Захарова: Трговина органима на Косову мора да се процесуира

Неприхватљиво је да се заташкавају најстрашнији злочини на Косову, поручила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, истичући да тема трговине људским органима треба да остане предмет пуне пажње јавности.

Сви починиоци злочина на Косову, укључујући и оне који су били укључени у незакониту трговину људским органима, морају да одговарају пред законом, без обзира на то којим су функцијама, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је, на редовној конференцији за новинаре, нагласила да је неприхватљиво да се заташкавају најстрашнији злочини на Косову, те да тема трговине људским органима треба да остане предмет пуне пажње јавности.

Захарова је констатовала да истрага случајева отмице људи за илегалну трговину органима на Косову није дала резултате.

Према њеним речима, потпуно је неприхватљиво прикривање варварских злочина на Косову и међународна заједница би требала пажљиво да испита питање илегалне трговине људским органима, пренела је агенција Тас.

"Ова тема и сви људи који су учествовали у томе морају да се суоче са строгом казном без обзира на функције на којима су сада у Приштини", нагласила је Захарова.

Подсетила је да је "још 2017. године у Хагу основан Специјални суд за злочине бивше тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК), укључујући, између осталог, и отмицу људи за накнадну продају њихових органа на црном тржишту", пренео је Спутњик.

Истовремено, с друге стране, бивши тужилац Хашког трибунала за ратне злочине Џефри Најс ангажован је на одбрани бивших бораца такозване ОВК пред овим Специјалним судом, рекала је Захарова, упитавши "како то може да изгледа са етичког становишта", пренела је руска агенција.

Подсетила је да је импулс за успостављање Специјалног суда био извештај известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартија, објављен 2010. године.

"Међутим, не виде се никакви резултати рада ове структуре. Још није подигнута ниједна оптужница. Убеђени смо да је неприхватљиво да се заташкавају најстрашнији злочини на Косову. Тема илегалне трговине људским органима треба да остане предмет пуне пажње јавности", закључила је Захарова.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 23:29) - anonymous [нерегистровани]

Iskreno vam veliko hvala gospodjo Zaharova

Da nije vas i konzula iz Rusije, mnogo toga bi se u Srbiji - pa jednostavno zaboravilo.

(четвртак, 14. феб 2019, 13:48) - Helleri [нерегистровани]

Priča o dokazima

Koji su u Hagu uništeni je priča za malu decu. Ja u to ne verujem, prosto ne moraju ti dokazi nikada biti izneti u javnost, ali istraga je sprovedena. Sve su to oni odradili, došli do saznanja šta se dogodilo, to su zabeležili i onda se priča završava kako su dokazi uništeni.

Ljudi, previše je to ozbiljno da se ne bi čuvalo u nekoj arhivi do koje možda niko nikada neće doći.

(четвртак, 14. феб 2019, 12:10) - anonymous [нерегистровани]

Eh, koliko toga je naprihvatljivo, ali.....

...........niko i ne - mari!?