Љајић: За 100 дана такси губитак у роби већи од 100 милиона евра

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је за 100 дана од када је Приштина увеле таксе на српске производе од сто одсто пласирано за 100.630.000 евра мање српске робе на КиМ, него у истом периоду прошле године.

Расим Љајић за Танјуг истиче да држава губи милион евра дневно због дискриминаторских такси које је Приштина увела на робу из Србије, а реалан губитак је и већи, јер је, како каже, пре увођења ових баријера постојао тренд пораста пласмана робе из централне Србије на Косово и Метохију.

"О дугорочним губицима да и не говоримо", додао је Љајић.

Љајић је нагласио да је у ситуацији када је пласман робе из централне Србије на КиМ фактички онемогућен, повећан извоз других земаља на косовско тржиште, па су тако Грчка и Мађарска у јануару ове године извезле скоро двоструко више робе на КиМ него у истом периоду прошле године.

Словенија је, додаје, повећала извоз на то тржиште два и по пута, а Македонија и Хрватска за трећину.

"Уколико се таксе не укину не само да ће ЦЕФТА споразум бити депласиран, већ ће и остале регионалне иницијативе бити под великим знаком питања", указује Љајић.

Како је нагласио, илузорно је о било чему другом разговарати, ако се на такав начин спречава слободан проток роба на Западном Балкану.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 12:29) - milan lala [нерегистровани]

Sta to Ljaic zeli reci ?

Ljaicu mi "kosove" necemo priznati ni "zbog kratkorocnih ni dugorocnih gubitaka " na taxama . Ne razumem tvoju upornu pricu´o gubitcima vezanim za taxe. Dali ti uvijeno pozivas na priznanje "kosove" da ne bude gubitaka zbog taxi , sta ti mislis ? Cudan si mi do kraja .