Вучић: ЕУ додатно да утиче на Приштину

Председник Србије Александар Вучић састао се са шефом делегације ЕУ, амбасадором Семом Фабрицијем, којем је пренео очекивање да ће ЕУ уложити додатне напоре како би Приштину навела да повуче једностране потезе којим доводи у опасност мир и стабилност у региону.

"Постоји потреба за трајним договором. Ми смо спремни да са Приштином наставимо разговоре када буду укинуте таксе", истакао је председник Вучић.

Председник Србије је додао да је Београд спреман за проналажење компромисног решења, нагласивши да нема алтернативе дијалогу Београда и Приштине.

Вучић је са Фабрицијем разговарао о европском путу Србије, проблемима у дијалогу Београда и Приштине, спровођењу политичких и економских реформи, као и о глобалним међународним приликама.

Председник Србије је захвалио на подршци коју ЕУ пружа Србији, истакавши да је Унија најзначајнији спољнотрговински партнер са којом Србија остварује око 67 одсто робне размене.

Вучић је рекао да Србија мора да настави свој европски пут, те да је веома важна даља подршка Уније у јачању, усвајању и примени реформи, зарад бољитка грађана.

"Наставићемо да радимо интензивно на испуњавању европске агенде, са циљем отварања нових поглавља и бржег напретка на путу ка чланству у ЕУ", закључио је Вучић, наводи се у саопштењу Прес-службе председника Србије.

"Делегација Европске уније ће наставити да подржава процес европских интеграција", рекао је амбасадор Фабрици и истакао да ће ЕУ наставити да посредује у дијалогу ради постизања свеобухватног споразума између Београда и Приштине.

Председник Вучић и амбасадор Фабрици су размотрили процес усклађивања законодавства Србије са законодавством Европске уније, и сагласили се да је потребан енергичнији рад у области владавине права. 

Двојица саговорника разговарали су и о реформи правосуђа, борби против корупције и слободи медија.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 20. феб 2019, 19:55) - anonymousu [нерегистровани]

Nika

S punim pravom očekujemo od EU da ukaže Prištini na greške koje uporno pravi i da, ukoliko želi nastavak dijaloga, prvo povuče uvedene takse!

(среда, 20. феб 2019, 15:53) - anonymous [нерегистровани]

Nema

Nista. Ovde se samo pregovara oko stanja na terenu a ne o vazecoj rezoluciji 1244.
Fali jos samo da sami predamo zahtev za ukidanje 1244.

(среда, 20. феб 2019, 15:00) - Nikoletka [нерегистровани]

EU da deluje

Evropa mora pojacati pritisak delovanja na Pristinu,Srbija je sa svojim predsednikom uradila dosta i doprinosi resavanju dok drugi gaze pravne principe i stite one koji nanose krsenje i prava i stabilnosti.

(среда, 20. феб 2019, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

Pa, Pristina radi, ona sve to radi, uz...

....saglasnost, i direktivama - "EU"!!!

(среда, 20. феб 2019, 14:52) - Ana [нерегистровани]

Podrska

Sadasnja vlast iskreno zeli da se razgovori sa Pristinom nastave.

(среда, 20. феб 2019, 14:30) - Gospodja Ministarka [нерегистровани]

Kosovo

Ne znam sta predsednik podrazumeva pod dodatnim naporima, svi dosadasnji nisu urodili plodom!Ovi dosadasnji uticaji su, znaci bili premlaki!

(среда, 20. феб 2019, 14:19) - asa [нерегистровани]

jace

Vladavina prava svakako ne zaostaje za EU

(среда, 20. феб 2019, 14:18) - anonymous [нерегистровани]

Rezolucija 1244...

...postuje li Vucic Rezoluciju 1244 i vazi li za njega,tvrdim da vazi,ustav Srbije...i zasto se u Srbiji cuti?