Бумеранг ефекат приштинских такси – колапс владе и санкције

Ни после писма и притиска америчких званичника, Рамуш Харадинај не одустаје. Синоћ је поновио да таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ неће бити суспендоване и упозорио шефицу европске дипломатије Федерику Могерини да ће "остати без дијалога" уколико га буде повезивала са таксама.

Косовски премијер Рамуш Харадинај демантовао је коалиционе партнере да је спреман да суспензију таксе стави на дневни ред владе, ако то неко од министара предложи.

Поручио је да нема начина да овакав предлог дође на седницу док он одређује дневни ред. Истиче и да нема потребе за играма и тражи од коалиционих партнера, Кадрија Весељија и Фатмира Љимаја, да га поштују док је на тој функцији.

Напомиње да је одлука о таксама донесена једногласно, те да се она не може променити ако то не жели премијер.

Међународни притисци за укидање такси повезани су са настојањима да се настави дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

Харадинај, међутим, поручује међународним представницима да ће, ако је то услов, остати без дијалога.

Иначе, за повлачење такси сада се залажу и они који су је иницирали, а то су представници Демократске партије Косова. Председник те странке и председник парламента Кадри Весељи изјавио је синоћ да Косово треба да буде посвећено одржавању пријатељства са САД и да не би требало, како је рекао, да дозволи Србији да искористи њихове грешке.

Пре два дана је стигло оштро упозорење косовским властима да неприхватање њихових савета може да угрози даљу америчку подршку и све оно што је Америка створила на Косову.

Писмо које је из Вашингтона стигло у Приштину трећи је по реду захтев САД за укидање таксе.

Наредни сценарио могао би да буде колапс владе, будући да коалициони партнери о овом питању нису сагласни. Томе би могло да претходи увођење неких санкција, попут изолације албанских политичких личности, недостаткa подршке за чланство у међународним организацијама, подршке за обуку и трансформацију Косовских безбедносних снага.

Што се тиче ЕУ, већина њених чланица може да одбије да се житељима Косова омогући безвизни режим.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 14:32) - Dile [нерегистровани]

Bin Laden

Sećate se kada su amerikanci stvorili Bin Ladena pa su ga uništili, daj bože da se tako odnose i sa teroristima sa K i M

(четвртак, 14. феб 2019, 14:23) - Todor [нерегистровани]

Amerika

Americi je dovoljno 2 minuta da reše takse. Samo nazovu Haradinaja i zaprete mu da će kroz pet minuta povući priznanje. I početkom trećeg minuta taksi više ne bi bilo.
Tako da neka ne glumataju tu, kao oni se nešto trude oko taksi, kao da smo mi naivni.

(четвртак, 14. феб 2019, 14:17) - Specialac [нерегистровани]

albanci

Albanci ce proci kao talibani.Zapad stvorio, zapad eliminisao.

(четвртак, 14. феб 2019, 14:10) - Еон [нерегистровани]

Анализа

Браво Ђорђе за одличну анализу !

(четвртак, 14. феб 2019, 14:01) - Petar [нерегистровани]

SAD

To što Haradinaj neće da sluša Ameriku, meni čak situaciju čini zanimljivom i veselom, kao jedna noćna američka mora, u kojoj ne mogu ništa jednom osumnjičenom teroristi i provokatoru.A oni su ga stvorili i izborili se za njega (puštanje iz francuskog zatvora i slične paradoks situacije).To je sada njihov problem.Mene u depresiju baca nešto drugo.Što kroz ovu borbu Amerike sa Haradinajem padaju sve maske, i što se iz minute u minutu ogoljava američka politika na Balkanu.Jer kad čovek gleda ovu tragikomediju između Amerike i Haradinaja, ne može a da se ne zapita:"Pa šta smo se mi to zamerili Americi, i šta smo im to uradili, pa da su toliko protiv nas???"Jer ova sada borba sa Haradinajem pokazuje da koliko se sada grčevito bore da se ukinu te glupe takse, toliko su se grčevito borili protiv Srbije a da stvore Albancima još jednu državu.Zašto bre...

(четвртак, 14. феб 2019, 13:43) - Djordje [нерегистровани]

Prosto ko pasulj!

Ne znam kako da posle toliko vremena ne znate zbog cega je nastala ta
velika “ ljubav” izmedju Albanaca i Amerikanca!? Kosovo je nastalo iz poterebe Amerikanca za bazom u na jugu Evrope!? Dali su im nezavisnost, a ovi njima zemlju za bazu i to je cela prica! Sve se vrti oko te baze koja je jedna od najvecih na svetu! Srbi im nikad ne bi dozvolili, zato danas postoji “Kosovo drzava”!?

(четвртак, 14. феб 2019, 12:53) - anonymous [нерегистровани]

prosto

Vrlo jednostavno i jako prozirno
Ja cu da vicem skidaj takse a ti ne reagujes i sve po starom po dogovoru

(четвртак, 14. феб 2019, 11:40) - Саша [нерегистровани]

Chris Hedges - America the farewell tour

Књига се зове Chris Hegdes - America, the farewell tour. Врло јасно описује проблеме које владају Америком и како је до њих дошло и зашто је Америка при крају глобалне доминације. Употребљава се историјом и сличним примерима а ко о зоме чита видеће паралеле и са Милошевићем. А ко о томе зна више видеће да је и читава Југославија више била вептачка творевина која се никако није могла одржати (разлоге остављам са стране). Човек је новинар већ преко 30г, добитник је Пулицерове награде и има свој канал. На јутјубу можете наћи доста доста. Делује ми више као реалиста него неки загрижени идеалиста.

(четвртак, 14. феб 2019, 11:17) - Milan [нерегистровани]

suspenzija taksi....

Stalno ponavljaju “suspenzija taksi” da nas pripreme da prihvatimo. Suspenzija ne dolazi u obzir, samo ukidanje taksi u kvazi parliament, na isti nacin kako su ih doneli!
Prihvatanje “suspenzije” od strane Srbije bi znacilu priznaje da kvazi drzava ima legalno i moralno pravo da uvodi ovakve nelegalne mere. Samo ukidanje dolazi u obzir!

(четвртак, 14. феб 2019, 10:56) - Саша [нерегистровани]

Харадинај и дружина

Па у којој мери један кримос слуша свог ментора је питање.Слуша док се интереси поклапају.Талибани су били врло верни док им Амери нису окренули леђа а до тада су били врсни савезници.Случајева је брдо па и у Срба.У случају Приштине мислим да постоји мали расцеп али какав не знам.Очигледно је да Америка нема више ту глобалну снагу да прогура независност као 1999. и мислим да то у многоме фрустрира ове мафијаше.Обећано је једно а и после скоро па 20г резултат је у великој мери 0.Или ће наставити тврдоглаво своје и олупаће им се о главу или ће Срби себе зезнути верујући у некакав договор.Такав договор би само могао да опстане уколико би Срби имали неку физичку гаранцију а то није могуће без некакве полиције/војске.Све друго је само папир који се лако може погазити је и био случај до сада.У медицини је врло добро познато да се нечије здравствено понашање врло добро може претпоставили на основу последњих пар година.У политици у принципу није ништа друкчије.Споразуми су се у историји увек сводили на однос снага а не на веровање у међународно право или правду.То је жвака за лудака.