Лазански: Вашингтон постао талац Приштине

Војнополитички коментатор Мирослав Лазански каже да, без обзира на све, Америка никада неће потпуно окренути леђа Приштини. Косовска квазидржавност је чедо које су они однеговали, истиче Лазански. Додаје да чланство у НАТО-у значи директну конфронтацију са Русијом и поручује да је свака порука Алијансе о томе да нема притисака на Србију – суптилан притисак.

Мирослав Лазански је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да на релацији Приштина-Вашингтон има проблема, те да су Американци постали таоци косовских политичара.

"Неће они никад окренути леђа јер је косовска квазидржавност чедо које су они створили и они морају да га љуљају, како да објасните фармеру у Тексасу да сте ишли у рат '99. а сад после свега тога – ништа, да су их у Приштини изневерили", рекао је Лазански.

Сматра да косовски политичари играју на карту подељености америчког политичког естаблишмента, будући да су једни заузети ситуацијом у Венецуели, други Кином, трећи Ким Џонг Уном.

Напомиње да се везе САД и Косова неће прекинути, иако се косовски премијер Рамуш Харадинај и неки други у Приштини одупиру америчким инструкцијама.

Лазански сматра да је добро што ће председник Србије Александар Вучић учествовати на безбедносном форуму у Минхену, јер ће то, додаје, бити прилика да се изнесе српски став о томе ко кочи дијалог.

Напомиње да излаз из ове ситуације може бити и у ЕУ.

"ЕУ има механизам – да раскине ССП, да не само онемогући брзу визну либерализацију, већ да заустави било коју врсту аспирација за чланство у ЕУ једног дана... Ако ЕУ има ту аутономију да одлучује", каже Лазански.

"Чланство у НАТО-у је конфронтација са Русијом"

Коментаришући изјаву шефа НАТО-а Јенса Столтенберга да косовска војна чизма неће моћи на север, Лазански каже да је то упозорење, а не наредба.

"Тешко да они могу да нареде, то може да каже командант Кфора, али то је последица тога што смо ми то рекли. Београд је изричито упозорио и НАТО и Кфор и самог Столтенберга да је то недопустиво. Сада је само питање како ће локални командант Кфора тумачити шта су косовске безбедносне снаге, да ли је то јединица Росу. Они могу да кажу да то нису безбедносне снаге, да није војска, да је специјална јединица полиције. Али, имате истовремено изјаву из НАТО-а да они комплетан простор Косова третирају као суверену државу... Све зависи од конкретне ситуације", каже Лазански.

Говорећи о ширењу НАТО-а у региону и поруци из седишта Алијансе да неће бити никаквих притисака на Србију, Лазански истиче да је и та порука једна врста притиска.

"Када дајете у континуитету такве изјаве, то је суптилан притисак. Стално нас упозоравају како, ето, они имају у виду и обзира према нама што смо ми војно неутрални... Зашто то стално понављају? Ми смо то једном рекли и докле год је на снази та скупштинска резолуција, тако ће бити", рекао је Лазански.

Не види никакав проблем у томе што у НАТО званично улази Македонија, а пре тога је приступила и Црна Гора. Сматра да не треба да робујемо клишеима о територијалној заокружености.

"Модерне војнополитичке доктрине прескачу простор, Аустрија је окружена земљама НАТО-а, па нико у Аустрији не поставља питање зашто нису у НАТО-у. То само потврђује да је наша спољна политика исправна, једина могућа била и биће", каже Лазански.

Ипак, додаје да притисака има јер је НАТО-у стало да овај део Европе буде њихова интересна зона.

"Да заокруже лук НАТО земаља у овом делу Европе, да не морају да брину у конфронтацији са Русијом. Али, ми морамо знати да је НАТО у овом часу изразито антируски савез и поставља се питање да ли треба неко да се сврстава у пакт који ће сутра слати војнике на границе Русије", рекао је Лазански.

Истиче да ниједан српски војник никада у историји није био конфронтиран са Русијом.

"Ако уђете у НАТО, ви нисте ушли у дечји вртић или имате чланство у библиотеци. Ви сте ушли у, пре свега, војни савез, а после политички. И аутоматски сте циљ друге стране, односно Руса. Да ли неко жели да територија Србије буде потенцијална мета руског нуклеарног одговора. Само се лудак залаже за улазак у НАТО у овој ситуацији", рекао је Лазански.

Навео је да су многе развијене земље потврдиле своју неутралност, али и напоменуо да у самој Алијанси постоји чланство прве, друге, треће лиге.

"Зна се колико вреди глас Америке, а колико глас Црне Горе или Македоније", каже Лазански.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 12:15) - anonymous [нерегистровани]

Sve sto su Amerikanci uradili na Kosovu, sve.....

........su oni to uradili za - sebe!A, za Albance mare, koliko i za lanjski - sneg!!!

(четвртак, 14. феб 2019, 11:59) - anonymous [нерегистровани]

Sta da kazem

Mislim da je g. Lazanski u ovom slucaju preterao. Niko tu nije naivan niti talac.

(четвртак, 14. феб 2019, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

Vašington talac Prištine

Samo ako u to ne poverujem.

(четвртак, 14. феб 2019, 10:52) - глас разума [нерегистровани]

Ко је спреман колико да уложи и инвестира?

На Косову и Метохији, превагу и победу ће увек однети она страна која је спремна више да уложи и инвестира... ко га буде више желео имаће Космет, веома јасно се то из свега наведеног види.Американци су 90их година схватили и видели, да су Албанци ти који скупљају и улажу сваки скупљени цент у своје независно Косово, док су Срби са друге стране били спремни да дају готово све зарад неког малог ситног личног интереса, по могућству у кешу.Зато су кренули да играју на албанску, а не на српску карту и зато је нама данас јако тешко преокренути тај точак у нашем смеру и у нашу корист.И дан данас имамо пуно оних који Косово доживљавају као омчу око врата, као терет којег се треба што пре ослободити.А на другој страни видимо посвађане Албанце, који кад је реч о независности сви причају једним истим гласом, чак и у несагласју са Америком.Онога часа када наша жеља да сачувамо наше Косово буде већа од њихове жеље да нам исто то Косово отму, тад се можемо и смемо надати неком преокрету, а све до тада не можемо много тога урадити!Нисмо заправо свесни, колико пуно тога уствари од нас самих зависи!

(четвртак, 14. феб 2019, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

Тексас

"како да објасните фармеру у Тексасу да сте ишли у рат '99. а сад после свега тога – ништа, да су их у Приштини изневерили"
Фармер у Тексасу не зна ни шта је ни где је Србија или Косово, нити зна да је био у рату 1999.

(четвртак, 14. феб 2019, 09:46) - anonymous Lala [нерегистровани]

Dabome

U alijansi se stalno naglašava ko kosi a ko vodu nosi .