Мишчевићева о ревизији акционог плана за Поглавље 23

Шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић каже да су измене Устава сада у Скупштини Србије и да у ревизији акционог плана за поглавље 23 више нема разговора о томе, али има о изменама закона који ће уследити након промене најважнијег акта.

"У овој ревизији немамо више разговора о изменама Устава, али имамо о изменама сета закона", рекла је Мишчевићева на седници поводом првог нацрта ревидираног Акционог плана за поглавље 23. Међу тим законима су закони о уређењу судова, закон о јавним тужиалштвима, закон о судијама.

Према њеним речима, циљ тог документа који има три елемнта, реформу правосуђа, борбу против корупције и основна права је да се након готово три године имплементације акционог плана направи "копча" са мерилима која нису постојала у моменту када је претходни акциони план написан или није било сазнања о томе како ће она изгледати.

Рок за достављање првих коментара за нацрт акционог плана био је 8. фебруар ове године, а међу тим коментарима се нашао недостатак транспарентности приликом израде документа, као и недостатак финансијске процене.

Мишчевићева објашњава да ће финансијски трошкови бити прецизно дефинисани када се договоре мере у акционом плану, а када је реч о транспарентности, напомиње да је у изради документа учествовало више од 40 институција.

"Они су своје инпуте писали на основу сопстевних анализа тих делова акционог плана које су радили у фебруару, марту априлу просле године. Допуштам да се њихове и оцене цивилног друшва не поклапају", рекла је Мишчевићева.

Подсећа да је важно да се провери шта је урађено из акционог плана и да се виде шта су недостаци.

"Има сигурно простора за поправку", рекла је Мишчевићева и подсетила да је поглавље 23 "шампион инклузивности".

Она је поручила да ће влада добро послушати замерке, а текст са великим бројем замерки које је доставило цивилно друштво, односно Национални конвент биће прослеђен институцијама које учествују у изради ревизије акционог плана.

"Циљ нам је да у неком моменту представимо, а надам се што пре, Европској комисији први нацрт ревизије акционог плана како бисмо добили њихове коментаре, а онда даље радили на њима", рекла је Мишчевићева.

Она је навела да не може да каже да је циљ да се ревизија уради током ове године, јер је много важније да се дође до добрих решења.

Истиче, међутим, да ће ова година бити оквир у којој ће се оперативно радити на томе.

број коментара 0 Пошаљи коментар