Тачи без обраћања медијима у Бриселу

Председник привремнеих косовских институција Хашим Тачи састао се у Бриселу са председником Европског савета Доналдом Туском и комесаром Јоханесом Ханом. Јоханес Хан позвао Приштину да суспендује контрапродуктивне таксе. Тачи и европски званичници нису се после састанка обраћали медијима.

Из канцеларије Хашима Тачија прослеђено је писано саопштење у коме се наводи да су теме разговора биле визна либерализација, нормализација односа Београда и Приштине као и политичка ситуација и евроинтерације Косова.

У саопштењу се наводи оцена Хашима Тачија да се регион налази у "тешком стаусу кво" због чега су "многи процеси успорени".

Тачи се током разговора у Бриселу приликом заложио за "јасније и динамичније залагање ЕУ за европску перспективу Западног Балкана", стоји у саопштењу Приштине.

Наводи се и да је Хашим Тачи еврoпским званичницима потврдио стратешку "европску орјентацију Косова", али и критиковао ЕУ због одлагања визне либерализације за грађане Косова.

"Суспендујете контрапордуктиве тарифе"

Европски комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан је током разговора са председником привремених косовски институција Хашимом Тачијем позвао Приштину да суспендује контрапродуктивне тарифе.

"Понављам позицију ЕУ да је контрапродуктивне тарифе морају бар бити суспендоване", написао је Хан на свом Твитер налогу.

После састанка са Хашимом Тачијем европски комесар је нагтласио и да је "важно да се дијалог Србије и Косова настави брзо". Хан је оценио да је то у интересу "стабилности и напретка ширег региона".

У кабинету европског комесара су потврдили да је Хан са Тачијем разговарао о таксама, неопходности наставка дијалога Београда и Приштине, али и укупном евроинтеграционом процесу Косова.

Визна либерализација, дијалог и политика проширења биле су теме састанка председника Европског савета Доналда Туска и Рамуша Харадинаја, потврђено је Танјугу из Савета.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 16:57) - anonymous [нерегистровани]

Cemu ovaj sastanak ?

Pa nicemu. Ovi iz EU odlaze, ne zna se ko ce ih naslediti. Cak ni mi ne znamo sta ce nova administracija da radi. Ko to zna ? Mozda i dalje budu protiv nas kao ovi sadasnji sto su bili. U svakom slucaju bespotreban sasanak.

(понедељак, 15. апр 2019, 16:57) - anonymous [нерегистровани]

Slabost EU

Sama izjava komesara Hana "da se kontraproduktivne tarife barem suspenduju" pokazuje svima, a pogotovu Pristini, da EU uopste nije zainteresovana za ovaj problem. Time direktno i podrzava stav Pristine, pa ne shvataju koliko oni sami kontraproduktivno rade.
Trebalo je odavno da shvate da neki narodi nisu u stanju da vode pravi dijalog, prosto jer to nikada nisu naucili, nije im to u genima.
Trebalo je vratiti, tj. ostaviti ovo pitanje u UN, gde bi mehanizmi velikih sila konkretizovali ovo pitanje, te bi mnogo brze doslo do sporazuma kompromisom.