Брнабић: Бомбардовање није било наша грешка

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је да је бомбардовање СР Југославије било грешка других, а не грађана који су усред Европе на крају 20. века били жртве оних са којима су се у два светска рата борили.

"За нашу заједничку будућност било би добро да и они буду тога свесни, да буду свесни грешке агресије над недужним становништвом", рекла је Брнабићева отварајући конференцију "Бомбардовање СР Југославије 20 година после".

Премијерка је рекла да Србији нико не треба да спочитава грешке из прошлости, јер је свесна да није безгрешна, али да је бомбардовање била грешка других.

"Али Србија мора да покуша да опрости, јер је једини пут да остваримо све наше потенцијале, а ја верујем да их имамо много, да се окренемо будућности, партнерству и сарадњи", рекла је премијерка.

Она је истакла да Србија никада неће заборавити пријатеље који су били на њеној страни када је било најтеже, али да ће наставити да гради мостове ка онима са којима се 1999. године није разумела, а данас је близак партнер, као и ка онима са којима се ни данас не разуме. 

"Само тако можемо изградити просперитетну и модерну Србију", рекла је премијерка.

Истакла је да Србија не сме да заборави 1999. годину, жртве, порушене мостове и фабрике, као ни све оно за шта је у то време измишљен више него увредљив термин "колатерална штета".

Геополитички интерес НАТО-а – један од узрока бомбардовања

Учесници конференције изнели су прогнозе да ће односи на међународној сцени наставити да се редефинишу и да свет улази у период окончања западне превласти.

Професор са Факултета за дипломатију и безбедност Бранко Крга рекао је да је узрок бомбардовања пре свега био геополитички интерес водећих земаља НАТО-а.

Каже и да је последњих 20 година показало да је агресија била велика грешка и да су погрешне и последице до којих је она довела, те да је нанета велика штета Југославији, посебно Србији, а да ништа није постигнуто.

Крга, који је 1999. године био шеф војнообавештајне службе, а потом и начелник Генералштаба, рекао је да се "чинило све" да до сукоба са Албанцима и конфликта са НАТО-ом не дође и да се проблеми реше мирним путем, али да нису успели. 

Професор са Истраживачког центра за југоисточну Европу Гордон Бардош каже да је интервенција 1999. године била први маркер који је показао како ће од тог момента САД водити своју спољну политику и како ће посматрати међународне односе.

"САД су у последњих 20 година – 19 година у рату"

Наводећи да су САД у последњих 20 година 19 година биле у рату, Бардош је рекао да је та земља током Хладног рата имала нешто више од 40 интервенција широм света, а после 1991. небројено више.

Навео је и пример напада дроновима, истичући да је за време председника Обаме одобрено 1.878 интервенција, а за само две године Трампове власти 2.243.

Закључио је да ратови које су водиле САД после напада на Светски трговински центар и друге мете 2001. године нису остварили своје циљеве.

Професорка Беатрис Бисио са Универзитета у Рију, у Бразилу, рекла је да су потврђене прогнозе да долази до велике промене после краја Хладног рата и распада СССР, када се чинило да су САД врховни господар света, и да почиње пад Запада и НАТО-а, и успон Азије.

"То може да значи да улазимо у период хаотичног окончања западне превласти у свету. Ако је 19. век био век Европе, 20. век САД, сад смо на тачки кад можемо да кажемо да је ово век Азије", рекла је професорка Бисио.

Подсетивши на партнерство Русије и Кине, она је рекла да такви односи редефинишу међународну сцену и додала да се поставља питање може ли овакав период водити свет ка значајним конфронтацијама.

Професор Лију Цуокуеj из Пекинга рекао је да је и бомбардовање Југославије показало да у свету и даље постоје политика силе и хегемонија, која је највећа претња миру у свету.

"За Кину су развој и сарадња најбољи одговори хегемонији и политици силе, а морамо наћи партнере са којима ћемо се против тога борити", рекао је он и истакао да је за грађане важно да држава гледа у будућност.

Он је навео да су европске интеграције прави пут за Србију те истакао да је сигуран да је српски народ мудар и способан да реши и питање Косова.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(недеља, 24. мар 2019, 02:22) - anonymous [нерегистровани]

Tužba

I na posao, svi za jednog i jedan za sve, protiv NATO zlikovaca.
Nema opraštanja i gledanja kroz prste.
Moraju sve platiti svi agresori.

(петак, 22. мар 2019, 18:35) - anonymous [нерегистровани]

Jos kako smo se razumeli

Razumeli smo i 1999 godine sta je cilj,a danas razumemo gde taj cilj vodi. Sa neprijateljima dok ne plate stetu i dok ne budu odgovarili za pocinjen zlocin nema ni mostova ni prijateljstva.

(петак, 22. мар 2019, 16:42) - anonymous [нерегистровани]

Bravo Ana

Treba im to reci u lice sa vrha vlasti tako da ne misle da smo zaboravni.znaju oni za sva svoja nedela ali kada savest nije cista nije lako.treba se znati i izvinit.kao sto rece njegos,kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrde            necovjestvom.najvaznije je da mi i nasa deca znaju istinu kao i nasi prijatelji sirom sveta.

(петак, 22. мар 2019, 13:49) - Vanja [нерегистровани]

Bombardovanje

Gospodjo Brnabic nazovite stvar pravim imenom:NATO agresija je bila nelegitimna i njihova najveca greska posle Drugog svetskog rata.Zasto se bre ustrucavamo bar radi ovoga ako moramo zbog milion drugih stvari?

(петак, 22. мар 2019, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor na to pitanje je jednostavan i - lak! Oni silom uvode "demokratiju", da bi....

Oni silom uvode "demokratiju", da bi te zemlje opljackali i - unistili!Ujedno da uniste svaku mogucu prepreku, koja im stoji na putu, ka bogatstvima - Rusije!Verujem, da i ti sam to znas, i bolje od mene, ali 'ajde.....

(петак, 22. мар 2019, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

Dobro. Ajmo ovako sa jednim pitanjem zdravom razumu:

Zašto je zapadnom svetu toliko stalo da "demokratizuju" ceo svet? Ili još bolje: Da li je zapadu zaista toliko stalo da i ostale "nedemokratske zemlje" žive dobro kao oni pa im na sve moguće načine pokušavaju da uvedu demokratiju, a najviše vole da to rade na silu.

(петак, 22. мар 2019, 12:52) - anonymous [нерегистровани]

sudbina

Pitanje od svih pitanja je da li smo pre bombardovanja shvatili da ce biti vrlo tezak razvod braka od drugih republika koje su sacinjavale SFRJ?

(петак, 22. мар 2019, 12:03) - Bobi [нерегистровани]

ljudska prava

U ime zastite ljudskih prava na Kosovu Nato bombarduje mostove kod Novog Sada, unistava infrastrukturu Srbije, bombarduje fabrike, unistava elektro privredu, terorise ceo jedan narod, celu drzavu i za sve to ne odgovaraju nit pred kim na ovom svetu.Ako vec nista ne mozemo protiv Nato imperijalista, barem mozemo da ne oprostimo i ne zaboravimo.

(петак, 22. мар 2019, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Gospođice Premijerka,

Da li Vi to tražite da oprostimo pogibiju devojčice koja se vraćala kući iz škole sva srećna i presrećna što je osvojila nagradu na takmičenju iz matematike i jedva čekajući da tu sreću podeli sa svojim najbližima u kući, kad ju je NATO bomba presrela na Varvarinskom mostu !!???... Je to tražite da oprostimo gospođice Brnabić?... Vi to ne razumete.... Nikad nećete moći da razumete.

(петак, 22. мар 2019, 11:58) - milan [нерегистровани]

Zločin

Taj zločin možete kompenzirati samo tako da nikada,
nikada...ne priznate Kosovo kao državu.To vam
dozvoljava i rezolucija Ujedinjenih Naroda 1244.Ako
ga ikada priznate, onda je bombardovanje postiglo
svoje, a vi ćete i službeno kapitulirati.