Дачић: Да ли сте бранили Устав када је проглашена независност?

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да питање разграничења Србије и Косова није нова идеја и да је о њој председник Александар Вучић говорио још пре годину дана – и то, како каже – јавно, а не "по ћошковима или тајним састанцима".

Ивица Дачић је, на данашњој прес-конференцији, подсетио да је раније рекао да у дијалогу са Приштином тема разграниења није ни започета, ни разрађивана, али да је Београд отворен за све друге предлоге и компромисе који долазе.

"Да ли сте ви чули за неки предлог, да ли сте чули да је неко нешто предложио? И сада пошто знате да о томе говорим већ 10 година, занимљиво је да јуче и данас на исту тему се слажу Двери, Вук Јеремић, Рамуш Харадинај, Санда Рашковић Ивић, неки аналитичари", рекао је Дачић.

Додао је да су то људи из времена Војислава Коштунице и Бориса Тадића, односно из времена када је донет Устав у чијој преамбули стоји КиМ, као и да је из тог времена "у аманет" остављено проглашење независности Косова.

"Па сада ти мене питају да ли је то (разграничење) у складу са Уставом. Нека одговоре мени на питање – шта сте ви урадили у одбрани Устава 2008. године, када је проглашена независност, када је окупиран део наше територије, шта сте урадили, да ли сте покренули војску, шта сте урадили? Милошевић је ратовао за Косово, а ви сте запалили амбасаде и посластичарнице горанаца. И то вам је одбрана Устава. Што нисте прогласили окупацију Србије", упитао је Дачић.

Додао је да је у време Коштунице и Тадића суду у Хагу предато да оцени једнострану независност, као и да је немачкој канцеларки Ангели Меркел обећано да се након изјашњавања суда у Хагу о томе неће расправљати.

"Поставили сте лоше питање случајно или намерно, ја мислим више намерно, јер је постављено да се оцени декларација да ли је у складу са међународним правом, а не да ли је проглашење независности у складу са међународним правом. Ту одлуку суда данас користе на сваком месту представници Приштине и међународних организација", рекао је Дачић.

"Најважније је видети шта је реално" 

Упитао је и ко је пребацио преговоре у Брисел – да ли је то била та власт и ко је у тим преговорима разговарао о граници.

"Сећате се да су Срби тада палили контејнере на административној линији. 84 земље су признале Косово у време њихове власти. За време мог мандата девет земаља је признало, а 13 повукло признање и ви ћете сада мени да причате да ја издајем Косово. На погрешну страну сте се усмерили. Шта сте ви урадили за то? Милошевић се бар борио, оставио Резолуцију 1244, а шта сте ви оставили – независност, признање 84 земље, мишљење суда у Хагу. Ништа, оставили сте ништа, оставили сте Србе у српским срединама", рекао је српски шеф дипломатије.

Према његовим речима, најважније је да се види шта је реално, а Србија, додаје, има више ставова и позиција.

Како каже, наша званична позиција је Резолуција 1244 и став у Уставу – да је то Покрајина Србије.

"Харадинај се сада буни против овога што сам рекао, а буни се и Вук Јеремић, Санда Рашковић Ивић, Двери. Што нису повели ове из Двери сада у Брисел. Ђилас је отишао у Скопље и хвали Преспански споразум. Да ли је Преспански споразум у складу са уставом или је он морао да се мења. Је л' прво потписан споразум, па је мењан устав. Хоћемо ли ми да правимо компромисе или не. Дајте да правимо решење", рекао је Дачић.

Додао је и да није толико интелигентан, већ је ту идеју преписао од Зорана Ђинђића.

"Што не рекосте за њега да је издајник. Па ви његову слику држите у канцеларијама, а сада нападате Вучића и мене. Ја стојим на становишту без обзира о коме се ради – ви сте били на власти када је проглашена независност. Замислите да сада то неко уради док смо Вучић и ја на власти а да ми ништа не предузмемо", рекао је Дачић.

Додао је и да опозиција сада има образа да каже да се издају интереси Србије, наводећи да се нико није сетио да честита након што је Бурунди повукао признање.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. феб 2019, 08:09) - Мирослав М. [нерегистровани]

Решење

То што ви предлажете није никакво решење. Шта ће бити прекосутра када ви признате КиМ а онда и они и ви уђете у ЕУ? Нисте у стању да промените устав него покушавате на основу тренутне власти, коју сте добили на основу "националистичке" а у суштини веома либералне политике да прогурате вашу "идеју" о разграничењу (последице вас наравно не интересују). Једино решење је повратак КиМ-а у уставно правни поредак републике Србија ма колико то вама сметало.

(четвртак, 21. феб 2019, 02:01) - Laki [нерегистровани]

Da se razumemo

Da su nasi dedovi hteli da daju kosovo siptarima, ne bi ni bilo kosovskog problema...tako da, tesko je kapitulaciju smatrati resenjem...zar ce ispasti da su heroji kosara izginuli dzaba?? Oni su nam svojim zivotima izborili 1244 a nasa je obaveza da je sprovedemo u delo...milom ili silom...pre ili kasnije

(четвртак, 21. феб 2019, 01:03) - anonymous [нерегистровани]

Cijenice!

Bilo ko da dodje na vlast u Srbiji, nece da bude dobar Srbima, cinjenica. I dalje se ceka "da padne nesto sa neba" samo od sebe, cinjenica. Kosovo nece da se oslobodi samo od sebe, cinjenica.

(среда, 20. феб 2019, 22:50) - anonymous [нерегистровани]

Narod`pita!

Da li ministar namerno demagoski postavlja retoricka pitanja....po obicaju napada druge a on je nadlezan za svoj resor...
Ministar je bio i onda i sada u Vladi i nadlezan je da brani interes Srbije i Ustav Srbije.

Janjevo je Srbija.

(среда, 20. феб 2019, 22:36) - anonymous [нерегистровани]

Ova garnitura is 90 tih

Oni su sve po redu izgubili. Kako onda nesto ocekivati.

(среда, 20. феб 2019, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

Ustav

Ustav nije krsen kada je proglasena nezavisnost nego od potpisa Briselskog sporazuma.

(среда, 20. феб 2019, 20:51) - anonymous [нерегистровани]

Ali

Jedna je stvar trpeti nasilje a druga je stvar saglasiti se sa njim. Na kojoj je strani Dacic?

(среда, 20. феб 2019, 20:22) - Драган [нерегистровани]

Не мешајте Коштуницу у ово

Коштуница је тражио да се туже земље које су признале Косово, па када није могао да добије подршку за то дао је оставку. Веома је некоректно њега оптуживати за нечињење по питању проглашења независности Косова. А потпис на Бриселском споразму је ваш господине Дачићу!

(среда, 20. феб 2019, 19:49) - anonymous [нерегистровани]

Малициозно

Нападати Дачића који је отпочео решавање проблема Косова и на томе успешно истрајава налазећи нове путеве и стварајући праве шансе, малициозно је и ограничено.

(среда, 20. феб 2019, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

To sto sada zelite

gospodine Dacicu da pricom odvucete i preusmerite da se kao sve zna nije korektno od vas. Ovde se samo vidi da je sve u napred vec dogovoreno samo se igra igra pred narodom i svetom. Kakva je to igra to vi dobro znate a pricanje i odbrana u tom smislu su uobicajne u svetu politike. Znate kada se na torti pojavi mrlja, samo se premaze kasikom i torta opet blista, to je politika.