаља чланица признала Косово. 

"Пратимо ситуацију у Савету Европе", додао је српски шеф дипломатије.

Дачић је најавио и нова повлачења признања независности Косова, али није желео да прецизира о којим земаљама се ради, наводећи да се дешава да уочи његових разговора са појединим државама о повлачењу признања, те земље буду под притиском САД да то не учине.

Навео је да од 193 земље чланице УН, 91 земља сигурно није признала Косово, а да од 102 преостале земље, постоји неколико земаља које дуже времена, иако су признале Косово, не гласају на међународним форумима за Косово, попут Египта, Омана... 

"Да бисмо имали већину, треба нам још шест земаља. Мислим да већ сада имају мање од пола, али се не задовољавам тиме да ми неко каже да нису признали, треба нам папир", указао је Дачић.

Министар је рекао да Србија посебну пажњу посвећује карипским и пацифичким земљама, као и у Африци, Азији.

"Тих 13 земаља које су повукле признање укупно имају 55 до 60 милиона становника и заједно око милион квадратих километара површине. То је и 13 гласова у Уједињеним нацијама", истакао је Дачић.

Говорећи о безбедносној ситуацији, Дачић је рекао да Србија ради на усаглашавању текста новог индивидуалног плана партнерства са НАТО и поновио да Србија жели што боље односе са алијансом, а да је тренутно на највишем нивоу који може имати једна земља која не жели да буде чланица.

"Безвизни режим није угрожен"

Кад је реч о укидању виза, Дачић је рекао да безвизни режим Србије са ЕУ није угрожен иако ЕУ упозорава Србију да не укида визе неким земаљама, односно да Србија прати визну политику ЕУ.

"То нам прави проблеме, јер наши пријатељи нису истовремено и њихови пријатељи", рекао је Дачић.

Министар каже да је било проблема са Ираном, којем је Србија укинула па поново увела визе након интервенције ЕУ, будући да се један број грађана Ирана који су дошли у Србију нису вратили, већ су покушали да иду даље у ЕУ.

"Али није код нас ушло 100.000 људи, ушло је 45.000, а изашло 22, 23 хиљаде. Па неће десет хиљада да преплави цео континент", истакао је Дачић и додао да је то био покушај и да се изврши политички притисак.

број коментара 0 Пошаљи коментар