Пашалић: Јединствена улога језика за очување културе

Од изузетне важности је скренути пажњу на јединствену улогу употребе матерњег језика у очувању културе, традиције и идентитета, поручује поводом Међународног дана матерњег језика, 21. фебруара заштитник грађана Зоран Пашалић.

Подсетивши да је у Србији, поред српског језика, у службеној употреби 11 мањинских језика у 42 локалне самоуправе, Пашалић је истакао да тај податак говори да је држава посвећена томе да се на темељан начин бави заштитом и унапређењем мањинских права на својој територији, која су, сматра, умногоме изнад европског стандарда.

"Правилна и доследна примена постојећих закона омогућава грађанима Србије да се образују и информишу на матерњем језику, као и да га користе у службеној употреби пред органима јавне власти, што је од кључног значаја за очување националног идентитета", указао је Пашалић.

Пашалић истовремено подсећа да је неопходно уредити начин двојезичне наставе у школама на српском језику и на језику националне мањине у одређеној средини, као модел образовања деце припадника националних мањина.

"Чињеница је, наиме, да припадници националних заједница деценијама уназад по завршетку школовања често немају елементарно знање српског језика и самим тим једнаке шансе у даљем образовању и при запошљавању", напоменуо је он.

У том погледу, Пашалић сматра важном сарадњу са националним саветима националних мањина у Србији, "како би заједнички радили на заштити и унапређењу права на, службену употребу матерњег језика, информисања на матерњем језику, као и обезбеђивању уџбеника на матерњем језику".

број коментара 0 Пошаљи коментар