Линта о инцидентима у Хрватској

Учестала појава усташких графита у Сплиту потврђује да проусташке снаге у Хрватској плански раде на рехабилитацији геноцидне НДХ, оценио је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Миодраг Линта подсетио је на усташке графите који су појавили у последњих три дана, након бруталног и смишљеног физичког напада на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту.

Према Линти, важно је нагласити да су у наведеним сплитским насељима Скалице, Мертојак и Спинут пре рата у значајној мери живели официри и подофицири ЈНА са својим породицама.

"Почетком рата војна лица и њихове породице су насилно и незаконито избацивани из својих станова уз претње смрћу и физичке обрачуне. У отетим становима сада живе тзв. хрватски бранитељи који су реализовали Туђманов проусташки пројекат стварања етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба", сматра Линта.

Истиче као велику лаж да је "Сплит за вријеме бивше Југославије тобоже био пројугословенски град" и напомиње да су "у Сплиту југословенски једино били команда и јединице ЈНА, малобројни Срби и понеки часни Хрват".

Као доказ, Линта наводи неколико чињеница.

"У Сплиту и до доласка Туђмана на власт нико није смио да се шета Ривом за клупским обилежјима Црвене звезде и Партизана и није било препоручљиво да градом шетају војна лица у униформи ЈНА", наводи Линта.

Додаје, такође, да су у Сплиту, Задру, Шибенику и др. постојали угоститељски објекти у које војна лица нису смела да улазе јер није било безбедно. Подсећа да је на познатом фестивалу забавне музике у Сплиту почетком седамдесетих година публика отворено исказивала антисрпство и величала усташтво.

"После фудбалске утакмице Хајдук - ОФК Београд која је одиграна септембра 1970. године у Сплиту, бесна руља је аутомобиле са београдским таблицама превртала и бацила у море. Том приликом руља је бацила у море и гађала камењем четворицу питомаца средње подофицирске школе, старости око 15 година, који су једва извукли живу главу", навео је Линта.

број коментара 0 Пошаљи коментар