Дрецун: САД заоштравају став према Приштини

Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун рекао је за РТС да најјачи утицај на Приштину има Вашинктон који заоштрава став због таксе коју је Приштина увела на робу из Србије. Харадинаја треба натерати на рационално понашање, каже Дрецун.

Гостујући у Јутарњем програму, Дрецун је рекао да је роба из централне Србије дуго присутна широм Косова и Метохије и да је штета увођењем такси на производе из Србије и БиХ направљена и мери се десетинама милиона евра.

Међутим, како је истакао, тиме је пре свега направљена штета опстанку српског народа.

"Све је на граници сигурности. Косовски премијер Рамуш Харадинај успео је увођењем такси да одложи дијалог и успео је да се наметне међу тврђем бирачком телу", рекао је Дрецун и додао да се косовски председник Хашим Тачи показао као поузданији.

Према његовим речима, Харадинају није одобрена америчка виза, што је симболични потез, али га онемогућава у стварању контаката. Такође, битна је порука Нациоаналне гарде Ајове, јер за формирање војске Косова им је потребна подршка Вашингтона.

Дрецун је рекао да Приштина неће моћи да реализије своје максималистичке циљеве.

"Тачи најавио да се неће разговарати о Северној Митровици, Газиводама и Трепчи. Генерални секретар  НАТО-а Јенс Столтенберг је упозорио Приштину да не покушавају да ставе под контролу ни Газиводе и Трепчу", навео је Дрецун. 

Најпре су се појавили наводи из Приштине да је Харадинај спреман на прегласавање, ако неко од министара предложи укидање такси. Међутим он је то демантовао, каже да нема шансе да дође то на дневни ред док га он одређује. Међународни притисци су у контексту да се настави дијалог, а до пре два дана се није догодило да САД тако оштро упозорава Приштину.

Дрецун сматра да ако Харадинајева влада не попусти, то би могло да доведе до колапса.

"Одлуку о таксама су једногласно донели. Сад преко Тачија и његове странке желе да разреше проблем", навео је Дрецун.

Како је рекао, Вашингтон заоштрава став, да би се Харадинај натерао на рационално понашање.

"Када је реч о Харадинају, ради се о особи оптуженој за најтеже злочине. Дозвољава му се да има илегалне токове новца. Убиство сведока који је требало да сведочи у Хагу", каже Дрецун.

Наглашава да најјачи утицај на Приштину има Вашинктон и да Србија мора да јача међународну позицију.

Дрецун напомиње да би се дошло до разговора о коначном статусу Косова, морају многа питања да се реше.

"Албанцима треба да се изађе у сусрет, да виде да Србија жели да их интегрише", рекао је Дрецун и додао да је добро што су упозерени да не смеју никакве акције да спроведе на северу Косова.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 09:08) - anonymous [нерегистровани]

Potpuno pogresno

Velika je steta sto nasi zvanicnici podgrevaju neke nade oko promene stava Amerike. Malo igre,sa njihove strane, nece nikom da skodi,a naivni mogu nesto i da poveruju.