Фуертес пита Чанка: Ви издајете уверења о демократичности?

Амбасадор Шпаније Мигел Фуертес у писму лидеру Лиге социјалдемократа Војводине Ненаду Чанку негодује због његове оцене о демократичности у Шпанији и позива га да се с том темом боље упозна. Упутио га је на најновију листу Фридом хауса, који државе у свету рангира управо према степену демократичности.

Мигел Фуертес, наиме, каже да је изненађен оценом Ненада Чанка да је референдум у Шпанији "завршио масовним кршењем људских права и држањем политичких затвореника", а што је, како је лидер ЛСВ навео, утврдио након боравка у Барселони где је, како је сам казао, био како би "пратио демократичност референдумског процеса".

"Не знам које су Ваше квалификације да издајете 'уверења о демократичности', али Вам достављам, ради бољег информисања Democracy Index 2018 који је објавио The Economist Intelligence Unit, из кога ћете видети - претпостављам са изненађењем - да је Шпанија једна од 20 земаља у свету са пуном демократијом", навео је шпански амбасадор.

Фуертес је Чанку проследио и део листе последњег извештаја Фридом хауса (Freedom in the World 2019) из које ће, како га је упутио, сазнати да је Шпанија добила 94 поена, исто као Естонија, Исланд и Немачка.

"Надам се да ће Вам ове информације бити од користи приликом саопштавања Ваших 'пикторескних' мишљења и давања квалификација о демократичности", поручио је амбасадор Фуертес, а саопштила Амбасада Шпаније у Србији.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 11:19) - anonymous [нерегистровани]

kako mogu...

...kolonijalne sile i monarhije da govore o nekoj demokratiji i slobodi?Pa,mogu,jer to i jeste njihova "demokratija"-preuzecu tvoju zemlju i sve sto ima u njoj,da bi ti, kao njen ponosni gradjanin,mogao da uzivas u demokratijama i slobodama.U suprotnom cu da pustim "milosrdnog andjela" ili "arapsko prolece" ili "isis" na tebe.Spasi nas Boze ove "dobrote".

(четвртак, 14. феб 2019, 09:38) - dragan [нерегистровани]

Izjava Njegove Ekselencije ambasadora Španije

Poštovani,
G. Čanka ne poštujem pa nemam nameru da ga branim.Ali o demokratičnosti vaše i svih ostalih samozvanih demokratskih zemalja i oceni vaših instituta u tom smislu mi u Srbiji imamo izreku "Kadija te tuži Kadija ti sudi"
Hteo bih da vas podetim da je Španija devedesetih godina priznala neustavne referendume o udceljenju Slovenije, Hrvatske, i ostalih. U Jugoslaviji  je bio uvod u krvavi građanskirat.Politika samozvanih demokratskih država."Dvostruki aršina" je već dugo na delu.

(четвртак, 14. феб 2019, 08:42) - anonymous [нерегистровани]

Ok

A ko je poslao Čanka u Španiju. Partija ili država ili je išao privatno. Ili ga interesuje otcepljenje Katalonije da bi takav sistem primenio sa Vojvodinom. Dušan

(четвртак, 14. феб 2019, 05:29) - anonymous [нерегистровани]

Чанак је уПраву!

Иако нисам присталица у овом случају одајем признање Г-дин Чанку који је уПотпуности уПраву! Краљевина Шпанија има двоструке аршине, и добро се сећамо ко је био Г-дин Солана, Хавијер а докле су долетеле прве бомбе. Каталонски претставници су јасно нагласили да случај Каталоније и КиМ никако не може бити у исти кош. На КиМ је било насиље - и уз помоћ насиља су остварили неке циљеве док уКаталонији насиље иде само у смеру од Мадрида ка Каталонцима који желе своја права.

(четвртак, 14. феб 2019, 01:08) - Milos canada [нерегистровани]

Canak

sidi di si ni za disi nisi

(четвртак, 14. феб 2019, 00:07) - anonymous [нерегистровани]

?

Diplomatski odgovor,neverovatno.Na kom smo mi mestu nije kriva manjina i opozicija vec vlast u Srbiji i kakve veze sa tim ima Canak.

(среда, 13. феб 2019, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Marketing nije isto sto i demokratija

Haha gospodin Canak prica nekome o demokratiji :)

(среда, 13. феб 2019, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

Ха - ха - ха...

Одлична контра! Сила је Господин Фуертес.
Али ако,ако,...Нека гледа и осети(!) свет какве политиканте трпимо ми у Србији.

(среда, 13. феб 2019, 20:13) - Наставник универзитета [нерегистровани]

Свака част Ваша екселенцијо

Све честитке амбасадору нама пријатељски наклоњене Шпаније. Тако се бране и заступају интереси своје земље. Наше дипломате би могле из оваквог потеза господина Мигела Фуертеса да извуку одређене поуке, а г. Ненад Чанак не би требало да гура нос тамо где му није место.
Још једном, браво Ваша екселенцијо господине Фуертес!

(среда, 13. феб 2019, 20:08) - Canadian [нерегистровани]

Interesantno

Veoma interesantno da se gospodin Canak toliko interesuje za demokratiju Spanije da je cak otisao tamo da prati zbivanja u Barceloni. Mozda je hteo nesto da nauci a gde bi to hteo da primeni?